Capture_decran_2012-01-17_a_14.47.11

Главният мюфтия Мустафа Хаджи, разкрит от Комисията по досиетата като агент на Държавна сигурност е посочен от американското посолство в София като „достоверен глас“ на мюсюлманската общност в страната*.

Това става ясно от дипломатически доклад с гриф СЕКРЕТНО [07SOFIA1095], публикуван от Wikileaks. Той е изпратен в отговор на директива от Вашингтон до американските посолства да бъдат идентифицирани „достоверни гласове“ сред мюсюлманските общности, които отхвърлят насилието и екстремизма. 

През септември 2007 г. посланик Байърли счита, че Хаджи е точният човек в България: той е умерен, с общо положително мнение за САЩ, не е изразявал несъгласие с тяхната политика. Също така Хаджи е „редовен контакт“ на посолството.

Подробно са изложени биографията на Хаджи и данните за неговото влияние сред българските мюсюлмани (етнически турци, роми и помаци). Според доклада е имало „непотвърдени слухове“ за неговото сътрудничество с Държавна сигурност.

Последното твърдение вероятно е препратка към неофициалното огласяване на Мустафа Хаджи и още няколко известни обществени личности като сътрудници на ДС от Румен Петков през 2006 г. Тогава бившият министър на вътрешните работи беше цитиран да казва в медийни публикации, че досието на Хаджи е унищожено. Това изявление на Петков е регистрирано в друг доклад на посолството до Вашингтон [06SOFIA786]

Решението на Комисията по досиетата отразява факта, че личното и работното дело на Главния мюфтия – агент „Андрей“, е било унищожено.

Както стана ясно от по-рано публикувани доклади на американското посолство, САЩ са следяли внимателно темата с отварянето на досиетата. Посолството е докладвало редовно за разкрити сътрудници на ДС сред висшия ешалон на властта. Също така американското разузнаване е знаело за агентурното досие на президента Първанов (агент „Гоце“) преди то да бъде официално разкрито.

„Само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна“ – пише през 2006 г. посланик Байърли. Той подчертава също, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление – „всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизмът“.

* Проверка на Биволъ показа, че в публикуваните от Wikileaks доклади не се срещат препратки към темата за агентурните досиета на членовете на Светия синод на Българската православна църква.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

Реклами