Capture_decran_2012-05-25_a_13.09.44

Посланик Марси Райс замества в София посланик Джеймс Уорлик, който беше отзован преди края на тригодишния си мандат. Посланик Уорлик ще бъде запомнен като тънък познавач на българския културен и клубен живот, с предпочитания към характерни локални жанрове.

Първото съобщение за предстоящото отзоваване на Уорлик дойде в началото на април от базирания в Брюксел сайт New Europe. То беше придружено с информация, че FBI провежда разследване на територията на България и Сърбия.

На мястото на Уорлик Вашингтон изпраща в София опитен дипломат, познавач на световната политика, който е работил върху важни глобални теми – отношенията на САЩ с Русия, вкл. споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия, конфликта в Грузия и трансатлантическата политика на САЩ към Европейския съюз. Такъв извод може да се направи от прегледа на американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks миналата година.

От 2004 до 2007 г. Райс е на относително спокоен посланически пост в Тирана. За това свидетелства фактът, че е подписала само две грами със секретен статут, които са относно приемането на петима затворници от Гуантанамо в Албания със статут на политически бежанци. Те са с китайско гражданство, от уйгурската народност и Китай реагира остро пред албанските власти, тъй като ги счита за терористи. [06TIRANA461] [06TIRANA467]. Останалите доклади изпратени от Райс са конфиденциални и некласифицирани.

Райс е следила внимателно и вътрешнополитическите кризи през този период в Албания, най-значителната от които е конфликтът на Сали Бериша с главния прокурор Солаку [06TIRANA436]. Тя отделя специално внимание на борбата с организираната престъпност и корупцията [06TIRANA564] и на търговията с хора [07TIRANA173].

След спокойния пристан в Тирана Марси Райс се озовава в размирния Багдад в качеството си на политически военен съветник (PolMil Minister Counselor). Тя редактира и класифицира докладите на посланика, като за малко повече от година е обработила 46 секретни, 34 конфиденциални и нито един некласифициран доклад.

Следващият етап от кариерата на Райс е в Държавния департамент, където започва работа като помощник секретар през септември 2008 г, веднага след руско-грузинския конфликт. Сред първите задачи на Райс е да координира политиката на посланиците в региона в ситуацията след прекратяването на огъня [08STATE104547].

През ноември 2008 г., вече след избирането на Барак Обама, Марси Райс е в Брюксел, където се среща с европейски официални лица и обсъжда приоритетите в политиката на ЕС на глобално и регионално ниво [08BRUSSELS1740].

От началото на 2009 тя работи в тясно взаимодействие с Хилари Клинтън, което личи от дипломатическите доклади, подписани от Клинтън и класифицирани от Райс, и които се отнасят до важни геополитически теми и дипломатически демарши: предложението на Медведев в областта на сигурността [09STATE11363], ефектите от финансовата криза в Централна и Източна Европа [09STATE23758], преговорите по споразумението за ограничаване на ядрените оръжия СТАРТ [09STATE78776].

Марси Райс е също така начело на работната група на САЩ в преговорите с Европейския съюз по текущи (гео)политически въпроси [09STATE45229].

В наличните грами изтекли в Wikileaks липсват каквито и да е наблюдения, оценки и препоръки от Марси Райс за България.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet