В последните си часове: Кабинетът Орешарски скри имотния регистър

Екип на Биволъ

Capture_2014-08-14_a_18.30.50

В последните си дни кабинетът “Орешарски” спешно и почти криминално забрани досъпът до данните на Агенцията по вписвания. С Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. българските граждани са лишени от правото си да искат и получават от АП копия на документи. Това е скалъпено юридически чрез промяна Правилника за вписвания. Направените промени забраняват издаването на незаверени копия от вписани актове. Заверени преписи, както и досега, продължават да се издават само на страните и техните представители. По този начин достъпът на обикновените граждани, НПО и разследващите журналисти до иначе «публичния» имотен регистър е тотално ограничен. Постановлението на Орешарски обслужва директно интересите на задкулисието. Тайно и в услуга на корпоративни и олигархични интереси правителството на БСП-ДПС нанесе последния си удар срещу демокрацията и прозрачността в България, като върна общерственото ни развитие с десетилетия назад в тъмните години на тоталитаризма.

Публичността на Агенцията по вписванията е сведена единствено до издаването на заверени имотни справки само на лицата, които са страна по някаква сделка. С акта си предишното правителство грубо е нарушило Конституцията, категотични са експерти. Потърпевши от затварянето на АП ще бъдат предимно обикновените граждани, решили да осъществят имотна сделка или бизнес контакт с непознат субект. Ако някой прояви интерес към някакъв имот, ще разбере кой е собственикът му и какви отежнения има единствено след като наеме адвокат или нотариус и реално започне да извършвате сделка срещу заплащане. Същото важи и за справки за заеми, ипотеки, кредити и т.н. биография на физически и юридически лица. Така значително по-трудно ще стане предпазването от измамници при търговски сделки, наемни взаимоотношения и др. Ако публичните вписани актове престанат да са публични, собствениците на имоти ще бъдат затруднени в по-голяма степен да противопоставят собственическите си права срещу посегателства.

Целта на новия нормативен документ се мултиплицира и като се спира достъпа на неправителствени организации и разследващи журналисти до регистрите на Агенцията по вписванията и разкриването на злоупотреби става почти невъзможно. Пренебрегната е една от причините за създаването на имотния регистър – публичност и прозрачност на сделките и имотното състояние.

Постановлението е обнародвано в Държавен вестник на 1-ви август и веднага е влязло в сила. Неподозиращи потърпевши са алармирали гражданското сдружение СОПА – Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, в което участва и Биволъ и което е ситуирано във Варна. Неправителствената организация е изготвила и днес изпрати жалба до Върховния административен съд, в която атакува по съдебен ред Постановлението на Орешарски.

Общо 10 нарушения на различни закони фигурират в жалбата на СОПА, с която организацията иска Върховният административен съд да отмени въпросното постановление.

Криминален елемент

До момента проучването на Биволъ не може да даде категоричен отговор от къде и как в постановлението на МС се е появила забраната за издаването на незаверени имотни справки. Оказва се, че такава промяна не е била гласувана.

За да се промени подзаконов нормативен акт, член на правителството трябва да изготви проект, който да бъде публикуван и предложен за обществено обсъждане. Проектът за изменение и допълнение на правилника за вписванията е изготвен от бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова. Публикуван е в сайтовете на МС и Министерството на правосъдието. До тук законът е спазен.

На заседанието си на 23 юли 2014 г. Министерският съвет гласува проекта на министър Златанова, без той да е минал през обществено обсъждане и дебат с експерти от съответния бранш, въпреки че това се изисква задължително по закон. Министрите приемат предложението така, както то е било направено и публикувано в интернет страницата на министерството. В него няма точка, касаеща публичността на регистъра.

Изненадващо в обнародваното на 1 август в ДВ постановлението на МС от 25 юли 2014 г. се появява & 39 ,т 2, чл.51, ал.3, която гласи: „Агенцията по вписванията не предоставя незаверени копия на вписани актове”.

Подобен текст в проекта няма, как се е появил в правилника не се знае. Не внася яснота и стенограмата от заседанието на МС. Според нея Пламен Орешарски просто казва, че има такъв проект и хайде да го гласуваме – без да бъде обсъден, без дори да бъде прочетен на министрите. Въпросният текст после се появява изневиделица в текста на нормативния акт.

„Подозирам, че министрите не са знаели какво точно гласуват. Дори и да са били запознати с предложението за промяна, едва ли са били уведомени за включването на допълнителна алинея към него. Ако ВАС погледне сериозно на казуса, вероятно ще може да изясни как в постановление на Министерски съвет се появява клауза, която не е била предложена от никого и защо се допуска българските министри да не знаят какво гласуват”, коментира Юлиян Чолаков, председател на СОПА.

Сега топката остава в служебното правителство да преправи текстовете и законите, които кабинетът „Орешарски” прие незаконно и в услуга на олигархичните и корупционни интереси. Ако Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. остане в сила, това ще докаже по неопровержим начин приемствеността на кабинетите на БСП-ДПС и Плевнелиев в лобистката им същност за обслужване на мафията.

Паниката по бързо приемане и гласуване на антиобществени и антинационални министерски постановления в последния момент отговаря на дълго поставяния въпрос: Защо Пламен Орешарски не подаде бързо оставка?

Хипотеза

Вътрешни източници предполагат, че тази “криминално” въведена в «12 без 5» забрана е предназначена специално да затрудни проследяването на паричния поток на твърде актуалните сега лоши кредити на КТБ, както и на средствата на някои видни кредитополучатели.

Жалбата е подадена на 14.08.2014г. по пощата, чрез Министерския съвет до Върховния административен съд.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also