beton-ropotamo1

„Съществуващата“ според проверяващите септична яма

След публикация на Биволъ за строеж в резерват Ропотамо МРРБ и МОСВ разпореди проверки и разваляне на договора между РИОСВ-Бургас и фирмата „Венис Марина“, която е собственост на бивш застраховател от ВИС-2 и ортак на издирвания наркотрафикант Таки.

Шефът на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, който е виден активист и общински съветник на ГЕРБ, се отърва с последно предупреждение за уволнение. Не се знае даже дали наказанието му е връчено, защото изведнъж Георгиев се оказа в отпуск. Няма никаква логика от една страна МОСВ да иска да накаже Георгиев, а в същото време да го пуска в отпуска и така да прави невъзможно връчването на трудовото му наказание. И то след като е пределно ясно, че лично той е разрешил незаконните действия в резервата, както си признава официално самият нарушител „Венис марина“ в изявление до медиите. 

 Георгиев стана известен покрай Дюнигейт. Той подписа на съдружниците на кумеца на Цветан Цветанов от становище, че не им е нужна нова екооценка, за да строят върху дюните в Несебър. Становището на Бойчо Георгиев е издадено въпреки драстично завишените параметри на застрояването спрямо първоначалния проект.

Днес зам.-министър Евдокия Манева обясни, че Георгиев успял да убеди МОСВ в своята правота и затова „Дюнигейт“ не му се води за нарушение. Интересно точно как е станало „убеждението“, след като документите по скандала недвусмислено показват, че именно Бойчо Георгиев е дал „зелена светлина“ за застрояването на дюните и то с много по-големи от предишните строителни параметри. Нарушенията в Ропотамо обаче били сериозни, според Манева и затова той е наказан с предпоследната по тежест административна мярка. 

Проверяващите не видяха бетона

Сигналът за проверката на обекта на Ропотамо е подаден до кмета на Приморско от общинския съветник Илия Петков след публикацията на Биволъ от вчера, 24 март. Биволъ се сдоби с констативния протокол от проверката.

Capture-2013-03-26-at-16.09.55

Видно от протокола, проверяващите не са забелязали 18 бетонни основи с размер метър на метър, които са закопани в земята и на които се крепят дървените стълбове на новостроящото се заведение.

Capture-2013-03-26-at-16.22.35

Освен това в констативния протокол са отбелязани две съществуващи септични ями. Със сигурност обаче едната от бетонираните ями не е съществувала преди започването на така наречения „ремонт“, с който се оправдава фирмата „Венис Марина“ и екологът Бойчо Георгиев, съгласувал ремонтните дейности. Това лесно се доказва със снимков материал и може да се констатира при по-задълбочена проверка, защото закопаният бетон не може да изчезне от днес за утре.

Окуражително е, че реакцията на управляващите определено е по-смела отколкото при скандала „Дюнигейт“, където така и не се намериха виновни служители на отговроните министерства. Въпреки това са налице опити да се омаловажи и замаже поредното (но едва ли последното) беззаконие сътворено от местната екоинспекция.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

263 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 4883 €.
709 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3390 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>