Испанската фирма „Ибердрола“, която иска да построи огромен ваканционен комплекс до самия бряг на плажа „Корал“ е внесла поне милион и половина лева за такси в Община Царево.

Документ публикуван в групата „Да запазим Корал“ от бившия концесионер на плажа Атанас Русев показва сумите платени от „Ибердрола“ за 4 разрешителни от 2009 г., възлизащи на 392000 лв. От разбивката на таксите се вижда, че общината прибира основната сума за „ползване и свързване към градската инфраструктура“.

До момента е известно за поне 17 такива разрешителни, като някои от тях са съвсем пресни от края на миналата година. Това означава, че „Ибердрола“ е платила, или предстои да плати в общинската хазна, минимум милион и половина лева.

Казусът „Корал“ отново излезе на дневен ред след като Биволъ съобщи, че в края на декември са издадени нови разрешения за строеж на името на „Ибердрола Инмобилиария“.

От Община Царево първо казаха, че всичко е редовно и инвеститорът може да почва да строи. МРРБ обаче обяви разрешителните за незаконни поради изтекла давност и липсваща инфраструктура. Министър Павлова съобщи, че става дума за три разрешителни за строеж на ваканционно селище и на трафопостове.

Впоследствие Атанас Русев публикува във Фейсбук още 14 разрешителни, издадени в периода 2009 – 2012 г. Сайтът Offnews цитира ДНСК, според която тези документи имат същия порок и са незаконносъобразни. От строителния контрол дори се заканват да дадат преписките за „Корал“ на прокуратурата.

През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на Ибердрола Инмобилиария Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът „Корал Бийч Елит“ е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята. В периода 2009-2011 е прокарана канализация и е изградена канално-помпена станция, която трябва отвежда отпадните води към пречиствателната станция на село Лозенец. Тя обаче е с недостатъчен капацитет за разрастналия се курорт и през лятото отпадните води преливат и се връщат в морето.

Не е ясно какво ще предприеме инвеститорът след като разрешителните се оказаха незаконни и дали общината ще трябва да връща пари. „Ибердрола“ е добросъвестен купувач на 120 декара земя, която първоначално е общинска, но е приватизирана през 2002 г. от фирмата „Витатур“, свързана с кмета на Бургас Димитър Николов. Срещу обещания за инвестиции и отваряне на работни места фирмата получава терените на цена от 7$ на квадрат.

Обещанията обаче остават само на хартия, а земята е превъртяна през няколко фирми и през 2006-2007 г. е продадена на „Ибердрола“ по 400 евро на кв/м.- показа подробно разследване публикувано в Медияпул през 2010 г. Това става възможно, защото тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов пренебрегва решение на Общинския съвет и сключва договорите с „Витатур“ без клауза за разваляне ако инвестиционният план не се осъществи. Свидетели твърдят пред камера, че е имало и политическа цена. Тогавашният шеф на местното СДС Димитър Николов се договаря с Петко Арнаудов от БСП за политическа подкрепа от СДС на предстоящите местни избори, ако сделката мине. Това става факт на изборите, а кадрите на СДС в Царево стават доверени хора на Арнаудов в общината.

Големият залог

След първата публикация за сделката „Корал“ случаят беше изпратен в прокуратурата, до БОРКОР и до европейските институции като христоматиен пример за корупционна схема без партиен цвят, с участието на политици, съмнителни бизнесмени и съдебната власт. Последваха два отказа на бургаските прокурори да разследват тази крупна далавера, но ВКП се произнесе против техните решения. В момента преписката по Чл. 282 от НК се води от Националното следствие (номер 212/2012 г.) и проверката е в ход.

Резултатът от тази преписка всъщност е големият залог за участниците в схемата. Ако бъде доказан корупционният характер на сделката може да се стигне до арести и връщане на пари не само за строителните разрешителни, но по цялата верига от началото на порочната продажба през 2002 г. Случаят е тест и за съдебната система. Предстои да видим дали ще се спази скандалната традиция да се смачкват разследвания срещу хора на високи властови позиции, или е дошъл моментът за реален пробив. Засега се сбъдва само една друга позорна традиция – властта организира лов на вещици срещу хората, изнесли скандала наяве.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

263 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 4883 €.
709 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3390 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>