Жертви на руската агресия: Хрониката на пикиращия „Боинг“

boing

В тази история си струва да се оценят всички звена на веригата, за да разбереш, че тази катастрофа не трагична случайност, а очаквана закономерност.

Същността е в това, че след приключване на примирието от 20-30 юни и последвалите ефективни действия на антитерористична операция  (АТО) в Донбас, Путин взе решение да спасява ситуацията на всяка цена. Ние от групата Информационно Съпротивление сме съобщавали, че това беше реализирано чрез прехвърлянето на терористите в Украйна не само на тежко въоръжение, но и на професионално подготвени екипажи и бойни единици.

Между впрочем, и до примирието ние намирахме следи на действия в Донбас на подразделения на ВС на Русия. Струва си да припомним поне превзетия от силите на АТО в средата на юни БМ-21 Град със злополучния за Путин тефтер с подпис на началник-щаб на дивизиона, капитана от гвардията Д. Афанасиев и печат на 18-а гвардейска моторизирана бригада на ВС на РФ. В момента Министерство на отбраната (МО) на РФ твърди, че Украйна няма доказателства за руската агресия. Но подобните факти властите в Москва нещо не коментират.

Но това бяха лаленца. Ягодките пък пък лъснаха след примирието, когато вкарването на въоръжения и техника от РФ заедно с щатни екипажи бе поставено на конвейер. Русия на безкрайните си простори не успя да намери достатъчно на брой професионално подготвени наемници по тесните технически военни специалности, способни да управляват сложната бойна техника. На местните опълченци, криминално-проявени и лумпени, не могат да се възлагат никакви надежди. Ако някой от тях е служил в казарма, то да се надяваш на най-високото им ниво на подготовка също не можеш. И в бой бяха пратени руски професионалисти.

Това веднага усетиха върху себе си силите на АТО. Навсякъде се отбелязваше висок професионализъм на минометчиците, снайперистите, бойните екипажи и операторите на зенитно-ракетните комплекси (ЗРК). След това започнаха да искат от Путин и други военни специалисти.

В момента МО на Украйна докладва: на територията на Донбас терористите не са превземали ЗРК „Бук” на украинските силоваци. Което навежда на извода, че той е прехвърлен от територията на Русия. Както преди това се прехвърляха десетки танкове, БТР-и и реактивни системи за залпов огън (РСЗО). . В това, че сепаратистите разполагат с „Бук”, никой не се съмнява преди това те усилено се хвалиха с него, а и вчера бе фиксирано прехвърляне на това ЗРК в района, над който и бе свален малайзийският Boeing-777. В момента се появява въпросът откъде терористите са получили Бук? А и в това, кой го е управлявал.

Ние нямаме съмнения в това, че пускането се е правело от руски специалисти. Точно те е трябвало да решат задачата, която не можаха да изпълнят местните бойци в ДНР да затворят въздушния коридор, по който силите на АТО снабдяваха подразделенията си, действащи до границата с РФ.

Както е известно, именно опитът да се затвори коридорът от страна на руските сили и стана фатален. Вместо очаквания от бойците военно-транспортен самолет на BBC на Украйна, те свалиха пасажерския авиолайнер. И точно оттам е неуместната радост от уцелването в Ан-26, за което веднага започнаха да информират терористите, и на което толкова се зарадваха руските медии. Последвалите след това вопли-опровержения от страна на сепаратистите, бурно подкрепени от руската пропаганда, само за пореден път свидетелстваха, че ние имаме работа с ограничен, подъл и пределно изврътлив противник.

Бъдете мъже, потвърдете това, за което толкова радостно викахте преди половин час. Не, след като осъзнахте кого сте свалили, започнаха отчаяните опити да се измъкнете. Демек, и украинските сили докараха към границата своите БУК-ове. А и, че някой е видял там как украински „Су” сваля авиоланера. И това било покушение от страна на украинците върху борда номер 1 с Путин на борда….

Тъпият престъпник винаги се отличаваше с това, че на своята постъпка намира много оправдания, в това число и взаимоизключващи. Той смята, че колкото повече различни аргументи и оправдания има, толкова е по-добре. Умният престъпник винаги се придържа само към една версия. На нас в определен смисъл ни провървя, че имаме работа с неинтелигентен противник в момента – провалът и лъжовността на жалките опити на сепаратистите заедно с Русия да се оправдаят, са очевидни за целия свят. И това е също свидетелство за отговорността на проруските терористи и Русия за трагедията, която се случи в небето над Донбас.

Най-важният момент днес е обективното разследване. Москва от началото пожела да се заеме с тази работа терористите заявиха, че ще й предадат откритите на мястото на катастрофата черни кутии. Интересното е, че т. нар. първи вицепремиер на ДНР Андрей Пургин заяви, че ще ги предаде за експертиза в Москва, тъй като там работят висококласни експерти, които ще могат да установят точната причина на катастрофата, макар тя и без това да е очевидна. Ами, как терористите да не знаят причината на катастрофата?

Това изглежда странно и отстрани: от каква радост Русия, която искрено отрича връзката си с терористите, а и вече обвинила Украйна за трагедията, ще се занимава с разследването? А и след като сред загиналите няма нейни граждани. Но в Кремъл навреме схванаха, че наистина да напират да правят разследване изглежда подозрително. Затова РФ излезе с искане за провеждане на разследване от страна на международни структури. За това съобщи лично министърът на външните работи СергейЛавров. Но вниманието трябва да бъде обърнато не на тази подозрителна сговорчивост, а на успоредното заявление на терористите за това, че те нямат намерение да спират бойните действия за разследването на инцидента. В тяхното обръщение се казва, че  местопроизшествието е в дълбокия тил на терористите и никакви хуманитарни примирия или коридори няма да потрябват.

Успоредно с това Държавната служба по извънредни ситуации на Украйна заяви, че работата по издирването е затруднена заради присъствието на въоръжени сепаратисти, които възпрепятстват дейността на подразделенията ни.

Това означава, че бойците по искане от Москва се опитват да скрият всякакви следи на престъплението. През нощта ние фиксирахме, че ЗРК „Бук”, от който препдоложително е свален авиолайнерът, е прехвърлян към границата с РФ и дали се намира на руската територия ние ще разберем най-скоро. Остана само да се разчисти местопроизшествието. Следва да разбираме, че бордовите черни кутии няма дадат нужната информация. За изводите по какъв начин е свален самолетът е необходимо минимум да се намерят поразените части на самолета. Ако се скрие оръдието на пртестъплението във вид на ЗРК и необходимите фрагменти от отломки на самолета, то разследването ще се окаже в задънена улица. Ще успеят ли престъпниците да избегнат отговорността? Сигурен съм, че няма да скрият непосредствените доказателства на престъплението, има и данни на наблюденията от спътник. Те поне ясно ще докажат, че пускането на ракетата не се е произвело от територията, контролирана от силите на АТО на Украйна. При всяко положение, има надежда, че виновниците на трагедията няма да избягат отговорността пред световната общественост.

И още няколко думи за равнодушието. Аз съм искрено сигурен, че някаква част от отговорност за тази трагедия ляга и на плещите на европейските лидери. В случая с агресията на Русия срещу Украйна те твърде се увлякоха с пресмятането на парите, забравяйки, че светът е много тесен и крехък. Те забравиха колко е малка Европа. И не може в нея една страна да бъде жертва на агресия и да гори от война, а останалите да смятат, че това не ги засяга. Ако EС бе помръднал поне с пръст, за да предотврати агресията на Русия срещу Украйна, ако вместо дъвчене, бе въвел пълноценни санкции, както обеща още през март и бе накрал Путин да спре да инициира терор нa Донбас, то тази трагедия нямаше да я има. Аз съм дълбоко убеден в това. И ако Вас, европейски господа чиновници и политици, не Ви смущава всекидневната гибел на моите съъбратя-украинци, то нека Ви накара да си събудите съвестта на собствените си съграждани. Поне в името на тези мирни граждани деца, които станах невинни жертви, в това число и на вашето равнодушие.

Дмитрий Тимчук, ръководител на ЦВПИ, координатор на ИС за sprotyv.info

Превод за Биволъ от руски: Николай Марченко

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: