Записи:

“Направили са конкурс, избраха тебе.” “Не съм ходил на конкурс, но да живее АБВ”

Съмнения за поредна схема за опорочаване на общински обществени поръчки през подставени лица.
by Екип на Биволъ

Серия от записи между вътрешно лице в община Велики Преслав и бизнесмен, изтекли в Интернет, повдига съмнения за схема за манипулиране и опорочаване на обществени поръчки. Записите са налични от няколко дни в Soundcloud и бяха популяризирани във Facebook страницата “Диалог за Велики Преслав”.  В тях се чува разговор между две лица, като едното очевидно има позиции на “инсайдър” в общината, а другото е бизнесмен, кандидат за обществена поръчка.

Представянето на кандидата на АБВ Валентин Тончев в страницата на АБВ Велики Преслав във Facebook

В четирите разговора (чуйте ги тук, тук, тук и тук) става дума за публичен търг, който няма белезите на нормална процедура. Едно и също лице (според собствените му думи) събира документация, обикаля за подписи членове на комисията по ЗОП и обсъжда доставки със зам.-кмета по устройство на територията и инвестиционната политика Димо Бодуров. От страна на бизнесмена се иска само да предостави “чиста фирма”, в смисъл, че няма задължения към НАП, което е изискване по ЗОП.

“Ти си шефът” – казва бизнесменът, чиято фирма се явява всъщност подставено юридическо лице, за да се скъса връзката.

Фирмата формално печели конкурс за доставки, но реално те ще се правят от друго лице. От разговора се разбира, че най-вероятно става дума за неголяма обществена поръчка за доставка на пейки.

“Ти все едно ги продаваш на тях, бе, човек, аз на оня плащам…”

“Аз на кого продавам?” – пита бизнесменът?

“Разбираш ли, кат’ вземем парите пращаме на него, на другия”


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

“Тоз дето е направил туй, чешмите… пейките” – досеща се бизнесменът.

“Аа, ама все едно ти ги продаваш “.

“То луда схема, и аз сега на кого продавам, на туй?”

Представяне на кандидата от АБВ Тодор Бекяров в страницата на АБВ Велики Преслав във Facebook

“Ти продаваш на общината, доставка прайш… Теб са та избрали. Затуй ти дадох тез работи. Те са го направили конкурса, избраха тебе.”

“Хахаха, ми аз изобщо не съм ходил на конкурс” – смее се бизнесменът.

“Виж сега, аз затуй ти казвам, избраха тебе”

“Еее, добре е, че имам връзки в общината” – радва се бизнесменът.

“Имаш, да”.

“Добре, само АБВ!” – заключава оптимистично събеседникът.

Община Велики Преслав е доминирана от левицата, в лицето на БСП и АБВ и ДПС. Кметът Александър Геров е от БСП. Заместникът му Димо Бодуров е от АБВ. Сред общинарите има двама от партия АБВ – Тодор Георгиев Бекяров и Валентин Христов Тончев. Биволъ успя да се свърже с единия от тях, Валентин Тончев по телефона. Той отрече да има нещо общо с човека от записите.

Ако не е “Бодура” – умирам

От разговорите става ясно, че схемата с подставената фирма минава с участието на “Бодура”. С този прякор може да се свърже фамилното име на зам.-кмета Димо Бодуров. Процесът по оформянето на поръчката в един момент зацикля заради разболял се член на комисията. Тогава бизнесменът се тревожи дали всичко се движи по план и изказва съмнения за ролята на “Бодура”:

“Бодура да не е намерил някоя друга фирма да прекарва тез работи, бе?”

“Нали фактура пуснах аз” – успокоява го вътрешният човек. “Нали пишеше във фактурата?… Как ще стане? Мене да ме изпързаля ли, бе?”

“Де да знам, преди работили ли сте заедно?”

“Как бе, дотук постоянно двамата работим… Той ако не е аз умирам, човек, божее, всичко той подписва, бе. Всичко той дава.”

Предствяне на Димо Бодуров, кандидат на АБВ за кмет на Велики Преслав.

“Фактически той е главната схема?”

“Е как, той е шефът.”

“Той праи тез схеми?”

“Е, ся кой праи схемите…

“Дай, запознай ма.”

“Е, ся, трябва да седнем да те запозная. По телефон недей.”

Биволъ направи опит да се свърже с инж. Димо Бодуров, който е и местен лидер на АБВ, но номерът посочен на страницата на общината  0538/ 44 268 се оказа несъществуващ. До редакционното приключване на статията той не отговори на въпросите, изпратени по електронна поща.

Потърсихме и председателя на общ. съвет Велики Преслав Анелия Асенова, която отказа да коментира кое е лицето от записа.

Въпреки усилията ни не успяхме да идентифицираме обществената поръчка, за която става дума в разговорите. В един от тях се споменава за нуждата от печат от село Кочово в същата община. Поръчката вероятно е за сума под 50 000 лв, за което не се изисква завеждане на преписка в Агенцията по обществени поръчки. В рубриката профил на купувача в сайта на общината не се откриват обществени поръчки с ключовите думи “пейки” и “Кочово”.

Обновена 01.11.2018: Поради техническа грешка вместо снимката на инж. Димо Бодуров в публикацията беше сложена снимка на друг кандидат на АБВ – Христо Христов. Редакцията поднася извинения на г-н Христов за недоразумението.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also