Върховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконни

Фонд на Каролев също щял да строи на Корал
Екип на Биволъ

Разрешителните на “Ибердрола Инмобилиария” и “Прайм Пропърти БГ” за застрояване на Корал са с изтекъл срок и имат съществени нарушения на процесуалните правила и материалния закон – това твърди в своя резолюция Върховна административна прокуратура. Тя беше сезирана от министър Екатерина Захариева в отговор на граждански протести за спасяването на един от последните незастроени български плажове.

ВАП е направила подробен анализ на пороците в административните актове на община Царево и е стигнала до извода, че те не отговарят на действащото законодателство. “Опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа, са немислими без едно разумно и законосъобразно изграждане на урбанизираните зони в страната” – се казва още в резолюцията.

С това свое решение ВАП отменя прекратяването на преписката от  Апелативна прокуратура – Бургас. Прекратената проверка е от 2013 г., когато стана известно за презаверените разрешителни за строеж,  предизвили скандал и граждански протести. Тогава, за да успокои общественото мнение, възмутено от още неутихналия скандал “Дюнигейт“, министър Лиляна Павлова даде разрешителните на прокуратурата.

Според върховните прокурори проверката в Бургас не е била проведена обективно и всестранно от Окръжна и Апелативна прокуратура в морския град. Дадени са и точни инструкции на местните прокурори да направят правен анализ и да протестира пред съда строителните разрешителни за нищожност  или незаконосъобразност.

 

Върховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконниВърховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконниВърховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконниВърховна прокуратура: Строителните разрешителни за Корал са незаконни

Кой носи отговорност?

Незаконосъобразните строителни разрешителни са издадени още времето на скандалния червен кмет Петко Арнаудов и преди да влезе в сила Закона за черноморското крайбрежие. Те бяха презаверени без промяна на параметрите от кмета на ГЕРБ Георги Лапчев през 2013 г..

На Георги Лапчев се възлагаха надежди да скъса с политиката на своя предшественик – унищожителя на Странджа Петко Арнаудов. Засега обаче той по-скоро следва неговия пример. Освен, че подкрепя и работи за застрояването на Корал, кметът на Царево възпира и промените в ОУП на Царево с претекста, че защитава интересите на местните жители. Всъщност така се защитават най-вече интересите на скандалния арх. Калин Тихолов и на депутата от ДПС Йордан Цонев (Данчо „Ментата“). Както разкри Биволъ, двамата са основни бенефициенти от схема за заграбване на стотици декари на първа линия по брега чрез фалшиви пълномощни за наследници, фабрикувани от петима бургаски адвокати. След като имотите са възстановени от съда, те веднага са прехвърлени на фирми и лица близки до Тихолов и Цонев.

Именно арх. Калин Тихолов е автора на скандалния ОУП на Царево, изготвен по времето на Петко Арнаудов, в който цялото крайбрежие на Парк Странджа от Царево до Варвара и големи зони на юг от Ахтопол са предвидени за застрояване. ОУП-ът разрешава бетониране на общо 40% от територията на Парка. Планът включва и голф игрище, което автоматично ще унищожи цялото биологично разнообразие заради химическата обработка на ливадите. Заради този план Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, но и до момента Лапчев го брани и блокира измененията, които да го направят съвместим с Натура 2000 и плана за управление на Парк Странджа.

Действията на кмета нанасят щета и на общинския бюджет, тъй като инвеститорите на Корал са платили за незаконните разрешителни милион и половина лева, Това стана ясно от документи, публикувани от сдружението “Да запазим Корал”. Логично е ако разрешителните са опорочени Ибердрола да потърси неустойки.

И Каролев се гласял да строи на Корал

Фокусът на природозащитниците до момента беше върху проекта на испанската фирма “Ибердрола Инмобилиария”, която планираше да изгради огромен комплекс за 3000 души. През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на “Ибердрола Инмобилиария” Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът „Корал Бийч Елит“ е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята, а останалите за канализация и строителни разрешителни.

От резолюцията на прокуратурата обаче се вижда, че има още 7 разрешителни издадени на “Прайм Пропърти БГ” АДЦИС и “Корал Резидънс” ЕАД. Става дума за друг проект, който е съседен на този на Ибердрола, но също не отговаря на сега действащите параметри по ЗУЧК.

Разследване на журналисти от Биволъ от 2010 г. показа подробно схемата за придобиване на земите за тези проекти, купени на безценица от Община Царево срещу обещания за инвестиции, които така и не се сбъдват (виж документите от разследването тук).

Основните действащи лица в далаверата са в борда на бургаската захарна фабрика “Победа”: сегашният бургаски кмет Димитър Николов, Симеон Симеонов и бизнесменът Сава Чоролеев, които са съдружници чрез други фирми във фирмата “Витатур Инвест“. В борда на директорите на “Победа” АД е и Владимир Каролев (до 2009-09-07). Той контролира и “Прайм Пропърти БГ” АДЦИС чрез “Балканска консултантска компания”.

Земята от 130 декара на първа линия е купена от “Витатур” през 2002 г. за 7$ на квадрат. Кметът на Царево Петко Арнаудов удобно пропуска да впише в договорите условие за разваляне на сделката ако не се изпълнят инвестиционните планове. “Витатур” не изпълнява нито едно от обещанията, прекроява терените и ги препродава на свързани със същите собственици фирми.

Нещо повече – според свидетелства на председателя на Общинския съвет преговорите за сделката са се провеждали в кабинета на Димитър Николов във фабриката “Победа”, а договорката е била и политическа: срещу прокарването на сделката Николов обещал подкрепата на неговите структури от СДС за преизбирането на червения кмет Арнаудов.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Голямата печалба от общинската земя идва няколко години по-късно, през 2005-2007 г., когато испанската компания „Ибердрола инмобилиария“ брои 40 млн. евро за 94 декара (близо 400 евро на квадрат). “Прайм пропърти БГ“ управлявана от Каролев също се сдобива с част от общинска земя, но вече на пазарна цена: 25 декара по 175 евро на кв.м. са купени от „Невада Турс“, „Камон Турс“, „ЕС ВИ ЕС“, „Понс Холдинг“ и „Холидей он“ – всичките свързани с Чоролеев и “Победа” АД.

vitatur_prodajbi_prime-copy

След като управляваното от Каролев дружество инвестира “изгодно” парите на акционерите си в земи, притежавани от неговите колеги в “Победа” АД, “Прайм” разширява придобивките си с други терени в съседство и обявява, че ще строи “Корал Резидънс”. Строителните разрешителни, които сега са на мушката на прокуратурата датират от 2009 г.

koral-rezidence

Проектът “Корал Резидънс”

Каролев, известен още като агент на ДС с псевдоним “Камен”, реагира публично на публикацията за “Корал” като отрече конфликт на интереси и се закани да съди журналистите, публикували данните за участието му от двете страни в сделката за земите. През 2010 г. Сава Чоролеев успя да отстрани Каролев от “Прайм Пропърти БГ” и формално той в момента няма връзка с дружеството. Каролев обаче и днес е един от най-гласовитите критици на решението на МРБ  да блокира строителството на “Корал” заради незаконните разрешителни.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: