beton-ropotamo1

„Съществуващата“ според проверяващите септична яма

След публикация на Биволъ за строеж в резерват Ропотамо МРРБ и МОСВ разпореди проверки и разваляне на договора между РИОСВ-Бургас и фирмата „Венис Марина“, която е собственост на бивш застраховател от ВИС-2 и ортак на издирвания наркотрафикант Таки.

Шефът на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, който е виден активист и общински съветник на ГЕРБ, се отърва с последно предупреждение за уволнение. Не се знае даже дали наказанието му е връчено, защото изведнъж Георгиев се оказа в отпуск. Няма никаква логика от една страна МОСВ да иска да накаже Георгиев, а в същото време да го пуска в отпуска и така да прави невъзможно връчването на трудовото му наказание. И то след като е пределно ясно, че лично той е разрешил незаконните действия в резервата, както си признава официално самият нарушител „Венис марина“ в изявление до медиите. 

 Георгиев стана известен покрай Дюнигейт. Той подписа на съдружниците на кумеца на Цветан Цветанов от становище, че не им е нужна нова екооценка, за да строят върху дюните в Несебър. Становището на Бойчо Георгиев е издадено въпреки драстично завишените параметри на застрояването спрямо първоначалния проект.

Днес зам.-министър Евдокия Манева обясни, че Георгиев успял да убеди МОСВ в своята правота и затова „Дюнигейт“ не му се води за нарушение. Интересно точно как е станало „убеждението“, след като документите по скандала недвусмислено показват, че именно Бойчо Георгиев е дал „зелена светлина“ за застрояването на дюните и то с много по-големи от предишните строителни параметри. Нарушенията в Ропотамо обаче били сериозни, според Манева и затова той е наказан с предпоследната по тежест административна мярка. 

Проверяващите не видяха бетона

Сигналът за проверката на обекта на Ропотамо е подаден до кмета на Приморско от общинския съветник Илия Петков след публикацията на Биволъ от вчера, 24 март. Биволъ се сдоби с констативния протокол от проверката.

Capture-2013-03-26-at-16.09.55

Видно от протокола, проверяващите не са забелязали 18 бетонни основи с размер метър на метър, които са закопани в земята и на които се крепят дървените стълбове на новостроящото се заведение.

Capture-2013-03-26-at-16.22.35

Освен това в констативния протокол са отбелязани две съществуващи септични ями. Със сигурност обаче едната от бетонираните ями не е съществувала преди започването на така наречения „ремонт“, с който се оправдава фирмата „Венис Марина“ и екологът Бойчо Георгиев, съгласувал ремонтните дейности. Това лесно се доказва със снимков материал и може да се констатира при по-задълбочена проверка, защото закопаният бетон не може да изчезне от днес за утре.

Окуражително е, че реакцията на управляващите определено е по-смела отколкото при скандала „Дюнигейт“, където така и не се намериха виновни служители на отговроните министерства. Въпреки това са налице опити да се омаловажи и замаже поредното (но едва ли последното) беззаконие сътворено от местната екоинспекция.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.