Boj_Bor

Бившият министър без портфейл Божидар Димитров е главен герой в две поверителни американски дипломатически телеграми от София, подписани от изпълняващия длъжността посланик Ордуей [09SOFIA511] и зам.-посланик Сатън [10SOFIA23].

Дипломатите обрисуват с известна доза сарказъм фигурата на агента на Държавна сигурност и историк-националист, чиито чести медийни изяви предизвикват раздразнение в Скопие и Анкара.

Преминаването на Димитров от БСП към ГЕРБ месец преди изборите е било наградено с „уважаван пост“ от премиера, който създава специално за приятеля си министерство без портфейл за българите в чужбина.

Присъствието на историка в правителството е неприятно за Министерството на външните работи, но пък е начин да се спечели националистичеси ориентираната част от българския електорат и да се избегнат по-значителни провокации от ултра-националистите на Атака – така дипломатът анализира управленското изкуство на Бойко Борисов.

Докато премиерът и министрите се опитват да работят конструктивно със Скопие и вярват, че повечето разногласия ще се решат с македонската евроатлантическа интеграция, която твърдо се подкрепя от официална София, Димитров хвърля възпламенителни забележки, подемани от пресата търсеща сензации и комплицира работата на българските дипломати – оплакали се съветници на кабинета. Според тях Борисов многократно е мъмрил Божидар Димитров и е искал от него да координира действията си с Външно министерство. Това обаче се оказало сложна задача заради светогледа и прекалено голямото его на министъра без портфейл.

Отношенията с Анкара също са се усложнили след изказването на Димитров, че България ще блокира присъединяването на Турция към ЕС заради неизплатените компенсации към тракийските бежанци, които той своеволно оценил на 20 милиарда долара.

През 80-те години България е оценявала компенсациите, договорени още през 1925 г. на 10 милиарда долара, пояснява дипломатът, но до този момент и българското и турското правителство са омаловажавали проблема.

Все пак, призивите на популиста Димитров може да дадат политическа мотивация на заинтересованите от възраждането на спора. Дори водещи полицити като Николай Младенов (тогава още министър на отбраната) са чувствителни към темата за тракийските бежанци – смята зам.-посланик Сатън и припомня, че през 2007 г. като евродепутат Младенов е изиграл роля за приемането на резолюция за тракийските бежанци от Европейския парламент.

Засега изглежда, че българското правителство ще продължи да омаловажава проблема с оглед на предстоящата визита на Борисов в Турция – заключава Сюзан Сатън.

П.С. Биволъ направи специална проверка в базата данни на Уикилийкс за светите мощи открити в Созопол, но не откри нито един дипломатически коментар за тях.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars