Френското списание Les Inrockuptibles обяви днес в своя сайт, че разполага с конфиденциални дипломатически документи, доказващи съгласието на Франция да достави атомна централа на Кадафи срещу освобождаването на българските медици. В сайта на списанието е публикувано резюме от пълната статия, която трябва да излезе в сряда в печатното издание на Inrockuptibles.

Capture_decran_2012-04-30_a_11.09.57

Българските медицински сестри: тайното споразумение между Саркози и Кадафи

Трудно е“ – оплакваше се навремето Никола Саркози, който преговаряше с Кадафи за помилване на петте медицински сестри и българския лекар, осъдени на доживотен затвор, защото според либийското правосъдие са заразили деца с вируса на СПИН.

Беше трудно, но той успя и това беше триумф: всички бяха освободени. Оттогава тегнат съмненията: какво е обещал Никола Саркози в замяна на този хуманитарен жест? В деня на завръщането на медиците в България, френските Зелени го обвиниха, че е отишъл дотам, че да купи милостта на либийския лидер срещу опасен обект: атомна мощност.

От пет години Никола Саркози противопоставя на това обвинение един и същ отговор: нищо, нищо не е предложено, нищо не е договорено тайно. Как би могъл да даде атома на един луд, в замяна на дипломатически подарък? Les Inrocks получи достъп до конфиденциални дипломатически документи, които разкриват какво е договорено през юли 2007 между либийския лидер и Франция. Всичко в тези документи противоречи на версията на Президента на Републиката.

Оръжия и атомна централа

Навремето Кадафи знае, че Саркози има нужда от тази хуманитарна победа, за да блесне на международната сцена. Изкусно, той иска от французите оръжия и атомна централа. Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи българските медици.

Франция първа предлага на либийците споразумение на 17 юли през посланика си в Триполи. Текстът на споразумението включва темите, които Никола Саркози и полковник Кадафи предварително са обсъдили по телефона, като борбата срещу тероризма, нелегалната имиграция, сигурността и атома.

Меморандум за разбирателство

Кадафи отговаря три дни по-късно но вдига мизата. Той иска Франция да подпише специфично военно споразумение и ядрено споразумение, включващо доставката на ядрена централа. Либийският лидер праща послание на Саркози, че иска атом и ракети, и че удовлетворяването на неговото искане ще натежи в бъдещите преговори.

Париж получава посланието и приема на 23 юли да подпише „меморандум за разбирателство“, позволяващ на френската дипломация да заобиколи международните договорености за неразпространение на атома. Но Париж поставя условие за ядреното споразумение. Най-напред Кадафи трябва да освободи българските медицински сестри.

Това се случва на другия ден, 24 юли. Успехът е пълен. Кадафи приема медиците да бъдат върнати в България на бодра на самолет на Френската Република. На другия ден Никола Саркози каца в Триполи и неговият министър Кушнер подписва атомния и военния договор.

Мишел Депраткс

Превод Биволъ

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet