Административен съд – София град уважи жалбата на главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов срещу отказа на администрацията на президента Румен Радев да предостави стенограмата от консултативната среща при президента Росен Плевнелиев за КТБ проведена на 29 юни 2014. По-рано отказите идваха от Плевнелиев, но Радев продължи същата традиция още с встъпването си в длъжност.

В решението си съдия Стефан Станчев приема, че отказът е немотивиран и незаконосъобразен, тъй като администрацията на президента се позовава на „професионалната тайна по Закона за кредитните институции“, но „не установява на какво основание може да се приеме, че стенограмата е защитена по закон информация“.

Освен това присъствалите на срещата политици не са субекти, пред които може да се разгласява професионална тайна, но управителят на БНБ я е разгласил. Съдът задава въпроса дали след като тайната е огласена пред лица без правомощия за достъп до нея (например Владислав Горанов и Радан Кънев б.ред.) тя продължава да бъде такава.

От мотивите на съда става ясно, че на срещата е представен „анализ на ситуацията от управителя на БНБ“ и са „обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност на страната.“ Те обаче не се вписват в понятието „професионална тайна“, смята съдът.

Решението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Това е второто ключово дело, което Биволъ печели с помощта на адв. Марин Маринов. Първото знаково дело беше за да се получи от Агенция „Митници“ протокола, доказващ неправомерна намеса на Бойко Борисов в митническата проверка на фабриката на „Мишо Бирата“. Адвокат Маринов се пребори в съда протоколът да бъде разсекретен. Това стана при покойния шеф на Агенция Митници Ваньо Танов. Въпреки, че се откриха категоричните данни за закононарушение от страна на премиера Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров смачка делото по случая „Мишо Бирата“.

Показателно е, че Радев изпрати на това дело не един, а двама юрисконсулти, които представиха писмена защита на цели десет страници.

Отказ от двама президенти

„Стенограмата КТБ“ от срещата при президента Плевнелиев на 29 юни 2014 беше изисквана два пъти по реда на ЗДОИ. Първия път от гражданина Стефан Стойков и втория път от бившия шеф на БСП Михаил Миков. Плевнелиев отказа и двата пъти с аргумент, че тя съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Според информация изтекла в медиите, на тази среща е взето решение КТБ да бъде оставена нарочно да фалира, обсъждани са мерките за спасяване на ПИБ и е дискутирано предложение от политически лица за „банкова ваканция“. Това означава спиране на банковата система и би довело до блокиране на държавата, неизчислими щети за бизнеса и безпрецедентен грабеж на активи от кръговете близки до Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Биволъ поиска за трети път достъп до стенограмата в последните дни на мандата на Плевнелиев. Искането по ЗДОИ беше заведено на 16 януари 2017 г. Така на Плевнелиев беше даден шанс да преразгледа решението си, от който той не се възползва. Новият президент обаче изцяло пое порочната щафета, не се разграничи от предшественика си и демонстрира лоша приемственост. Буквално три дни след като Румен Радев влезе на Дондуков 2 с гръмки обещания за справедливост и непримирима борба с корупцията, на 26 януари се получи формален отказ от главния секретар Димитър Стоянов. Получи се дори комична ситуация, от която стана ясно, че президентът 

Радев не знае, че бил пратил отказ

Няколко дни след отказа президентът призна на 30 януари, пред кореспондента на ClubZ в Брюксел Веселин Желев, че не е чел стенограмата. Той поиска „малко време“ да се запознае и да реши дали да я предостави.

„Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко“, каза Радев. „Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава… До момента съм нямал тази възможност“.

Предстои да видим дали Радев ще обжалва пред ВАС решението на първоинстанционния съд. Ако го направи това ще е знак, че той напълно се е идентифицирал с мафиотското статукво на #КОЙ, което се бои от осветляване на престъпните му зависимости.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.