Досиетата “К” или Грамите на застоя

Екип на Биволъ

wikileaks-plusd

От днес Wikileaks пусна в свободен достъп 1,7 млн американски дипломатически грами от периода 1973 до 1976 г. – годините на студената война и на застоя, последвал събитията от 1968 г. Докладите са декласифицирани и налични под формата на PDF файлове в официалния американски правителствен архив.

Тези грами, наречени Досиетата “К” от името на американския външен министър Хенри Кисинджър, вече са достъпни за журналисти и изследователи чрез подробна търсачка, разработена от Wikileaks и наречена “Публична библиотека на американската дипломация” PlusD. Достъпни са близо 2 млн документа, съдържащи 1 милиард думи.

Чрез търсачката са достъпни също нецензурираните грами от периода 2003-2010 г., които Wikileaks публикува в края на 2010 г. Публикацията им предизвика гнева на Вашингтон и съдебно преследване срещу Джулиън Асанж, който от няколко месеца се укрива в еквадорското посолство в Лондон, опасявайки се от екстрадиране и процес за шпионаж в САЩ.

Биволъ е медиен партньор на Уикилийкс и анализира Досиетата “К”, в които има 4226 дипломатически депеши от посолството в София. 574 от тях са с класификация “Поверително” и само 31 са с класификация “Секретно”. Ключовата дума България се среща в общо 16389 текста, като 405 от тях са с класификация “Секретно”.

Прави впечатление, че през годините на застоя американските дипломати са били доста продуктивни и са писали средно по 3,3 доклада дневно. За сравнение в периода 2003 – 2010 те са изпращали информация във Вашингтон близо десет пъти по-нарядко или по 0,4 доклада дневно.

От друга страна средната дължина на текстовете в Досиетата “К” изпратени от София е значително по-малка. В условията на студена война, взаимно шпиониране и информационно затъмнение, американските дипломати докладват и най-малките слухове, придобити от контактите им с български и чужди политици, дипломати и информирани лица с позиции във властта.

Макар че не съдържат разтърсващи разкрития, Досиетата “K” са златна мина за изследователите на комунистическото минало и историците. Те позволяват да се изучава от извора гледната точка на американската дипломация за състоянието на режима в комунистическа България, неговите икономически ходове, политическите отношения със страните от съветския и западния блок, крехката вътрешна съпротива срещу едноличния живковски режим и плахото дисидентстване на интелигенцията.

Живков през 1974 : “На върха съм и планирам да остана”

Този цитат е от новогодишното парти на Тодор Живков с дипломатическия корпус по случай 1974 г. Очаквано, името на Живков се появява най-често сред имената на българските политици – 639 пъти. Коментира се всяка негова официална поява, посещения у нас и в чужбина, срещи и медийни изяви. Коментарите са допълнени с неофициални информации от разностранни източници. Не са рядкост заглавията като “Болестта на Живков”, “Здравето на Живков”, в които се обсъждат слухове и реална информация за заболяванията на генералния секретар –  от сърдечен пристъп до операция на простатата със съмнения за рак,

Освен Живков обект на интерес са всички членове на Политбюро. Тяхната поява или отсъствие от официални събития се разчитат като знаци за интриги и борби за власт на върха на комунистическата партия. Твърде оскъдни са данните за дисиденти, каквито в България по това време почти няма, но е отбелязано, че четирима български писатели от Съюза на писателите са отказали да подпишат обща декларация, осъждаща Солженицин, което тогава се е считало за голямо геройство.

Румънски коридор за 16-та република на СССР?

На 24 май 1974 г. от съседна Румъния идва слух, придобит от “заслужаващ доверие офицер от натовска страна”, че в Букурещ се обсъжда хипотезата България да се присъедини към СССР като шестнадесета република, което да наложи отварянето на коридор през Румъния за връзка със Съветския съюз. Неназованото натовско посолство оценило вероятността на този слух на 80%.

“Не изключваме възможността такъв слух да произлиза от някои чужди източници с интерес да дезинформират, за да дискредитират Съветите (Китайски), или да предизвикат раздвижване (самите Съвети)” – пише посланик Барнс в секретната си грама от Букурещ до Вашингтон, София и Москва.

Този слух води до проверка в София и втора секретна грама от 28 май 1974 г. Американският посланик в София Херц подпитва румънския посланик Симедреа какво мисли за повтарящите се слухове, че СССР ще се разширява с България като 16-та република.

Румънецът се изказва доста скептично за тази хипотеза. Според него сливането не е в интерес нито на България, нито на СССР.

“Можем само да се възхищаваме на българите” – коментира Симедреа. “На повърхността те са едно със Съветския съюз, но под повърхността са най-националистическата държава в света”.

Следва

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или да станете наш редовен спомоществовател с опцията за ежемесечно плащане (Make this donation monthly).

Данъкъ Биволъ 2020

4,522€ of 100,000€ raised
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ One Time

Можете да платите с PayPal, с банкова карта Visa/Master Card (дебитна или кредитна), през системата Epay, в брой на каса през EasyPay, с банков превод или на банкомат (инструкции тук). Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте също / Read Also