„Сийборн Трейд“, „родено от морето“ на „Сийборн Ентърпрайзис“

Екип на Биволъ

За базираното в Бургас дружество „Сийборн Трейд“, учредено във Великобритания от базираното в Кънектикът „Сийборн Ентърпрайзис“, и обвинените в Испания в трафик на кокаин български моряци

На 13 август т.г. специални агенти на испанската полиция арестуваха 22 български моряка на борда на кораб, превозващ близо три тона кокаин с висока чистота. Стана ясно, че корабът „Св. Николай“, плавал под български флаг, е бил взет на абордаж в открито море, на 80 км от испанското пристанище Кадис. Паралелно с арестуването на българите са били арестувани още десетина души – испанци и колумбийци.

Според испанската полиция всички задържани са членове на международна мрежа за контрабанда на наркотици с база в Испания. Зад пратката стоял влиятелният венецуелски наркотрафикат Хорхе Велес. Българите отговаряли за превозването на наркотика от Южна Америка до Галисия, испанците трябвало да го транспортират до Мадрид, а колумбийците – до останалата част на Европа.

Стана ясно и, че операцията на Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция, при която бяха задържани и българските моряци, е била подготвяна с месеци и е извършена в сътрудничество със служители от отдел „Наркотици“ при ГДБОП и полицейските служби на Франция, ДЕА – САЩ и СОКА – Великобритания. Тя е била под кодово название „Еспартана“. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало, които охранявали наркотика по пътя му от Южна Америка към Галисия.

Още двама българи бяха задържани по-късно на територията на България, във връзка с арестуваните в Испания моряци от кораба „Св. Николай“. По първоначални данни, това са Р.К., на 37 години, от София, смятан за организатор на транспорта на наркотика, без регистрирани криминални прояви; и Х.Х., на 46 години, отговарял за наемането на част от екипажа, адресно регистриран в София, криминално проявен и съден в друга държава.

За плавалия под български флаг кораб „Св. Николай“ излезе информация, че се менажира от бургаска фирма с названието „Сийборн Трейд“, чийто управител е Дойчин Дойчев. Преди да бъде задържан, управителят Дойчев каза пред медиите, че нищо не знаел за наркотика и, че екипажът на „Св. Николай“ е съставен основно от моряци от Бургас и Варна. Дойчев каза още, че ден преди задържането на кораба от фирмата загубили връзка с плавателния съд.

Агенция БГНЕС информира, че Иван Станчев е капитанът на задържания с кокаин кораб.Станчев е на 58 години, разведен, има 2 дъщери, за които се грижел сам. Той е бивш капитан от БМФ. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ през 1977 г. и от тогава не е преставал да плава. През последните години – все под чужди флагове. Това е първият договор на капитана за този кораб, плавал под български флаг.

От изпълнителната агенция „Морска администрация“- Бургас заявиха пред сайта e-burgas.com, че нямат информация кои са арестуваните българи и с кого са сключили договор, за да упражняват мореплаване. Директорът на ведомството капитан Живко Петров казва, че е възможно наетите моряци да са сключили договор и с трета фирма – посредник, който се занимава с набиране на екипаж. Според същото издание работещите в „Сийборн Трейд“ отдавна не са получавали заплати и затова било възможно екипажът да е знаел какво пренася, надявайки се при успешна пратка да им бъдат платени всички задължения. Балдъзата на капитана на задържания кораб Иван Станчев, Ивелина Атанасова, вече е създала, заедно с дъщерята на капитана, група във „Фейсбук” в защита на моряците. „Зет ми, капитан Иван Станчев – казва тя – е изключително честен човек. Той няма дългове и заеми, и в никакъв случай не е някой отчаян, който ще се качи на кораб, за да печели пари от превозването на наркотици“.

Българският премиер Бойко Борисов заяви във връзка със случая, че корабът „Св. Николай“ отдавна бил следен. „Много неща се знаеха, но нямаше как да кажем на моряците: „Бягайте от там, защото ще го хванем“. На въпрос дали българите са забъркани в историята, Борисов заяви: „Много е трудно правосъдието да отсъжда кое да отсъжда, кое не.Най-малко това ще е дълъг процес, защото 3 тона са огромно количество за цял свят“. Вчера стана ясно, че до седмица вътрешният министър Цветанов ще отиде в Испания. Очаква се делото да е много тежко.

И така, близо три тона кокаин, не е шега работа… Но в цялата тази афера, за чието разкриване се оказа, че са работили съвместно специални полицейски служители от Испания, България, САЩ и Великобритания, и която предизвика с огласяването си малък новинарски бум – това, което излезе поне в българските медии бе, че корабът, плавал под български флаг, се менажира от българска фирма с български управител. Някои медии написаха и, че „Сийборн Трейд“ е собственик на кораба. Така се оказа, че освен, че корабът е плавал под български флаг, и че повечето моряци от екипажа са българи – и фирмата, която отговаря за този кораб, също е българска. Точна ли е тази информация?

Според копие на документ*, с който редакцията на Еврочикаго разполага, съдружници от компания, регистрирана в САЩ, Хартфорт, щата Кънектикът – СИЙБОРН ЕНТЪРПРАЙЗИС Л.Л.С. (SEABORNE ENTERPRISES L.L.S.), учредяват на 21 май 2007 г. в гр. Фолкстун, графство Кент, Великобритания, Еднолично дружество с ограничена отговорност, с името „СИЙБОРН ТРЕЙД“ (SEABORNE TRADE L.L.S). Според учредителния акт, „Сийборн Трейд“ е отделно юридическо дружество по смисъла на чл. 113 от Търговския закон на Р. България. Учредители на дружеството „Сийборн Трейд“ са съдружниците от „Сийборн Ентърпрайзис“ ТРЕЙСИ АНИТА КОНРОЙ (TRACY ANITA CONROY) и КРИСТОФЪР ВИКТОР БЛАЙТ (CHRISTOPHER VIKTOR BLYTHE). За управител на новоучреденото дружество „СИЙБОРН ТРЕЙД“ „се избира ДОЙЧИН ДИМИТРОВ ДОЙЧЕВ (DOICHIN DIMITROV DOICHEV), гражданин на Република България, гр. Бургас, кв. Сарафово, ул. „Септемврийска“ 15“ /чл. 10 от учредителния акт/.

Според чл. 2, ал. 1 от документа „Сийборн Трейд“ има предмет на дейност: „Вътрешна и външна търговия с всякакъв вид стоки и услуги, производство на стоки с цел продажба, маркетинг, комисионни, складови, спедиционни, транспортни, сервизни, хотелиерски, рекламни, кораборемонтни, туристически услуги, корабно агентиране и снабдяване, морско посредничество, включително при наемане на морски лица, бартерни и валутни сделки, проектиране, строеж, обзавеждане и търговия с недвижими имоти, лизинг, търговско представителство и посредничество“.

Според чл. 9, ал. 1 едноличният собственик на капитала на дружеството „изменя и допълва дружествения договор“. Според ал. 4 от същия член „избира за срок от 3 години и освобождава от длъжност управителя, определя възнаграждението му и взема решение за освобождаването му от отговорност“. Според ал. 6: „взема решение за откриване и закриване на клонове, представителства и за участие или прекратяване на участие във фирма в страната и в чужбина“. Едноличният собственик избира и освобожда от длъжност и контрольора на дружеството /ал.5/, каквото длъжност е предвидена в учредителния акт. Органи на дружеството са управител и контрольор /чл.8/.

Според член 4, ал. 1, в момента на учредяването капиталът на „СИЙБОР ТРЕЙД“ е 5000 /пет хиляди/ лв., разпределени в 50 дяла, всеки един от по 100 лева. Целият дружествен капитал(ал. 2) принадлежи на СИЙБОРН ЕНТЪРПРАЙЗИС Л.Л.С. (SEABORNE ENTERPRISES L.L.S.) – САЩ, Хатрфорт, щата Кънектикът.

Учредителният акт е подписан от Трейси Конрой от „Сийборн Ентърпрайзис“ Л.Л.С. –едноличен собственик на капитала на „Сийборн Трейд“. Т.е. базираното в Кънектикът дружество „Сийборн Ентерпрайзис“ дава и тези смешни от някаква гледна точка 5000 лв., за първоначален капитал на базираното в Бургас дружество „Сийборн Трейд“, което учредява и на което е едноличен собственик. (Поне първоначално. Какво е положението с днешна дата, не ни е известно.)

———

При такова сътрудничество между специални агенти от Испания, САЩ, Великобритания и България, би трябвало тези служители да знаят прекрасно от кого и как е било създадено дружеството „Сийбърн Трейд“. Включително и българските такива, които, както се разбра, и което потвърди и премиерът Борисов пред български медии, са работили заедно с испанските си колеги в продължение на месеци. Но никой никъде не съобщава, поне не и българските власти, че това дружество, чието име излезе във връзка с арестуваните моряци от кораба „Св. Николай“, е образувано като някакъв вид дъщерно на друго, базирано в САЩ. Никой никъде не казва, че „Сийборн Трейд“ е създадено от „Сийборн Ентерпрайзис“ – компания, регистрирана в САЩ, Хартфорт, щата Кънектикът. Че двама съдружници на споменатата компания, Трейски Конрой и Кристофър Блайт, са учредили преди няколко години във Великобритания „Сийборн Трейд“. Или че, поне според условия в учредителния акт, не управителят, а собственикът на капитала има рещаващата дума относно дейността на дружеството. (Единственият начин управителят на дружеството „Сийборн Трейд“ да се е сдобил с по-голяма отговорност, според условията на учредителния акт, е да е станал собственик на капитала. Което разбира се не би могъл да направи на своя глава, ако не са решили така учредителите на дружеството.) Нито пък някой някъде казва, че това създадено от американци във Великобритания, регистрирано и по българския Търговски закон ЕООД „Сийборн Трейд“, е имало според учредителния си документ и контрольор, не само управител в своите органи. (И двамата – и управителя, и контрольора – избирани и освобождавани според учредителния акт от собственика на капитала.)

Каквито и да са причините за тази спестена за публично огласяване информация, съдбата на българските моряци от кораба „Св. Николай“, на който беше намерено рекордно количество кокаин, заслужава тя не бъде спестявана. Независимо кои от тях са били или не замесени в този трафик, независимо знаел ли или не капитанът на кораба,независимо какво знае и какво не управителят на базираното в Бургас дружество „Сийборн Трейд“. И колкото и лоша слава да има споменатият вече неведнъж Дойчин Дойчев**.

От българското Външно министерство съобщиха, че имали информация за задържането на кораба „Св. Николай“ още на 14 август. И, че от екипажа никой не е поискал официално защита от българска страна, тъй като никой не бил попълнил необходимите за това съответни стандартни образци на документи. Не е ясно как биха могли да направят това, след като българският екипаж се намирал в изолатор на брега. Някои от техните близки обаче, според МВнР, вече са потърсили консулска защита. Според наши дипломати имало възможност българските моряци да бъдат преместени в Мадрид, където представител на българското посолство ще се срещне с тях. Засега списъкът на екипажа, задържан от испанските власти, не се оповестява. Този списък е предаден на българското МВР и докато тече следствието, случаят е засекретен.

Според информация на в. „Монитор“ справка в морските регистри показва, че корабът “Свети Николай” е сменил съвсем наскоро името си. Допреди по-малко от месец той плавал с името “Бургас 3”, а преди това името му било само “Бургас”. До януари 2010 г. корабът плавал под флага на бившата британска колония Сейнт Винсент и Гренадини. След това приел български флаг, пребоядисали го и поставили на носа му името “Свети Николай”.Веднага след това собствеността на кораба била прехвърлена от “Сийборн трейд” на английската фирма Northpool LLP.

Еврочикаго

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Текстът на учредителния акт на дружеството „Сийборн Трейд“, създадено през 2007 г. във Великобритания от „Сийборн Ентърпрайзис“, може да се прочете тук – Articles of Association – Statute

** През 2003 г. фирма на станалия по-късно управител на „Сийборн Трейд“ Дойчин Дойчев, с название „Бос Марин“, менажира товарния кораб „Елена“. На борда на този кораб моряк убива с метална тръба двама души от екипажа и ранява капитана, а „Елена“ бедства с дни край нос Емине. Дойчев е бил мениджър и на потъналия през януари 2008 г. в Азовско море кораб „Ванеса“.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d