sar

Ако заседава в Конституционния съд Никола Саркози ще получава по 11 500 евро на месец, без да се броят облагите в натура.

Никола Саркози няма да е в нужда. Каквото и да реши за бъдещето на политическата си кариера, той ще се ползва от предимствата давани от Републиката на бившите държавни глави. Най-напред, ще получава пенсия от 6000 евро бруто, която се дава на бившите президенти независимо от продължителността на техния престой в Елисейския дворец. После той може да заседава в Конституционния съд в качеството си на бивш Президент и да получава за това 11 500 евро нето на месец.

Наистина, Франсоа Оланд обеща да премахне тази възможност бившите президенти да бъдат назначавани пожизнено в тази институция, но ако парламентът одобри премахването, то не би трябвало да е ретроактивно. Между другото, държавата дава на бившите президенти и премия за „специални нужди“, за да „компенсира ограниченията, понасяни заради упражняване на статута (sic.)“, за която не се знае колко е голяма.

Безплатни и неограничени пътувания в бизнес класа на Ер Франс

Но най-вече държавата предлага поредица от облаги в натура, разписани в „решение“ подписано от Лоран Фабиус през 1985 г., когато беше премиер-министър на Франсоа Митеран. Служебен апартамент, „мебелиран и оборудван“, двама полицаи за охрана, служебна кола с двама шофьори и не по-малко от седем сътрудника (шеф на кабинета, двама асистенти, функционер в държавния архив и три секретарки).

В добавка Никола Саркози ще може да пътува безплатно, благодарение на две карти за безлимитни пътувания, едната за Ер Франс, в бизнес класа, другата за държавните железници в първа класа. Най-накрая, ако пътуват в чужбина, бившите държавни глави са приемани от френския посланик, който трябва да им улесни престоя и да осигури „тяхното подслоняване в резиденцията на посланика или консула“.

За държавата фактурата от тези многобройни облаги е солена: общата финансова тежест, която никой не знае точно заради разпръсването на разходите, може да бъде приблизително оценена на 1,5 милиона евро годишно за всеки бивш президент, подчертава депутатът Рене Досиер в книгата си „Парите на държавата“ (издателство Seuil).

Заглавието е на редакцията. Оригинално заглавие: „Колко ще плаща държавата на Саркози след като напусне Елисейския дворец“ от Тиери Фабр, списание Challenges. Превод Биволъ


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

Реклами