Завръщането на българските медици придружавани от първата дама на Франция – Сесилия Саркози Снимка: Ройтерс

Разкритията на френското списание Les Inrockuptibles за договорка между Кадафи и Саркози, довела до освобождаването на българските медици в Либия срещу обещание за доставка на ядрена централа и ракети, не предизвикаха особен интерес във Франция преди втория тур на президентските избори.

Информацията остана в сянката на друг „либийски“ скандал, свързан с финансирането на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Сайтът Mediapart публикува документ, за който се твърди, че идва от либийските спецслужби. В него пишело, че либийците са одобрили финансиране от 50 млн. евро за кампанията на Саркози. Президентът-кандидат яростно отрече и заведе дело за клевета, а Mediapart заведе контраиск за набеждаване. В няколко поредни изявления либийски официални лица от правителството на Кадафи и от сегашната власт опровергаха и потвърдиха истинността на документа.

Либийската тема не беше засегната в предизборния дебат на Саркози и Оланд. Френските медии коментираха, че щабовете на кандидатите са се договорили да няма замерване с компромати. Преди дебата соченият за фаворит Оланд каза лаконично, че случаят е в ръцете на правосъдието.

Българските медици – разменна монета или препятствие за икономическия интерес към Либия?

Разкритията на Les Inrockuptibles предизвикаха силен интерес в България и бяха коментирани от политици и медии. Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин разви пред в. Преса тезата, че медиците „не са били разменна монета, а пречка за сключване на икономически споразумения за много големи суми“.

Биволъ потърси за коментар автора на статията в Les Inrockuptibles, който твърди, че разследването му е базирано на конфиденциални дипломатически телеграми, разменени между Париж и френското посолство в Триполи. Мишел Депра (Депраткс) e бивш журналист от сайта Bakchich.info. Автор е на документалните филми Садам Хюсеин: процесът, който няма да видите (2004), ГМО: разследване, което обвинява (2005), НЛО: разследването на армията (2008) и Как убих Пиер Голдман (2010).

Биволъ: Видяхте ли конфиденциални документи, в които пише за дипломатически преговори на България и ЕК за освобождаване на медиците? Дали Франция е била „самотен ездач“ на финалния етап или е съгласувала дипломатическите си действия?

М.Д. Не, не видях нито един дипломатически документ, в който да са цитирани преговори с български и европейски дипломати. Документите, които видях сочат, че Франция е държала картите, способни да убедят Кадафи да освободи сестрите: ядрена централа и военно споразумение. По същия начин Кадафи, със сестрите, е държал средство да изисква все повече и повече от Франция.

Б: Според бившия български министър на външните работи Ивайло Калфин медиците не са били разменна монета, а пречка за икономическите преговори. Какво мислите за този анализ?

М.Д. От дипломатическата комуникация излиза, че двете досиета са били тотално преплетени. Най-напред Франция съобщава на Кадафи, че ще подпише споразумение, включващо ядрена мощност, ако Кадафи освободи сестрите. Кадафи известява в отговор, че атомът ще тежи много в развитието на събитията. Париж изпраща на посланика си текста на ядреното споразумение, който трябва да бъде предаден на Кадафи единствено ако сестрите бъдат освободени. Следователно медиците са послужили за покачване на мизата в икономическите преговори между Саркози и Кадафи.

Б: В дипломатическа грама посланикът на САЩ в София твърди, че европейският преговарящ Марк Пиерини му е споменал, че емирът на Катар е платил за освобождаването на сестрите. Намерихте ли следи от такава финансова интервенция в документите?

М.Д. Не, никаква следа няма за това в документите, с които се запознах.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet