akademici

Произведеният в „хонорис кауза“ футболист Христо Стоичков беше издигнат във „величие“ от Цеко Минев, собственик на ски курорта Банско.

Стоичков, както и други „величия“ от света на спорта ще правят компания на принца на Монако Албер II в ски отбор, който ще проведе демонстративни състезания по слалом и биатлон и благотворителна акция за деца с увреждания.

Освен Стоичков и принц Албер, „почти сигурно ще огрее Зимното княжество на Изтока“ и ослепителната съпруга на принца – бившата плувкиня от ЮАР Чарлийн Уитсток, съобщават организаторите в комюнике предадено от БТА.

От българска страна зимното княжество ще бъде огрято от „добрата приятелка на принца и първа дама на БОК Стефка Костадинова“.

Кризисен пиар на ПИБ

Тази блага вест, която е вид кризисен пиар, идва ден след като еколозите обявиха, че ще протестират пред европейските институции срещу новия проектозакон за горите, който дава право да се строят ски-съоръжения в природните паркове Витоша и Пирин. Това може да се тълкува и като непозволена държавна помощ, подобно на заменките на предишното правителство, заради които страната е дадена на съд от ЕК.

Проектозаконът беше одобрен ударно от правителството след натиск на офшорните собственици на „Витоша ски“, които тази година не пуснаха лифтовете и провалиха ски сезона за столичани.

Офшорките зад „Витоша ски“ и „Юлен“ всъщност прикриват реалните собственици, свързани с Първа инвестициона банка.

Рейтингът на банката наскоро беше поставен под наблюдение от международната кредитна агенция Фич, тъй като: „съществува риск от кредитиране на свързани лица с оглед на непълното оповестяване на акционерната структура“, „другите интереси на мажоритарните собственици са в капиталоемки бизнеси (по-конкретно туристическа инфраструктура)“. Отбелязани са и „слабостите в корпоративното управление и относително високорисковия характер на някои от кредитните експозиции“.

Много по-сурова е оценката на американския посланик Джон Байърли в таен дипломатически доклад от 2006 г. В него се казва, че ПИБ е банка с непрозрачни офшорни собственици, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица, стъпила с единия крак в легалния бизнес, а с другия „в най-тъмните сфери на престъпния свят“.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.