„Попроверил съм кой кой е“ – така каза премиерът Борисов след като обяви прекратяването на обществената поръчка за Магистрала „Хемус“. Внезапният му ход беше мотивиран с „витаещи съмнения“, че зад фирмите спечелили поръчката за 1 млрд. лв. стоят олигарси. Става дума за фирмите „Джи Пи Груп“, свързвана в медийни публикации с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и „ПСТ-Груп“, за която се твърди, че е свързана с Делян Пеевски.

Биволъ не разполага с ресурса на служби като ДАНС, от които премиерът по закон може да изисква доклади, но също реши да „попровери“ „ПСТ-Груп“. Други медии, които правиха подобни проучвания спряха до факта, че едноличен собстевник на бившата „ПСТ Холдинг“ АД е кипърската офшорка „Колвик Сървисиз“, зад която не било ясно кой стои.

Разследването на Биволъ установи че собственик на офшорката „Kolvik Services Limited“ е лицето Ники Тенекедзи, а той я купува от Георгиус Георгиу. Излиза, че два от най-горещите казуси от последните седмици – спрените обществените поръчки за „Хемус“ и ски-зоната в Банско са тясно свързани.

Ники Тенекедзи придобива Kolvik Services Ltd. на 7 февруари 2014 г. (виж документите тук) като купува всичките 1000 дяла от Formal Nominees на небезизвестния Георгиус Георгиу, който по документи е собственик на огромен бизнес в България и също така дължи на ПИБ над 1,2 млрд. лева.

Всъщност, проверката за  „Колвик Сървисиз“ беше извършена от Биволъ още преди година и половина. Тогава прегледахме собствеността на над 50 фирми и 10 офшорки, като разкрихме кои са свързаните и подставени лица, получили кредити за над 1,2 млрд. лв. от Първа инвестиционна банка. Тази информация беше предоставена на БНБ, която първо отказа да проверява, но след смяната на Искров новият управител Димитър Радев обеща да я има предвид при предстоящите стрес-тестове на банките.

След като купува Kolvik Services, на 26 март 2014 г. Тенекедзи придобива в България дяловете на „ПСТ-Груп“, „Пътстройинженеринг“, „Пътинженеринг-М“, „ПСТ Лизинг“ и „Тракия Билд“. Тези дружества са взели от ПИБ заеми за общо 135 млн. лв (виж тук)., като най-крупен длъжник е „ПСТ-Груп“, което има заем от 2013 г. за 50 млн. лв.

Новият собственик на „ПСТ-Груп“ явно вдъхва голямо доверие на банката-кредитор, защото на 23 май 2014 г. тя отпуска на „ПСТ-Груп“ още 5 млн. лв. с анекс към договора от 2014 г. Това доверие се оправдава и с резкия прираст на спечените обществени поръчки от „ПСТ-Груп“ спрямо 2013 г., : 89 млн. за 2014 г. и 44 млн. за 2015 г., спрямо 26 милиона за 2013 г.

Какво се крие зад сделките между „георгиуси“ и „никита“ в Кипър?

В доброто старо време на правителството Борисов 1, „ПСТ-Груп“ принадлежеше на Васил Божков- Черепа. А времената бяха добри, защото през 20102011 и 2012 г. договорите за обществени поръчки с тази фирма се измерваха със стотици, а не с десетки милиони лева (виж туктук и тук).

Въпреки тези огромни обороти, Черепа натрупа внушителни дългове към ПИБ и сдаде бизнеса си на банката, която прекредитира бизнеса на Делян Пеевски след развода с Цветан Василев.

Последователността на придобиването на „ПСТ-Груп“ от „Колвик“ и резкия ръст на обществените поръчки за фирмата през 2014 съвпадат с периода на задкулисния конфликт между Василев и Пеевски, който започна в началото на 2014 г. и приключи през юни.

Oсвен, че премества кредитите на фирмите си в тази банка, Пеевски поема и строителния бизнес на Черепа като прикритието на собствеността е осигурено от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев чрез кантората на георгиусите в Кипър.

Продължението е известно. След като си подсигурява нов финансов гръбнак в ПИБ, Пеевски консумира развода си с КТБ през юни 2014, а данъкоплатците плащат сметката от 3 млрд. лева. Отделно от това новата „банка на Пеевски“ беше спасена с 1,2 млрд. лева държавна помощ и беше опънат прокурорски чадър за осъществяваните със съдействието на банката престъпни действия, включително кражба на еврофондове.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English