Capture_decran_2012-01-17_a_14.47.11

Главният мюфтия Мустафа Хаджи, разкрит от Комисията по досиетата като агент на Държавна сигурност е посочен от американското посолство в София като „достоверен глас“ на мюсюлманската общност в страната*.

Това става ясно от дипломатически доклад с гриф СЕКРЕТНО [07SOFIA1095], публикуван от Wikileaks. Той е изпратен в отговор на директива от Вашингтон до американските посолства да бъдат идентифицирани „достоверни гласове“ сред мюсюлманските общности, които отхвърлят насилието и екстремизма. 

През септември 2007 г. посланик Байърли счита, че Хаджи е точният човек в България: той е умерен, с общо положително мнение за САЩ, не е изразявал несъгласие с тяхната политика. Също така Хаджи е „редовен контакт“ на посолството.

Подробно са изложени биографията на Хаджи и данните за неговото влияние сред българските мюсюлмани (етнически турци, роми и помаци). Според доклада е имало „непотвърдени слухове“ за неговото сътрудничество с Държавна сигурност.

Последното твърдение вероятно е препратка към неофициалното огласяване на Мустафа Хаджи и още няколко известни обществени личности като сътрудници на ДС от Румен Петков през 2006 г. Тогава бившият министър на вътрешните работи беше цитиран да казва в медийни публикации, че досието на Хаджи е унищожено. Това изявление на Петков е регистрирано в друг доклад на посолството до Вашингтон [06SOFIA786]

Решението на Комисията по досиетата отразява факта, че личното и работното дело на Главния мюфтия – агент „Андрей“, е било унищожено.

Както стана ясно от по-рано публикувани доклади на американското посолство, САЩ са следяли внимателно темата с отварянето на досиетата. Посолството е докладвало редовно за разкрити сътрудници на ДС сред висшия ешалон на властта. Също така американското разузнаване е знаело за агентурното досие на президента Първанов (агент „Гоце“) преди то да бъде официално разкрито.

„Само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна“ – пише през 2006 г. посланик Байърли. Той подчертава също, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление – „всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизмът“.

* Проверка на Биволъ показа, че в публикуваните от Wikileaks доклади не се срещат препратки към темата за агентурните досиета на членовете на Светия синод на Българската православна църква.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.