Capture_2014-08-14_a_18.30.50

В последните си дни кабинетът „Орешарски“ спешно и почти криминално забрани досъпът до данните на Агенцията по вписвания. С Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. българските граждани са лишени от правото си да искат и получават от АП копия на документи. Това е скалъпено юридически чрез промяна Правилника за вписвания. Направените промени забраняват издаването на незаверени копия от вписани актове. Заверени преписи, както и досега, продължават да се издават само на страните и техните представители. По този начин достъпът на обикновените граждани, НПО и разследващите журналисти до иначе «публичния» имотен регистър е тотално ограничен. Постановлението на Орешарски обслужва директно интересите на задкулисието. Тайно и в услуга на корпоративни и олигархични интереси правителството на БСП-ДПС нанесе последния си удар срещу демокрацията и прозрачността в България, като върна общерственото ни развитие с десетилетия назад в тъмните години на тоталитаризма.

Публичността на Агенцията по вписванията е сведена единствено до издаването на заверени имотни справки само на лицата, които са страна по някаква сделка. С акта си предишното правителство грубо е нарушило Конституцията, категотични са експерти. Потърпевши от затварянето на АП ще бъдат предимно обикновените граждани, решили да осъществят имотна сделка или бизнес контакт с непознат субект. Ако някой прояви интерес към някакъв имот, ще разбере кой е собственикът му и какви отежнения има единствено след като наеме адвокат или нотариус и реално започне да извършвате сделка срещу заплащане. Същото важи и за справки за заеми, ипотеки, кредити и т.н. биография на физически и юридически лица. Така значително по-трудно ще стане предпазването от измамници при търговски сделки, наемни взаимоотношения и др. Ако публичните вписани актове престанат да са публични, собствениците на имоти ще бъдат затруднени в по-голяма степен да противопоставят собственическите си права срещу посегателства.

Целта на новия нормативен документ се мултиплицира и като се спира достъпа на неправителствени организации и разследващи журналисти до регистрите на Агенцията по вписванията и разкриването на злоупотреби става почти невъзможно. Пренебрегната е една от причините за създаването на имотния регистър – публичност и прозрачност на сделките и имотното състояние.

Постановлението е обнародвано в Държавен вестник на 1-ви август и веднага е влязло в сила. Неподозиращи потърпевши са алармирали гражданското сдружение СОПА – Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, в което участва и Биволъ и което е ситуирано във Варна. Неправителствената организация е изготвила и днес изпрати жалба до Върховния административен съд, в която атакува по съдебен ред Постановлението на Орешарски.

Общо 10 нарушения на различни закони фигурират в жалбата на СОПА, с която организацията иска Върховният административен съд да отмени въпросното постановление.

Криминален елемент

До момента проучването на Биволъ не може да даде категоричен отговор от къде и как в постановлението на МС се е появила забраната за издаването на незаверени имотни справки. Оказва се, че такава промяна не е била гласувана.

За да се промени подзаконов нормативен акт, член на правителството трябва да изготви проект, който да бъде публикуван и предложен за обществено обсъждане. Проектът за изменение и допълнение на правилника за вписванията е изготвен от бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова. Публикуван е в сайтовете на МС и Министерството на правосъдието. До тук законът е спазен.

На заседанието си на 23 юли 2014 г. Министерският съвет гласува проекта на министър Златанова, без той да е минал през обществено обсъждане и дебат с експерти от съответния бранш, въпреки че това се изисква задължително по закон. Министрите приемат предложението така, както то е било направено и публикувано в интернет страницата на министерството. В него няма точка, касаеща публичността на регистъра.

Изненадващо в обнародваното на 1 август в ДВ постановлението на МС от 25 юли 2014 г. се появява & 39 ,т 2, чл.51, ал.3, която гласи: „Агенцията по вписванията не предоставя незаверени копия на вписани актове“.

Подобен текст в проекта няма, как се е появил в правилника не се знае. Не внася яснота и стенограмата от заседанието на МС. Според нея Пламен Орешарски просто казва, че има такъв проект и хайде да го гласуваме – без да бъде обсъден, без дори да бъде прочетен на министрите. Въпросният текст после се появява изневиделица в текста на нормативния акт.

„Подозирам, че министрите не са знаели какво точно гласуват. Дори и да са били запознати с предложението за промяна, едва ли са били уведомени за включването на допълнителна алинея към него. Ако ВАС погледне сериозно на казуса, вероятно ще може да изясни как в постановление на Министерски съвет се появява клауза, която не е била предложена от никого и защо се допуска българските министри да не знаят какво гласуват“, коментира Юлиян Чолаков, председател на СОПА.

Сега топката остава в служебното правителство да преправи текстовете и законите, които кабинетът „Орешарски“ прие незаконно и в услуга на олигархичните и корупционни интереси. Ако Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. остане в сила, това ще докаже по неопровержим начин приемствеността на кабинетите на БСП-ДПС и Плевнелиев в лобистката им същност за обслужване на мафията.

Паниката по бързо приемане и гласуване на антиобществени и антинационални министерски постановления в последния момент отговаря на дълго поставяния въпрос: Защо Пламен Орешарски не подаде бързо оставка?

Хипотеза

Вътрешни източници предполагат, че тази „криминално“ въведена в «12 без 5» забрана е предназначена специално да затрудни проследяването на паричния поток на твърде актуалните сега лоши кредити на КТБ, както и на средствата на някои видни кредитополучатели.

Жалбата е подадена на 14.08.2014г. по пощата, чрез Министерския съвет до Върховния административен съд.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English