Capture_decran_2012-10-03_a_15.44.24
Посланик Нанси Макълдауни, снимка Sofia Photo Agency

„Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят дали ГЕРБ или нашето правителство е изгонило RWE и дали RWE са били съгласни с тия заеми от половин милиард“, нареди днес на правителствено заседание премиера Борисов на министъра на икономиката Делян Добрев.

RWE се оттегли от проекта през октомври 2010 г. В началото на октомври правителството категорично взе позиция, че държавното участие в „Белене“ ще се намали от 20 или 30 процента и ще се търси проектно финансиране.

Според американския зам.-посланик Сюзън Сатън, която следи внимателно сагата „Белене“, това е станало формален повод за оттеглянето на RWE.

Борисов и неговия енергиен тим веднага започнаха да задават въпроси за сроковете, условията и смисъла на този проект и казаха, че най-малкото България ще намали участието си в проекта на 20 процента (от 51). Стратегическият инвеститор RWE тогава охлядня и се оттегли изцяло от проекта.“ – пише Сатън на 25 ноември 2009. [09SOFIA673]

Руснаци и българи в енергетиката е „отровна комбинация“

Охлядняването на RWE обаче не е внезапно и е започнало още при правителството на Станишев, става ясно от по-ранни доклади.

Посланик Макълдауни пише на 17 февруари 2009, че RWE има много притеснения с прозрачността на проекта. „RWE реализира, че да се работи с руски и български компании в енергийния сектор е „отровна комбинация“ за европейска инвестиция. Прозрачността засяга финансирането.“ [09SOFIA69]

Tя акцентира на многобройните проблеми пред проекта Белене: неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.

Ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индрустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.

Тези проблеми не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с Атомстройекспорт и българските му подизпълнители. Германците са държани „на тъмно“ за повечето ежедневни технически проблеми на площадката. НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите – пише в цензурирания текст.

Едновременно с това НЕК се опитва да замаже очите и на публиката и на инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика, като фазата „Подготовка на площадката“ се нарича „Конструкция“, за да се внуши, че има напредък в дейностите.

Приложения:

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet