След сигнал на Биволъ протакан 2 години:

Прокуратурата потвърди данните за източване на ПИБ в доклада на БНБ и погна… съдия Мирослава Тодорова

Всички факти разкрити в разследването ни са потвърдени, но престъпление нямало.
Екип на Биволъ

Близо две години след публикациите на Биволъ за източването на ПИБ от свързани лица прокуратурата излезе с постановление, в което потвърждава фактите, но отказва да образува досъдебно производство и да преследва виновните. Парадоксално обаче, заради същата проверка по прокурорско дело 11/2015, главният прокурор Сотир Цацаров е предложил за дисциплинарно наказание съдия Мирослава Тодорова, разкрива публикация на Капитал. Причината – забавено разрешение за разкриване на банкова тайна.

В края на 2014. г. в серия от статии Биволъ разкри, че фирми свързани с банката са получили кредити за стотици милиони, които не се обслужват. Фирмите се управляват от бивши служители на банката и от своя страна кредитират офшорки с десетки милиони евро. След като прокуратурата не реагира на медийните публикации, в началото на 2015 г. Асен Йорданов и Атанас Чобанов подадоха сигнал до главния прокурор. Преписката с номер 11/2015 дълго време отлежаваше в ДАНС и чак на 7.11.2016 (година и десет месеца по-късно) е била прекратена от наблюдаващия прокурор Дойчо Тарев с мнение, че няма данни за престъпление.

Sgp Pib 11 2015

В хода на тази проверка е поискано и вдигане на банковата тайна, което трябвало да стане за 24 часа, но съдия Тодорова се била забавила с три седмици, пише Капитал. Това е поводът за акцията на главния прокурор срещу съдийката, която е нарочена за опраскване от Цацаров и “чугуненото мнозинство” на #КОЙ в тотално компрометирания ВСС.

В същото време за бавното движение на сигнала, по който прокуратурата трябваше да се произнесе отдавна, няма дори разследване. А би трябвало. Защото докато се е точила прокурорската проверка, отвъд всякакви допустими и разумни срокове, ПИБ е успяла да се “освободи” от токсичните кредити по съмнителен начин и да извърши ново престъпление, като сключва неизгодна цесия за невъзвръщаемите от офшорките пари. Цесия за 20% от стойността на кредита.

pib-sgp-1

Така 70 милиона евро, взети от банката, след цесия стават 14 милиона, а за тях плаща пак… ПИБ. Това прави

Щета от 84 милиона евро, пари на вложителите в банката

Но това не е само щета поради безстопанственост, а чиста кражба. Защото офшорните фирми, които са взели 70 милиона евро и не са ги върнали, а после са взели още 14 милиона евро за прикриване на далаверата са собственост на Георгиус Георгиу, подставено лице на собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. За прокуратурата обаче проблем няма. Тя въобще не е обърнала внимание на данните за собствеността на офшорките изнесени в разследванията на Биволъ. 

Това е най-крещящата очевидност, описана от прокурор Тарев, че банката се източва от нагло по-нагло. Но други констатации в постановлението също са стряскащи. Оказва се, че прокуратурата се е базирала на тайния доклад от БНБ за състоянието на ПИБ, който Биволъ публикува преди два месеца.

Автентичността на този доклад не беше оспорена от БНБ, а сега се потвърждава едно към едно от ведомството на Цацаров. Ето какво пише в заключенията на прокурор Тарев. Отново държим да подчертаем, че това са цитати от официален документ, а не медийни интерпретации:

В хода на извършваните инспекции са направени и констатации по отношение високата цена на капитала от първи и втори ред както и някои неясноти по отношение начина на финансиране и произхода на капитала при покупката на емитираните от банката облигации. В тази връзка са дадени препоръки на банката за необходимостта от свежи инвестиции от страна на акционерите в капитала, както и констатацията, че същите не могат да ги осигурят.

pib-sgp-4

Правилно сте разбрали, но за всеки случай даваме и превод: Цеко и Ивайло (акционерите) наливат мръсни пари в банката, но и те не им стигат да покрият огромната дупка.

И още: 

Отчетността на банката е много силно изкривена и не дава реална представа за състоянието й. Въпреки направените констатации и дадени указания за отстраняването на неточностите в отчетните данни при последвалите дистанционни проверки се констатира, че не са отстранени.

Превод: Цеко и Ивайло имат чадър от най-високо място в държавата и не им пука когато ги проверяват. А размерите на капиталовата дупка са наистина впечатляващи.

436 милиона за Кремиковци

Документалното разследване на Биволъ от края на 2014 г. установи 220 млн. евро експозиции на ПИБ към фирми за скрап, разпродаващи старото желязо на Кремиковци. Прокуратурата дава точната сметка и тя е:

436 796 000 лв. или 46% от приемливия капитал на ПИБ АД и надвишава нормативно определения праг от 25% от приемливия капитал

Оказва се, че публикациите на Биволъ от есента на 2014 са предизвикали проверка на БНБ, но резултатите от нея са укрити от обществеността. Защото “свързаността на трите дружества (купили Кремиковци) е констатирана от страна на БНБ в резултат на извършената инспекционна проверка на ПИБ към 31.12.2014 г.”. Но нито прокуратурата, нито БНБ виждат проблем в тази огромна експозиция, нарушаваща законовите ограничения.

Установено е също, че управителите на трите дружества “Надин Металс Трейд”, “Валпет Консулт” и “Елтрейд Къмпани” са бивши служители на ПИБ, точно както разкри Биволъ, и са продължили да получават заеми от банката, които препращали към офшорните дестинации. 

Основните кредити били отпуснати по времето на първоначалните собственици на трите дружества. В рамките на три месеца след отпускането на кредитите, дружествата са препродадени на офшорни компании. На 25.09.2013 г. дружествата “Надин Металс Трейд” ЕООД, “Валпет Консулт” ЕООД, и “Елтрейд Къмпани” ЕООД  получили нови кредити от ПИБ АД, които предоставили като заеми на компаниите – майки. Тези кредити били отпуснати вече при новите управители на дружествата, които са бивши служители на ПИБ АД. 

Дотук всичко е потвърдено едно към едно както е описано в сигнала на Биволъ от януари 2015. Схемата просто крещи за източване на банката. Още повече, че както доказа Биволъ, офшорните компании “Спиката Консултинг Лимитид”, “Бессиън Мениджмънт Лимитид” и “Толедо Асоушейтс Лимитид” до една са собственост на Георгиус Георгиу, подставеното лице на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Така банкерите преместват в собствените си офшорни джобове десетки милиони от депозитите на наивните вложители. Прокуратурата го констатира, БНБ го констатира, но никой не вижда проблем!

В проверката на прокуратурата са проучени и кредитите на свързаните с ПИБ фирми “Юлен” АД, която унищожава Национален Парк Пирин и “Витоша Ски”, която се занимава със същото в Парк Витоша. Оказва се, че:

Със сключени множество анекси, многократно са давани отстъпки като увеличаване на размера на кредитите, договаряне на гратисни периоди по лихвени плащания, разсрочване на комисионни главници и лихви, промяна на лихвения процент по кредити, вероятно се дължи на факта, че по същите не се заплащат договорените вноски и с цел недопускане провизирането на кредитите в БНБ, същите се предоговарят и не са в просрочие.

Предлагаме четлив превод: Банката налива пари в “Юлен” и “Витоша Ски” и лъже БНБ, че тези кредити са ОК. А те очевидно не са. Парите не се връщат обратно. Няма и читави обезпечения.

По данни от БНБ по посочените кредити не са извършвани плащания през последните 3 години. През този период са платени единствено такси по кредитите.

Опитайте да не си плащате кредита 3 години. Но ако се казвате Георгиус Георгиу и сте кипърски безработен, може да не плащате и цял живот. Защото сте подставено лице на банкерите, а в тях е хляба и в тях е ножа. И какво тук значат някакви си закони и наредби…

БНБ констатира, че всички обезпечения по кредитите не са бързоликвидни според провизионната политика на банката и не са приемливи обезпечения според Регламент 575/2013.

Превод: Парите потъват като летен дъжд в дерето на река Глазне и няма никаква възращаемост. БНБ е наясно, но си мълчи и дори не е информирала Европейската комисия за нарушенията на регламента. Иначе едва ли оттам щеше да дойде одобрение за държавната помощ за ПИБ през 2014 г.

Впрочем, на държавната помощ е посветена съществена част от заключението на прокурорската проверка. Вместо да се концентрира върху данните за източените кредити в офшорките, прокурорът надълго и нашироко разяснява как е било получено одобрението на Европейската комисия. И дори не си задава въпросът, дали това одобрение не е получено заради откровено лъжливите данни подадени от ПИБ и от БНБ за реалното състояние на банката, която по Регламент трябва да е жизнеспособно предприятие, а очевидно не е. Банката има капиталов недостиг, огромни невъзвращаеми кредити и се източва от собствениците си. Но тук отново излиза информация за закононарушение, което е премълчано. Оказва се, че

Обезпечението за държавна помощ е… бай Георгиус Георгиус

Според прокуратурата депозитът с държавната помощ от 1,2. млрд. лева за ПИБ е бил изцяло обезпечен със залог на вземания от портфейла на банката. 

pib-sgp-2

Съгласно Закона за БНБ Чл. 33 ал. 2. “Българската народна банка може да предоставя кредити в левове на платежоспособна банка за срок не по-дълъг от 3 месеца, ако те са напълно обезпечени със залог на злато, чуждестранна валута или други подобни бързо ликвидни активи.” 

Държавата, обаче, за разлика от БНБ, може да предостави милиарди държавна помощ срещу един гол бай… георгиус.

Възниква обаче въпросът дали Европейската комисия е била информирана, че като залог за държавната помощ се приемат кредити, които според самата БНБ не са обезпечени, намират се в просрочие и са отпуснати на свързани лица.

Всичко, което ще прочетете в прокурорското постановление е скандално и най-вече е скандално заключението, според което прокурът не вижда основание да възбуди дори досъдебно производство за закононарушения, които сам е констатирал в обосновката си.

Налице е познатото ни от #Яневагейт “завоалиране”. Но пък същия сигнал е послужил и за “опраскване” на неудобната съдийка Мирослава Тодорова.

Естествено, вносителите на сигнала ще обжалват това постановление на по-горна инстанция. На този етап може да е безмислено, защото ПИБ има ценен клиент: Делян Пеевски, който се прекредитира там от КТБ.  

#КОЙ направи така, че източената банка беше спасена държавни пари? Същият този, #КОЙто опъна прокурорски чадър над Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев чрез своя си Георгиус – главния прокурор Сотир Цацаров. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d