Прецизира се пътят на парите през "човек на Мадуро", свързан с българската групировка около Цветан Цанев и Димитър Борисов - Гърнето

Венецуела разследва петродоларите в България по статия на „Биволъ”

Николай Марченко
Последвайте:

Опозиционното мнозинство на Националната асамблея на Венецуела разследва ролята на България в изпирането на нефтодолари през “Инвестбанк” АД. Ключова роля има фирмата Salva Foods 2015 SA чрез фиктивни доставки на храни. Тя е свързана с близкия до Николас Мадуро милионер Алекс Сааб Моран, разследван в САЩ за пране на пари. В България неговото име личи в наименованията на няколко фирми. Те са свързани с адв. Цветан Цанев и с похитителите на либийския танкер БАДР.

Странно писмо до Борисов

Фирмата Salva Foods 2015 S.A. се появава в писмо на венецуелски депутати до Бойко Борисов, от което не се разбира точно каква е връзката с разследването за нефтодоларите. Писмото на испански от 3 стр. (виж на снимката) е предоставено за „Биволъ” от Естефания Мелендес, дипломатическа представителка на избрания президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

Черновата на писмото до Бойко Борисов

Oт МВнР “Биволъ” не успя да получи нито опровержение, нито потвърждение, че такова писмо е изпратено (предадено) и получено от Бойко Борисов.

Венецуелските депутати съобщават на българския министър-председател, че разследване, което се води срещу фирмата SALVA FOODS 2015 за внос на хранителни стоки не е необходимо, което предполага, че премиерът ни е информиран за случая.

LetterBoykoBorissov PDF

Превод на писмото до Бойко Борисов, извършен от "Биволъ", цитирането - задължително

Венецуелският журналист Роберто Денис от Armado Info (Снимка: Miami Diario)

 Генезисът и причината за това обръщение към нашия премиер е в разследването за източените петродолари във Венецуела, за което се знае малко в България. Припомняме, че в България скандалът за изпраните в България милиони венецуелски петродолари тръгна от посланика на САЩ, който го обяви на публична среща с премиера Борисов, главния прокурор Цацаров и  представители на службите.

Биволъ обаче разкри, че титуляр на сметките в Инвестбанк, през която са изпрани милионите е адв. Цветан Цанев. Той е свързван с други скандали като колаборация с италианската мафия в бизнес с “кървави диаманти” в Африка и отвличането на танкера БАДР.

Разследващата медия на избягалите от Венецуела в Колумбия журналисти Armando Info (част от Global Investigative Journalism Network – GIJN) писа подробно за разследването на „Биволъ” относно PDVSA и “Инвестбанк” АД.  Медията също така споменава България в репортажа си „Трябва да се изпере репутация? За целта се наемат депутати”. 

Биволъ се обърна към венецуелския разследващ Роберто Денис. от Armando Info, за да разтълкува текста на това писмо до Борисов. Според него

„Споменатите от тях (депутатите б.ред.) в писмото компании са свързани с Алекс Сааб. Компаниите са част от схемите за доставки на хранителни стоки за правителството на Николас Мадуро”,

Оказва се, че след скандала с венецуелските милиони, стигнали до България през адв. Цветан Цанев и Инвестбанк, във Венецуела е започнало парламентарно разследване, до голяма степен базирано на разкритията на Биволъ в статията за “Венецуелската перачница”.

Ключова фигура в схемата се оказва бизнесменът Алекс Сааб Моран и неговата фирма за внос на хранителни продукти Salva Foods, чрез която са изпрани милионите като по документи са купувани храни, които никога не са доставени.

“Ел Омбре” на Мадуро

Николас Мадуро и Алекс Сааб

Колумбийският бизнесмен Алекс Сааб Моран е считан за “човекът на Мадуро” от опозиционните венецуелски медии. Той е споменат на 25 юли 2019 в прессъобщението на Министерството на финансите на САЩ по делото CLAP за програмата за продуктови кутии за бедни във Венецуела, която целяла пране на пари от петродолари през Колумбия и редица други държави:Treasury Disrupts Corruption Network Stealing From Venezuela’s Food Distribution Program, CLAP.  

Според агенция Bloomberg Алекс Сааб и партньорите му са ощетили Венецуела с поне 362 млн. долара за храни, които никога не са били доставени.

Според източник на Биволъ, пожелал анонимност, адв. Цветан Цанев се смята за един от европейските бизнес съдружници на Алекс Наин Сааб Моран. Счита се, че именно той е организирал и посещение в България на двама венецуелски депутати, за да поискат информация за парите, блокирани у нас. Впоследствие тези депутати преминават в лагера на Мадуро.

Българската следа “Моран”

В разследванията на “Биволъ” относно отвличането на танкера БАДР се споменава българската фирма “Моран Трейд” ЕООД с управител Асен Евгениев Кавдански. Компанията-майка на “Моран Трейд” до юни 2018 г. е регистрираната в офшорна юрисдикция според Търговския регистър: МОРАН ТРЕЙД ЕНД ИНВЕСТМЪНТ ИНК., Британски Вирджински острови – Moran Trade&Investment Inc. (BVI).

След нея собственик става Венцислав Андонов Кръстев с дялово участие от 5 000 лв. които прехвърля на 18.06.2018 г. на Кавдански.  Доскорошен партньор във фирмата е собственикът на ЦСКА и сметопочистващата фирма “Титан” Димитър Йосифов Борисов известен с прозвището си “Гърнето” Той е бил управител между 2009 и 2014 г.

Както разкри Биволъ в разследването “Не пирати, а корсари: Кой отвлече либийския танкер БАДР?”, компанията “Булгаргеомин Лтд.” ДЗЗД на 04.04.2013 г. е регистрирана под името “Консорциум БГМ”, зад който стоят с равни дялове швейцарската фирма “Тектона Трейдинг” с акции на приносител, представлявана от Андреа Каравели и офшорката от BVI “Моран Трейд енд Инвестмънт”. Българските им аватари са “Тектона” ЕООД с 200 лв. капитал, “Глобъл Уест Груп 1” ЕООД с 200 лв. капитал, по-късно преименувана на “Моран Уест” и “Моран Трейд” с 5000 лв. капитал. Между тези три фирми се сключва и договора за сдружаване, като “Тектона” има 50%, колкото имат съвместно “Глобъл Уест Груп” и “Моран Трейд”.

Асен Кавдански е дежурното подставено лице за фирмите от този кръг. Той е управител във фирмата на адв. Цветан Цанев “Руспетролеум”. Отскоро той е издирван с европейска заповед за арест от Гърция, защото е помогнал на гръцкия бизнесмен Георгиос Лапас да фалшифицира морска ипотека върху танкера БАДР.

Както писа „Биволъ” през февруари 2019 г. в разследването си „Венецуелската перачница руски нефтени компании, „кръга Банкя” и зам.-шеф на ДАНС”, адвокатът Цветан Цанев, на чието име е сметката в „Инвестбанк” АД, през която минават десетки милиони на венецуелската нефтена компания, в миналото е имал тесни бизнес връзки с лица от т.нар. “Кръг Банкя” по линия на петролния бизнес с Русия.

Адв. Цветан Цанев е замесен във венецуелската перачница и отвличането на танкера БАДР

Едно от тези лица е Димитър Събев, чийто роднина Недялко Недялков е зам. шеф на ДАНС – институцията, която трябва да следи за пране на пари. Голям акционер на „Инвестбанк” АД от Оман също се оказва тясно свързан с бизнеса на семейството на Цветан Цанев.

Потайни гости от Латинска Америка

Писмото до Борисов обаче не е всичко. През април 2019 двама депутати от Венецуела пристигат тайно в София и се срещат в МВнР със служителка на отдел “Америка”.  Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на 12 април го потвърди в писмен вид на въпрос на депутата от БСП Александър Паунов (виж писмото му, входирано в Народно събрание на 13 юни 2019 г.) в рамките на парламентарния контрол. „Биволъ” се сдоби с документа – писмо на министъра до депутата от БСП от три страници.  Самата Екатерина Захариева не е присъствала, поясниха от пресцентъра на МВнР за “Биволъ”.

Според Екатерина Захариева повод за посещението на депуатите от Венецуела е било разследването за

„установени корупционни практики от страна на чуждестранни компании, опериращи във Венецуела, които накърняват интересите на венецуелското население“.

В отговора на вицепремиера Екатерина Захариева се посочва, че Конрадо Перес – зам.-председателят на Постоянната комисия по финансов контрол на Националната асамблея, и Луис Пара (председателят на специалната подкомисия по финансов контрол), „сами са поискали” срещата. А по думите им, предадени от МВнР, посещението в България било „част от обиколката им в Европа”. Като преди това са имали срещи във Франция и Лихтенщайн, а след 12 април 2018 г. им предстояли разговори в Испания и Португалия.

Депутатът Луис Пара, оглавил парламента с гласовете на партията на Николас Мадуро

Двамата венецуелски депутати са информирали, че

„продължават борбата за свобода и възстановяване на демократичния ред, предприети са и и активни действия за справяне с корупцията и са изразили желание да установят механизъм за сътрудничество в борбата с корупцията“.

Според Захариева венецуелският парламент е създал специална подкомисия по финансов контрол и в момента разследва „фирми-фантоми“, чрез които би трябвало да се разпределя част от хуманитарната помощ и контролирания пазар на хранителни стоки във Венецуела.

„Луис Пара е изразил опасения, че поради наличните корупционни схеми, на практика те никога не достигали до населението. В разговора Конрадо Перес е заявил, че е изпратил на Народното събрание документи, отнасящи се до темата“се казва в отговора на Екатерина Захариева. 

346442954 06 562

Писмото на Екатерина Захриева до Народното събрание (юни 2019 г.)

„Според двамата депутати във Венецуела вече не съществува правова държава, страната е в пълен колапс. А поради „държавния тероризъм на режима богатствата на природни ресурси и първостепенна енергийна сила, Венецуела е доведена до глад, мизерия и крайна бедност“.

От българска страна отново са припомнили, че правителството е изразило подкрепа за временния президент Хуан Гуайдо. Захариева заключва, че срещата била в „пълно съответствие с дипломатическите и административни изисквания“. 

Загрижеността на вицепремиера се ограничи с това, че на 16 август 2019 г. в сайта на МВнР е публикувана „Декларация за ситуацията в Боливарска Република Венецуела” от 5 точки с призиви към режима на Николас Мадуро да не нарушава легитимността на парламента, ръководен от Хуан Гуайдо.

В позицията на Външно няма нито дума за това, че през България са минавали нефтодолари от Каракас, както и че нещо би могло да се разследва.

Разследването на Биволъ, цитирано от Armado Info през февруари 2019 г.

Във Венецуела разследват тайното депутатско турне

Армандо инфо описа тайното турне, според което през април 2019 г. депутатите Луис Пара, Конрадо Перес и техните колеги Ричард Артега и Карлос Херера са посетили Мадрид и Париж с билети, закупени в туристическа агенция в колумбийската столица Богота за френския национален авиопревозвач Air France.

„За нито една от тези обиколки нямаше публична информация от Парламента. Източници, близки до депутатите добавят, че в онези дни те би трябвало да пътуват до България, Португалия и дори алпийския анклав Лихтенщайн, за да се разберат за приключването на разследването срещу Алекс Сааб. В някои от тези юрисдикции се водят разследвания срещу финансовите потоци на редица колумбийски бизнесмени и техните компании”.

„Липсват подробности относно конкретните искания на венецуелски парламентаристи към властите на тази държава”, констатира венецуелският сайт Armado Info.

Алекс Сааб и др. замесени в аферите CLAP източват поне $350 млн.

Същевременно на 4 декември 2019 г., месец преди преврата на Николас Мадуро срещу опозицията в парламента, сайтът на избрания за и.д. президент на Венецуела Хуан Гуайдо информира, че започва официално разследване на вояжите на четиримата депутати из Европа, включително пътуването им до България.

„Специална комисия започва процес на разследване на предполагаеми актове на корупция на парламентаристи”, пише в официалното становище на венецуелското Президентство.

В тази връзка е цитиран първият зам.-председател на Националната асамблея на Венецуела Едгар Занбрано.
Той заяви, че във връзка с пътуванията на тези депутати из ЕС ще се „иска сътрудничеството на дипломатическия корпус. И по точно на дипломатите в посолствата на Португалия, Италия, Испания, Франция, България и Колумбия, за да може „да се получат официални потвърждения за наличната информация”.

Според колегите от Armando.info пътуването на Луис Пара и колегите му до страните от ЕС, включително и България, е много важна тема. Официалният мотив според Роберто Денис е бил „да се опишат корупционните практики на правителството на режима”, който преди дни публично е изтъкнал самият депутат Луис Пара. „Но реалната причина е била да се извършат действия в полза на господин Алекс Сааб, смятан в някои държави за фронтмен на Николас Мадуро”.

Храните на магазините CLAP, които Алекс Сааб и партньорите му закупуват за социалнослабите във Венецуела

Според Роберто Денис на 5 януари Луис Пара и неговите депутати

„се опитаха да проведат операция, с цел да откраднат статута на опозицията в парламента в полза на режима на Николас Мадуро”.

Срещите на депутатите от Венецуела с властите в София може да се крие същността на предателството им на опозиционното мнозинство и преминаването им тайно на страната на Николас Мадуро още през пролетта, когато официално са били част от лагера на Хуан Гуайдо в парламента.

„Затова тепърва става ясно, че тази стратегия е била пусната в действие още миналата година, когато Луис Пара и колегите му са решили да действат в защита на интересите на Алекс Сааб, приближен до Николас Мадуро”.

Едно от логичните подозрения е, че Луис Пара едва не е получил поста на председател на парламeнта от режима благодарение на тайната си обиколка из ЕС начело на делегацията на „опозиционери”.

Дипломатическият представител на Хуан Гуайдо за България Естефания Мелендес

За започналото разследване на „евротура” на четиримата венецуелски депутати коментира за „Биволъ” Естефания Мелендес, дипломатически представител на Гуайдо за България, която по-рано е уведомила и своето опозиционно правителство за разследването на „Биволъ” за парите на Венецуела у нас.

Според нея Луис Пара е част от корупционната схема наред с редица други депутати, които преди са били част от партията на Хуан Гуайдо.

„Те заедно се опитаха да направят парламентарния преврат в Народното събрание срещу президента Хуан Гуайдо. Те се представят за „истинската опозиция”, но всъщност работят за интересите на режима”.

Според нея обвиненията за корупция са резултат от разследване на „група опозиционни депутати”. „Изглежда, че са преминали във вярност към режима на Николас Мадуро като са пътували в различни европейски страни”, коментира дипломатическият представител на Хуан Гуайдо у нас.

Тя поясни, че в свое изявление тези депутати твърдят, че завеждат съдебни дела срещу чиновници на режима и се преструваха, че обсъждат с местните финансови разузнавателни служби допълнителни разследвания за връзките им с прането на пари.

„Изглежда обаче, че по време на тези пътувания те всъщност са представили документи, които имат за цел да оневинят корумпираните компании, свързани с Николас Мадуро, въпреки доказателствата за връзките им с прането на пари, и въпреки санкциите от Министерството на финансите на САЩ”.

Относно визитата на Луис Пара и колегите му в България през април 2019 г., дипломатката увери, че то не е било съгласувано с опозицията.

„Те са дошли без одобрението на Националната Асамблея на Венецуела и без да се свържат с мен като официален представител на Временното председателство и очевидно са предоставили фалшиви документи, които биха били от полза за режима”, смята Естефания Мелендес.

Н.Пр. Ориета Капони, посланик на Николас Мадуро в София (Снимка: БНР)

Посланичката на диктатора Николас Мадуро в София Н.Пр. Ориета Капони пък твърди, че за пръв път чува за визитата на венецуелските депутати у нас от „Биволъ”.

„Искам да кажа абсолютно официално, че сега от Вас разбирам за такава визита. Нито от венецуелското правителство, нито от българското МВнР съм била информирана, че е проведена такава среща”,

гласи коментарът на Ориета Капони за „Биволъ”.

Обяснението е, че били „опозиционери” обаче е странно предвид това, че Луис Пара вече тогава е бил председател на парламентарна комисия, а не редови депутат и е редно не само да бъде информиран съответният посланик, но и да придружава такава делегация по официалните срещи. На молба да се коментира от Посолството каква е позицията на Каракас относно разследването на „Биволъ” за венецуелската перачница, отговор така и не дойде.

Депутатите-предатели санкционирани от САЩ

Хуан Гуайдо влиза в Националната асамблея, оглавена на 5 януари 2020 г. от Луис Пара

На 5 януари 2020 г. в Каракас стана антидемократичен преврат – лидерът на опозицията и председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо беше свален от длъжността си. Кадрите как той и част от свитата му прескачат оградата, защото не са пуснати официално в парламента, обиколиха света.

Гостувалият в България депутат Луис Пара беше назначен за председател на парламента, признат само от Куба и Руската федерация. Два дни по-късно протестиращите, начело с Хуан Гуайдо, влязоха в Националната асамблея на Венецуела и възстановиха опозиционния лидер като председател.

Вчера, 13 януари 2020 г., министерството на финансите на САЩ внесе Луис Пара и още седем негови колеги в санкционния списък на САЩ (виж прессъобщението: Treasury Targets Officials Involved in Illegitimated Attempted Takeover of the Venezuelian National Assembly). 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d