Скрита камера на Биволъ:

Кметът на Поморие ползва общински ресурси за лични цели

Общинските коли и шофьори обслужват кметското семейство

В последните дни стана публично скандално решението на общинарите в Поморие да развалят дарение, направено преди близо 80 г. и да си присвоят държавния Военен санаториум, заедно с прилежащите около него терени. Инициатор и най-активен активист да се сложи ръка на един от най-скъпите и атрактивни имоти по Черноморието ни е Кметът на Поморие Иван Алексиев. Както стана ясно Алексиев не се спира пред правителствените решения, нито пред ясно изразения държавен интерес от страна на Министерството на отбраната. Той прави изявления, дава пресконференции, инициира гласувания в Общинския съвет с единствената цел да придобие като кмет апетитния държавен имот. Според общественици, целта е първо дейността на лечебното заведение да бъде отдадена на частни лица уж в съдружие с общината. Впоследствие парцелите на санаториума да бъдат разпродадени. Те се намират на едно от най-екзотичните места – т.нар. “пясъчна коса” – тясна ивица земя, която разделя морето от лагуната на Поморийското езеро. Собственикът там всъщност  притежава земя с два бряга от север и юг и две “първи линии” едновременно. Поморийското езеро е една от природните забележителности в България, екорезерват за птици и притежаващо най-лековотите луга и кал за всякакви заболявания.

Екипът на Биволъ следи и преследва нечистите далавери в Поморие още преди създаването на сайта през 2010 г. В поредици от публикации нашите журналисти повече от 10 г. разкриват злоупотребите с обществено имущество и с власт от управляващите през последните 4 мандата в община Поморие. Разследване на Биволъ за стопанисването на общинското имущество и разходването на публичните средства разкри и грозната истина за многомандатния черноморски кмет на ГЕРБ – Иван Алексиев. Наши репортери документираха как в продължение на месеци той безкритично надвишава правомощията си, злоупотребява със служебното си положение и разходва публични средства за лични и семейни нужди. Екип на медията засече как всяка сутрин в между 7:20 и 7:30 часа в учебните дни общинските коли – черен Фолксваген „Пасат“ с рег. № А 1000 МX или черна Шкода „Суперб“ с рег. № А 1771 ММ спират до дома на кмета Алексиев, общинските шофьори чакат колкото е необходимо, поемат кметското дете и го извозват чак до Бургас на училище. Цялата тази дейност става в извънработно време, като разходите за това се обезпечават от общинските данъци и бюджет, т.е. от данъкоплатците в общината. Пътят в двете посоки е не по-малко от 50 км. Общинските шофьори Слави Стрезов (от видеото) и Марин Тошев (на снимките в гръб пред училището), превърнати практически в гувернантки на кметското семейство на ротационен принцип, осигуряват придружаването, охраната и транспорта на дъщерята на Алексиев, като дори я съпровождат до класната стая на ОУ „Братя Миладинови”, като носят ученическата чанта.

„Имоти и вещи – общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин“, гласи чл. 11, ал. 1 от Закона за общинската собственост. В същия Закон, чл. 8, ал. 1 посочва, че „Придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи – общинска собственост, се извършват под общото ръководство и контрол на общинския съвет.

По конкретния казус, превишавайки правомощията си, кметът на Община Поморие еднолично се разпорежда с движима общинска собственост за семейните си нужди. От положение на длъжностното лице Иван Алексиев – кмет на община Поморие, той облагодетелства частното лице Иван Алексиев в качеството му на баща, като без да заплаща от личните си средства за гориво, труд и амортизация и без да ползва личното си или семейно имущество, експлоатира чужд труд, общинска собственост и разходва публични средства, освобождавайки се от всякакъв ангажимент, свързван с превозването на дъщеря му до училище.

Колата на Поморийския кмет е редовно засичана в извънработно време пред училището на дъщеря му.

Общинският шофьор в ролята на детегледачка на кмета.

 

Санкции за тези недопустими в една страна – член на ЕС, спрямо градоначалника няма. Напротив – той неизменно е хвален и поощряван лично от Борисов и властта с едни от най-големите и скъпи обществени проекти в страната, като тези за Водния цикъл и Рибарското пристанище. За тях подробно ще пишем скритите истини в следващи разследвания.  

Борисов и Алексиев – себеподобни и единни. С Министър “големи обществени поръчки” по средата. б.р. Снимката е от предния мандат на ГЕРБ.

След разобличаващата публикация на тази позорна за един кмет практика – Общински коли и шофьори обслужват кметското семейство в Поморие /тук/, вместо да се засрами и да даде обяснения на ощетените граждани, Иван Алексиев изпадна в истеричен вопъл и стартира фекална клеветническа и обидна кампания срещу екипа на Биволъ, чрез контролираните от Делян Пеевски медии. По най-недостоен начин кметът на ГЕРБ се скри зад невръстната си дъщеричка, представи децата си, себе си и семейството си като жертви едва ли не на преследване, заплаши поименно целия екип на Биволъ с институционални репресии чрез прокуратурата и Главния прокурор и наклевети медията ни, лъжейки, че е субект на журналистически рекет. 

Другата общинска кола, паркирана пред ОУ “Братя Миладинови” докато шофьорът води кметското дете в клас.

Коренът за истерията на Иван Алексиев срещу Биволъ са нашите дългогодишни разследвания във времето за една от най-големите злоупотреби със земи в цялата история на зловещия преход в България. Това е т.нар. сделка за изграждане на голф, рекреационен и развлекателен комплекс край поморийския гр. Каблешково. Започната в далечната 2005 г. от предишния кмет Петър Златанов, чийто заместник бе именно Алексиев, далаверата на международно ниво предвиждаше присвояването чрез измама на над 2000 дка земя край морето с една от най-красивите панорамни гледки в Европа. 12 години по-късно няма положен камък върху камък и един лев реална инвестиция, но със съдействието и бездействията на общинската администрация се подготвя подаряването на земята на няколко международни измамници, представящи се за несъществуващи бизнесмени. Алексиев дойде на власт с публични обещания да развали порочната сделка на предшественика си. Вместо това той отказа да изпълни предизборната си платформа в тази й част и на практика започна тихомълком да узаконява огромния грабеж на общинска собственост. Публикация по темата може да се прочете тук. Заради разкритията си бяхме атакувани по всякакъв криминален начин от участниците в скандалната сделка. След като техните атаки не успяха да ни откажат от това да изпълняваме журналистическата си работа, в офанзивата се включи директно Кметът. Тази активност е директен индикатор за лична обвързаност с опитите община Поморие да бъде лишена от огромен масив от 2000 дка земи чрез корупция и измамни схеми.  

Причините да не публикуваме досега видеото от скритата камера на Биволъ бяха, че месеци наред телевизията по която Алексиев ни клеветеше, отказа да предостави официален запис на неговите твърдения, според задълженията си по ЗРТ. Това създаде юридическа трудност да легитимираме пред съответната съдебна инстанция достоверността на кметските полюции по наш адрес, за да заведем справедливи дела като потърпевша страна. Сега, след като успяхме да разрешим този изкуствено създаден проблем и вече нямаме пречки да заведем дела, имаме основание да не бавим повече видеото, което конкретно доказва грозните феодални кметски привилегии.

Биволъ защитава обществения интерес, като осветлява нечистите действия на всякакви корумпирани и самозабравили се политици, чиновници, властници и мафиоти. За клеветническата кампания на Алексиев срещу Биволъ бе сезирана прокуратурата. Поискахме по разбираеми причини отвод от проверката на Поморийската прокуратура. Това не беше уважено от институцията на Цацаров, въпреки изричното желание дори и на самия прокурор в Поморие да се отведе от проверка срещу Кмета, поради опасения, че не би могъл да извърши обективна проверка. Поморийската прокуратура логично не видя основания да образува наказателно производство срещу Алексиев за престъпление от общ характер (набеждаване), за което се носи отговорност като престъпление от общ характер. Този предизвестен отказ, разбира се, ще бъде обжалван от нас.

Сагата с поморийския кмет и видеоматериала, който публикуваме, са прекрасен тест за цялата ни управляваща политическа клика, за съдебната система, за прокуратурата, за медийната среда в България, лично за премиера Бойко Борисов и партийната му фирма ГЕРБ. Именно те неизменно издигат Иван Алексиев за депутат и за кмет от самото начало на стъпването си във властта. Алексиев е довереният човек, лицето и образът на ГЕРБ в третия по големина град на българското Черноморие. 

В поредица от публикации и разследвания на Биволъ за ситуацията в община Поморие от години наред, има достатъчно данни, факти и доказателства, че кметовете и зам.кметовете на тази община трябва сериозно и обективно да бъдат разследвани за корупционни зависимости и злоупотреба със служебно положение, с цел лично облагодетелстване и обогатяване на трети лица. За съжаление, една непостижима задача за българската съдебна система – най-гнилата ябълка в ЕС. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d