sar

Ако заседава в Конституционния съд Никола Саркози ще получава по 11 500 евро на месец, без да се броят облагите в натура.

Никола Саркози няма да е в нужда. Каквото и да реши за бъдещето на политическата си кариера, той ще се ползва от предимствата давани от Републиката на бившите държавни глави. Най-напред, ще получава пенсия от 6000 евро бруто, която се дава на бившите президенти независимо от продължителността на техния престой в Елисейския дворец. После той може да заседава в Конституционния съд в качеството си на бивш Президент и да получава за това 11 500 евро нето на месец.

Наистина, Франсоа Оланд обеща да премахне тази възможност бившите президенти да бъдат назначавани пожизнено в тази институция, но ако парламентът одобри премахването, то не би трябвало да е ретроактивно. Между другото, държавата дава на бившите президенти и премия за „специални нужди“, за да „компенсира ограниченията, понасяни заради упражняване на статута (sic.)“, за която не се знае колко е голяма.

Безплатни и неограничени пътувания в бизнес класа на Ер Франс

Но най-вече държавата предлага поредица от облаги в натура, разписани в „решение“ подписано от Лоран Фабиус през 1985 г., когато беше премиер-министър на Франсоа Митеран. Служебен апартамент, „мебелиран и оборудван“, двама полицаи за охрана, служебна кола с двама шофьори и не по-малко от седем сътрудника (шеф на кабинета, двама асистенти, функционер в държавния архив и три секретарки).

В добавка Никола Саркози ще може да пътува безплатно, благодарение на две карти за безлимитни пътувания, едната за Ер Франс, в бизнес класа, другата за държавните железници в първа класа. Най-накрая, ако пътуват в чужбина, бившите държавни глави са приемани от френския посланик, който трябва да им улесни престоя и да осигури „тяхното подслоняване в резиденцията на посланика или консула“.

За държавата фактурата от тези многобройни облаги е солена: общата финансова тежест, която никой не знае точно заради разпръсването на разходите, може да бъде приблизително оценена на 1,5 милиона евро годишно за всеки бивш президент, подчертава депутатът Рене Досиер в книгата си „Парите на държавата“ (издателство Seuil).

Заглавието е на редакцията. Оригинално заглавие: „Колко ще плаща държавата на Саркози след като напусне Елисейския дворец“ от Тиери Фабр, списание Challenges. Превод Биволъ

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.