На 06.08.2013 г. около 14,00 часа председателят на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА)Юлиян Чолаков, в качеството си на общественик посетил сградата на Община Варна, за да подаде в деловодството заявление за достъп до обществена информация. Чолаков имал намерение да подаде до новия кмет Иван Портних заявление за достъп до информация, касаеща процедурите за провеждане на обществените поръчки, лицата, подготвящи тръжната документация, както и лицата, контролиращи качественото, количественото и стойностното изпълнение на сключените договори за кърпене на асфалта на уличната мрежа във Варна през последните 15 години.

На пропуска полицаят Николай Петков Лалев, поискал от г-н Чолаков да отвори чантата си (раничка), което той сторил и я предоставил на полицаите за проверка. След това от него отново било поискано да отвори чантата си, на което Чолаков отвърнал, че не може да си отвори чантата, тъй като тя очевидно е вече отворена. След като този съдържателен разговор се повторил няколко пъти, на Чолаков му била поискана личната карта за проверка, която той незабавно предоставил. Полицай Лалев започнал да пише акт за неизпълнение на полицейско разпореждане, а именно гражданинът „да си отвори раницата за проверка на металдетектора съгласно вътрешния ред“ (?!). Според свидетелката полицай Йорданка Малинова Милушкина този вътрешен ред бил записан в някаква  секретна вътрешна инструкция…

След като Чолаков възразил и отказал да подпише акта, той бил задържан грубо с белезници. Лявата ръка на задържания била ожулена на три места до кръв, дясната се оказала натъртена и с изразен травматичен оток, левият крак също бил ожулен.

Около 15,30 часа Чолаков е закаран в Първо РУП, откъдето е бил освободен в 17,00 часа. Там общинският полицай Лалев съставил на Чолаков втори акт, този път за неизпълнение на полицейско разпореждане „да напусне Община Варна и да бъде проверен личния му багаж“.

Председателят на СОПА заяви, че твърдо е решил да заведе дело за полицейски и административен произвол, нарушение на човешки права и необосновано насилие свързано с телесни повреди. Инцидентът с варненския общественик лежи на съвестта на сегашното правителство и неговата благословия за подобни действия на държавни и общински служители, възмущават се от гражданската организация. СОПА стана популярна в национален мащаб с активната си обществена позиция по редица скандални корупционни сделки, както и с поредица от осъдителни процедури срещу държавни институции и дори органи на съдебната власт.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци