V като “вендета”, Т като “трол”…

Екип на Биволъ

И “О  като “отдаденост” добавя Стефан Пройнов, който управлява няколко дузини сайтове и стотици профили във Facebook, които споделят тяхното съдържание. Един от неговите сътрудници Адриан Димитров стана популярен през последните дни след като инициативата “Чист интернет” разкри, че за две години е успял да произведе близо 90 000 поста в социалната мрежа.

“Само 90 000 ли? Не, 200 000 и повече!” – смее се Пройнов, който се чувства недооценен от данните събрани от “Чист Интернет”. Биволъ стигна до него след като изследва информация за адресната регистрация на фирмите на майката на Адриан, съвпадаща с адреса на фирма на Пройнов в град Плиска. Стефан Пройнов се съгласи да разкаже как и защо залива българския сегмент на интернет с информация, която много биха определили като “тролене”. 

“Това е лична битка”

На въпроса дали някой плаща за тези стотици хиляди публикации Пройнов отговаря отрицателно и разказва, че тази му дейност е лична битка срещу ГЕРБ. “Милиционерите на Цветанов убиха бизнеса ми и съсипаха живота ми. Бях една година под домашен арест. Сега правя всичко възможно те да не спечелят изборите. Това е моята кауза, никой не ми плаща. Изхранваме се от трафик и реклами и сме затънали в кредити” – разказва той.

Пройнов не желае да сподели колко хора му помагат в начинанието, освен идентифицираните вече Адриан и майка му Елена, за които той твърди, че са скромни и мотивирани хора. Групата обаче има завиден капацитет и очевидно владее майсторски техниките за облъчване в Интернет. “Произвеждаме по 150 статии на ден. Имаме отворени стотици прозорци в браузъра, споделяме съдържанието, броим…” – повдига той завесата над технологията. Колко от статиите са с оригинално съдържание?   Над 350 са с уникално съдържание ! От 10 до 50, които пише самия Стефан Пройнов.

Без пари, но с гражданска позиция

Иначе той се определя най-напред като човек на изкуството. Имал е и фирма за приложни изкуства преди да се захване с имотен бизнес покрай наплива на английски купувачи на ваканционни имоти. Помагал на ГЕРБ за изборите през 2009 г., но вместо награда получава наказателна акция от хората на Цветанов. “Пълен полицейски тормоз” – жалва се Пройнов. Следва личната му битка срещу ГЕРБ. “Изразявам гражданската си позиция. Сега са избори и помагам на тези, които реално могат да  свалят ГЕРБ от власт, а това е БСП” – така обяснява той факта, че някои от сайтовете му са наводнени от позитивни информации за тази партия.

Според Пройнов разкритията на “Чист Интернет” са атака, платена от “Америка за България” или Джордж Сорос. “Достатъчно е да се види кой ги публикува – Медияпул, кръга Капитал и други на които сме реални медийни конкуренти”  – аргументира се той.

Защо голяма част от статиите възхваляват Русия и Путин? „Защото имаме страници и групи с над 80 % аудитория, която е русофилска!  Защото искаме да градим мостове с Русия културни и братски, много неща  свързват двата ни народа – обща памет, история, религия, историческа памет,  и ако щете корените на славянския ни ген!” – отговаря той.

“Искаме да ограничим и западното зловредно влияние! Ние не сме против Европа и света, но не бива и да сме против Русия!  Малко по малко една душа обръщаш, втора трета… Социалните мрежи предлагат истината. Социалните мрежи имат нужда от нас…”

“Не мразим ромите, детето ми учи и играе с деца от малцинствата”

“Ксенофобия ли – глупости!” – реагира Пройнов на забележката, че голяма част от статиите насаждат омраза срещу бежанците и ромите. “Те са препечатани от други източници и ние сме сложили дисклеймър, че нямаме за цел да разпалваме омраза” – твърди Пройнов. „Ние не мразим чуждото, не го искаме, но не даваме и нашето” – каза той ! „Съпричастни сме към всеки, който бяга от война, но не можем да сме съпричастни към тези, които я носят в себе си! Писали сме статии за роми, които живеят в български квартали и са образовани и културни и за етикетът „цигани”, който им е лепнат !

“Детето ми учи и играе с деца от малцинствата, които са над 60% такива в класа му. Ние не делим хората на роми, турци, арменци и евреи, никой не може да избере какъв да бъде роден, делим ги на добри и лоши, можем да осъдим дадена постъпка на лице, но не и на етносът му ! Никой не се ражда престъпник, всеки сам решава по кой път да върви!” 

“Такъв дисклеймър наистина има, но и статиите не са нацистки или на език на омразата, крайни са понякога, груби, но това е езикът на редактора ни, който почина лека му пръст и светла му памет!” – допълва той. Става дума за Александър Стоилов, бивш гл. редактор на “Уикенд”, който има “паметна плоча” в шапката на сайта bez-cenzura.info.

Засега обаче групата на Стефан Пройнов привлича най-вече вниманието на конкурентните тролове и медии, които използват подобни маркетингови прийоми за разпространение на новини в социалните мрежи. Не го подминават и симпатизиращите на ГЕРБ, които според него докладват активно и свалят съдържание и профили, произведени от групата му.

Последното е особено болезнено, защото създаването на нов профил във Facebook е свързано с активация през нова сим-карта. А за нови сим-карти се плаща. Пройнов обаче се е подготвил и има над 400 “спящи клетки”, които по всяко време могат да бъдат активирани. “Силата на троловете е около 30 – 48 сваляния на ден” – прецизира той.

Кои са тези тролове на ГЕРБ? ПР-агенции за онлайн репутация или партийни кибершпицкоманди? Тук Стефан Пройнов отказва да навлиза в детайли, но е сигурен, че са много добре организирани и финансирани. Тяхната група също била направила анализ “кой за кого, как и колко”, но не желае да споделя информацията “на този етап”.

“Facebook се контролира от ЦРУ”

Как ще се пребори с инициативата на самия Facebook за филтриране на фалшиви новини? Стефан Пройнов разкрива подозренията си, че борбата отдавна се води с нечестни правила като “Facebook се контролира от ЦРУ”, и действат алгоритми за скриване и преобразуване на съдържание. “Имах личен профил, който се превърна в страница и изгубих администраторските си права върху него” – съобщава той за такъв куриоз, който лично бил преживял. Но и той не остава длъжен на Facebook. Един от сайтовете му се казва fakenews.bg и тиражира откровено фалшиви новини, които после пълнят групите и коментарите.

Неотдавна публикувал там статия за  смъртта на Джордж Сорос, която придобила голям успех въпреки докладите и блокираните линкове. “Показахме истинската слабост на соросоидите у нас. Трима инвалиди се преборихме с мощната машина на Сорос” – доволен е той от диверсията. “Срамота, изсипват се стотици милиони грантове в България, а ефектът от дейността им е нулев!” – възмущава се Пройнов от ниската ефективност на организацията на все още живия Джордж Сорос.

От тролинг към патриотичен афилиейтинг

Дали Стефан Пройнов не е изкушен да конвертира натрупаните знания и опит в търговска дейност? “Планираме да направим афилиейт компания” – казва Пройнов.”Само за миналата година имаме над 30 000 000 доказано прочетени в Гугъл публикации, а за Facebook цифрата е огромна! Но също искаме и национална онлайн медия с кореспонденти във всеки областен град. Да има регистрация в ЦИК и да може официално да сключва договори  с всеки, който иска да рекламира при нас стига това да не нарушава правилата ни и интересите на аудиторията”.

На този етап това са само добри пожелания. “Не се хвалим и не се правим на важни”- казва той и вмъква крилата фраза: “защото в този живот не е нужно да си важен, важно е да си нужен”

Стефан Пройнов е убеден, че това, с което се занимава е нужно на много хора. “Духовната храна също е важна за човешката душа – един чака да го разсмееш, друг да му покажеш събитията от деня, трети очаква тази глътка надежда, а друг просто иска споменът да живее!”  – разсъждава той. На снимките, които ни предоставиха Стефан Пройнов и Адриан Димитров са се снимали до аязмо с патриотичен надпис.  

“Отворени сме за хора, които искат да въздигнем България за една чиста и свята република, за една силна страна”,  казва Стефан, който е администратор и на страницата “Само за Истински Българи”. Той издава и сайта patrioti.net, net в смисъл на “мрежа” от английски, а не на отрицание.

Флагманският сайт на групата е  bulpress.info и е регистриран от Адриан. Той е регистрирал и фирмата “Булпресс ЕООД”. Засега сайтът обаче няма обозначен собственик и има само един кореспондент – Борис Анзов от Русия, с дописка за това как връчил на говорителката на руското МВнР Мария Захарова българска носия.

„Ние работим с Борис Анзов и „Медия Мост България” (сайтът на Анзов, чрез който той се акредитира като журналист в Русия и ходи до Сирия, където беше ранен при ракетен обстрел б.ред.). ”Не градим само мостове с Русия, а и с други държави – Ирак, Сирия, Удмуртия, Кюрдистан, излъчваме филми от целият свят както филми от България се показват в други страни. Социалните и културните мостове се градят с десетилетия, а могат да бъдат сринати за секунди от някой политик или дипломат” – разказва за този аспект на своебразния интернет активизъм. “Но парите от Путин още не съм ги получил” – шегува се на финала Стефан Пройнов.

Интервюто взе по телефона и по имейл Атанас Чобанов

Още за “тролологията” можете да прочетете в архивите на Биволъ:

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d