referendum-galev

Укриващите се от правосъдието дупнишки барони Ангел Христов и Пламен Галев, осъдени на 5 години затвор, могат да гласуват на референдума в село Ресилово, близо до което се намира тяхното имение.

Това показва проверка в сайта на ГРАО, където може да се направи справка по ЕГН за избирателната си секция.

referendum-hristov

Друг известен беглец – Христофорос Аманатидис – Таки може да упражни конституционното си право на глас в 5-то училище на улица „Симеон Радев“ в София.

referendum-taki

Съдружникът на Бойко Борисов от фабриката за фалшиви цигари в Крайморие Емил Райков (агент Кънчев) е издирван от 12 години. Той може да гласува в 39 СОУ в Младост.

referendum-raykov

Веска Меджидиева, която е ветеран сред осъдените и укриващи се в чужбина българи, не отговаря на условията за гласуване. Вариантите за изпадане от списъците на ГРАО са няколко: смърт, изгубване на българското гражданство, поставяне под запрещение или лишаване от граждански и избирателни права. Не е известно Меджидиева да е починала.

Случаят с Галеви е най-странен, тъй като те имат влязла в сила присъда и би трябвало да са записани за гласуване в затворническото общежитие в Самораново, а не в Ресилово.

„Осъдените души“ едва ли са най-големия проблем с избирателните списъци, за които се разбра, че съдържат починали столетници и 800 000 българи, пребиваващи в чужбина. Те обаче са добра илюстрация за хаоса в регистрите. Нито една партия до момента не пожела да изчисти удобния резервоар от „мъртви души“, с чийто вот може да се злоупотреби.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.