sredni-ceni-2005-sofia-imotbg

Средни цени на имоти в Лозенец за януари 2005 г. според сделките обявени в сайта Imot.bg

На 23 февруари 2004 г. на инфарктно заседание на Софийски общински съвет е приет доклад на Временната комисия за проверка на дейността на общинските фирми и търговските дружества с общинско участие, проверяваща скандалното дружество Софийски имоти. Част от доклада изследва сделките с дъщерното дружество „Заводпроект“ – ЕООД. В доклада е записано черно на бяло следното:

„В списъка от сделки на „Софийски имоти“ ЕАД има замени, чиято целесъобразност може да се оспори. Пример за това са замените с дъщерната фирма „Заводпроект“ ЕООД в периода 2002-2003 г.“

Изброени са и конкретните недвижими блага, прехвърлени от Софийски имоти на Заводпроект – 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. „Гурко“ 12.

„На този етап комисията не разполага с отговор на въпроса каква е била целесъобразността от подобни замени. На практика с тях е извършено преливане на активи от „Софийски имоти“ ЕАД към негово дъщерно дружество. Комисията не разполага с данни за по-нататъшната съдба на апартаментите, магазините и останалите имоти, които са станали собственост на „Заводпроект“ ЕООД.“ – посочва се още в доклада.

На същото заседание СОС решава да създаде нова компания „Инвестиционна компания- София“ ЕАД, в която да апортира общинската собственост.

Биволъ успя да изясни съдбата на 2 апартамента, от изброените 35. Година след доклада на комисията, на 18.03.2005, „Софийски имоти“ и „Заводпроект“ правят заменка на три апартамента и три гаража, като два от апартаментите са сред прехвърлените на „Заводпроект“ (отбелязани със звезда).

– * апартамент на ул. „Н.Й. Вапцаров“ 25 с площ 128.32 кв.м. http://goo.gl/maps/7FDJ9

– * апартамент ул. „Н.Й. Вапцаров“ 25 с площ 130.99 кв.м. http://goo.gl/maps/7FDJ9

– апартамент на ул. „Елемаг“ 26 с площ 161.70 кв.м.

– гараж на ул. Елемаг 26 с площ 19.76 кв.м.

– гараж на ул. Елемаг 26 с площ 19.76 кв.м.

– гараж на ул. Банат 12 с площ 28.28 кв.м.

Всички тези имоти сменят собствеността си срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в Лозенец, чиито съсобственици са Георги Георгиев – съпруг на съдия Веселина Тенева от ВАС, неговият брат Никола и сестра им Александра. Така срещу своята част от терена в Лозенец всеки получава по апартамент и гараж.

Заменка със Софийски имоти – двойно по-изгодно от цените на пазара

Тримата съсобственици владеят 2/3 от този имот (360 кв.м) още през 2001 г., сочи вписване в Имотния регистър от 17.09.2001. От данните в регистъра не става ясно дали този имот е наследствен или придобит. Тогава теренът е оценен на скромните 7594 лв. Останалата 1/3 част е собственост на Общината. През февруари 2004 г. тя е оценена на 32 600 лв. и е апортирана в капитала на „Инвестиционна компания- София“.

Само година по-късно общинското дружество решава, че собствеността на Георгиеви струва десеторно повече и си заслужава срещу нея да бъдат дадени три апартамента и три гаража с обща площ 488 кв.м. Тяхната стойност е сметната много точно спрямо пазарните цени към момента – около 800 евро на квадрат или 792 471,25 лв., надлежно декларирани като материален интерес в Агенцията по вписванията.

Capture_2014-01-05_a_20.09.11

Справките от специализираните сайтове за имоти в София сочат, че по това време сделки за терени в Лозенец са се сключвали на цени от 500 до 700 евро. Това означава, че заменката излиза почти два пъти по-изгодно за новите собственици на апартаментите и гаражите, отколкото ако продадат имота си на свободния пазар, където по това време едва ли биха получили над 1100 евро на квадрат.

Обратната страна на медала е, че общинската фирма „Софийски имоти“ е отстъпила трите апартамента и гаражите на неизгодна за данъкоплатците цена. 

Ненормалните вариации на цените на общинските имоти са изследвани още през 2004 от тогавашния говорител на групата общински съветници в БСП Антон Кутев. Неговите проучвания показават, че „някои имоти са продавани на цена, която е наполовина по-ниска от данъчната оценка на имотите, докато в други случаи цената била 20 пъти по-висока“. – пише в. Капитал в броя си от 28 февруари 2004 г.

Заменката със съпруга на съдията от ВАС Веселина Тенева, сключена в началото на 2005 г. показва, че порочната практика да се занижават или завишават оценките на имотите не е прекратена след като СОС решава да сложи ред година по-рано.

По-рано Биволъ разкри, че предложената от БСП и ДСП за главен съдебен инспектор съдия Веселина Тенева от ВАС и нейния съпруг Георги Георгиев са правили странни сделки с възрастната майка на Тенева. През 2004-2005 г. 80 годишната Марийка Тенева купила от тях два апартамента в София и впоследствие им ги дарила. Възрастната госпожа купила и апартамент в центъра Бургас през 2007 г. само за 17 000 лв., който също дарила на дъщеря си. Същата година тя придобила и терен във вилната зона Росенец, също дарен на съдия Тенева. Ако се добави и апартаментът от заменката на Георги Георгиев през 2005 г. излиза, че за около три години семейството се е сдобило с внушителна жилищна площ в София и на морето.

До момента произходът на средствата за покупко-даренията от възрастната майка остава неясен, а съдия Тенева не е коментирала сделките. Тя не вдига и телефона си за медиите. В неделя депутатът от ДПС Четин Казак, вносител на кандидатурата коментира, че „не се смущава“ от тези сделки и вярва, че Веселина Тенева ще опровергае всички съмнения за имотните придобивки на семейството.

Други казуси на имотни магистрати, разследвани от Биволъ: Георги Колев, шеф на ВАС, Владимира Янева, шеф на СГС, Венета Марковска – кандидат за Конституционен съдия, Сотир Цацаров, главен прокурор.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English