Върховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконни

Фонд на Каролев също щял да строи на Корал
by Екип на Биволъ

Разрешителните на “Ибердрола Инмобилиария” и “Прайм Пропърти БГ” за застрояване на Корал са с изтекъл срок и имат съществени нарушения на процесуалните правила и материалния закон – това твърди в своя резолюция Върховна административна прокуратура. Тя беше сезирана от министър Екатерина Захариева в отговор на граждански протести за спасяването на един от последните незастроени български плажове.

ВАП е направила подробен анализ на пороците в административните актове на община Царево и е стигнала до извода, че те не отговарят на действащото законодателство. “Опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа, са немислими без едно разумно и законосъобразно изграждане на урбанизираните зони в страната” – се казва още в резолюцията.

С това свое решение ВАП отменя прекратяването на преписката от  Апелативна прокуратура – Бургас. Прекратената проверка е от 2013 г., когато стана известно за презаверените разрешителни за строеж,  предизвили скандал и граждански протести. Тогава, за да успокои общественото мнение, възмутено от още неутихналия скандал “Дюнигейт“, министър Лиляна Павлова даде разрешителните на прокуратурата.

Според върховните прокурори проверката в Бургас не е била проведена обективно и всестранно от Окръжна и Апелативна прокуратура в морския град. Дадени са и точни инструкции на местните прокурори да направят правен анализ и да протестира пред съда строителните разрешителни за нищожност  или незаконосъобразност.

 

Върховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконниВърховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконниВърховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконниВърховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконни

Кой носи отговорност?

Незаконосъобразните строителни разрешителни са издадени още времето на скандалния червен кмет Петко Арнаудов и преди да влезе в сила Закона за черноморското крайбрежие. Те бяха презаверени без промяна на параметрите от кмета на ГЕРБ Георги Лапчев през 2013 г..

На Георги Лапчев се възлагаха надежди да скъса с политиката на своя предшественик – унищожителя на Странджа Петко Арнаудов. Засега обаче той по-скоро следва неговия пример. Освен, че подкрепя и работи за застрояването на Корал, кметът на Царево възпира и промените в ОУП на Царево с претекста, че защитава интересите на местните жители. Всъщност така се защитават най-вече интересите на скандалния арх. Калин Тихолов и на депутата от ДПС Йордан Цонев (Данчо „Ментата“). Както разкри Биволъ, двамата са основни бенефициенти от схема за заграбване на стотици декари на първа линия по брега чрез фалшиви пълномощни за наследници, фабрикувани от петима бургаски адвокати. След като имотите са възстановени от съда, те веднага са прехвърлени на фирми и лица близки до Тихолов и Цонев.

Именно арх. Калин Тихолов е автора на скандалния ОУП на Царево, изготвен по времето на Петко Арнаудов, в който цялото крайбрежие на Парк Странджа от Царево до Варвара и големи зони на юг от Ахтопол са предвидени за застрояване. ОУП-ът разрешава бетониране на общо 40% от територията на Парка. Планът включва и голф игрище, което автоматично ще унищожи цялото биологично разнообразие заради химическата обработка на ливадите. Заради този план Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, но и до момента Лапчев го брани и блокира измененията, които да го направят съвместим с Натура 2000 и плана за управление на Парк Странджа.

Действията на кмета нанасят щета и на общинския бюджет, тъй като инвеститорите на Корал са платили за незаконните разрешителни милион и половина лева, Това стана ясно от документи, публикувани от сдружението “Да запазим Корал”. Логично е ако разрешителните са опорочени Ибердрола да потърси неустойки.

И Каролев се гласял да строи на Корал

Фокусът на природозащитниците до момента беше върху проекта на испанската фирма “Ибердрола Инмобилиария”, която планираше да изгради огромен комплекс за 3000 души. През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на “Ибердрола Инмобилиария” Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът „Корал Бийч Елит“ е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята, а останалите за канализация и строителни разрешителни.

От резолюцията на прокуратурата обаче се вижда, че има още 7 разрешителни издадени на “Прайм Пропърти БГ” АДЦИС и “Корал Резидънс” ЕАД. Става дума за друг проект, който е съседен на този на Ибердрола, но също не отговаря на сега действащите параметри по ЗУЧК.

Разследване на журналисти от Биволъ от 2010 г. показа подробно схемата за придобиване на земите за тези проекти, купени на безценица от Община Царево срещу обещания за инвестиции, които така и не се сбъдват (виж документите от разследването тук).

Основните действащи лица в далаверата са в борда на бургаската захарна фабрика “Победа”: сегашният бургаски кмет Димитър Николов, Симеон Симеонов и бизнесменът Сава Чоролеев, които са съдружници чрез други фирми във фирмата “Витатур Инвест“. В борда на директорите на “Победа” АД е и Владимир Каролев (до 2009-09-07). Той контролира и “Прайм Пропърти БГ” АДЦИС чрез “Балканска консултантска компания”.

Земята от 130 декара на първа линия е купена от “Витатур” през 2002 г. за 7$ на квадрат. Кметът на Царево Петко Арнаудов удобно пропуска да впише в договорите условие за разваляне на сделката ако не се изпълнят инвестиционните планове. “Витатур” не изпълнява нито едно от обещанията, прекроява терените и ги препродава на свързани със същите собственици фирми.

Нещо повече – според свидетелства на председателя на Общинския съвет преговорите за сделката са се провеждали в кабинета на Димитър Николов във фабриката “Победа”, а договорката е била и политическа: срещу прокарването на сделката Николов обещал подкрепата на неговите структури от СДС за преизбирането на червения кмет Арнаудов.

Голямата печалба от общинската земя идва няколко години по-късно, през 2005-2007 г., когато испанската компания „Ибердрола инмобилиария“ брои 40 млн. евро за 94 декара (близо 400 евро на квадрат). “Прайм пропърти БГ“ управлявана от Каролев също се сдобива с част от общинска земя, но вече на пазарна цена: 25 декара по 175 евро на кв.м. са купени от „Невада Турс“, „Камон Турс“, „ЕС ВИ ЕС“, „Понс Холдинг“ и „Холидей он“ – всичките свързани с Чоролеев и “Победа” АД.

vitatur_prodajbi_prime-copy

След като управляваното от Каролев дружество инвестира “изгодно” парите на акционерите си в земи, притежавани от неговите колеги в “Победа” АД, “Прайм” разширява придобивките си с други терени в съседство и обявява, че ще строи “Корал Резидънс”. Строителните разрешителни, които сега са на мушката на прокуратурата датират от 2009 г.

koral-rezidence

Проектът “Корал Резидънс”

Каролев, известен още като агент на ДС с псевдоним “Камен”, реагира публично на публикацията за “Корал” като отрече конфликт на интереси и се закани да съди журналистите, публикували данните за участието му от двете страни в сделката за земите. През 2010 г. Сава Чоролеев успя да отстрани Каролев от “Прайм Пропърти БГ” и формално той в момента няма връзка с дружеството. Каролев обаче и днес е един от най-гласовитите критици на решението на МРБ  да блокира строителството на “Корал” заради незаконните разрешителни.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also