Офертата на консорциума, воден от италианската Bonatti S.p.a. е за над €2 млрд.

Заподозряна във връзки с Коза Ностра фирма иска да строи Турски поток 2 у нас

Последвайте:

Оферта за българския участък на газопровода „Турски поток 2“ подаде консорциум начело със строителна компания, свързвана с легендарната италианска мафия Коза Ностра, научи Биволъ. Става дума за Bonatti Group S.p.a., която взе участие в процедурите по отварянето на офертите в търга за проектиране, доставка на материали, строителство и въвеждане в експлоатация на газопровода на 7 март и на 26 март 2019 г.  

Според изданието BankWatch Report, в Италия три от фирмите, наети от Трансадриатическия газопровод (TAP) за изграждането на тръбите, или техните минали подизпълнители, са имали връзки с мафиотски групи в миналото. Една от тях е Bonatti. Разследващите журналисти от партньорския център на Биволъ Investigative Reporting Project Italy (IRPI) потвърдиха тази информация. 

Чуждестранни изпълнители се борят за проекта

Процедурата бе обявена от държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД (БТГ) през декември 2018 г. Обществената поръчка за линейния участък на газопровод с дължина 484 км е на стойност 2,286 млрд. лв. без ДДС. Отделно ще се обяви поръчка за компресорните станции на трасето от турско-българската до българо-сръбската граница.

“Булгартрансгаз” ударно задвижи държавните поръчки по Турски поток 2

Заедно с италианския, още два консорциума взеха участие в процедурата. След повторното отваряне на офертите унгарският „Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt отпадна от надпреварата заради пропуските в документацията.

Италиано-люксембургския ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ включва италианската Bonatti Group с централа в гр. Парма, Емилия-Романя, Италия с адрес: Via Alfredo Bernhard Nobel 2/A 43122. Тя участва чрез  Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

Заедно с италианския, на финала е саудитският консорциум Обединение Консорциум Аркад (с участници Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни). В българския Търговски регистър информация за участниците на този етап липсва, най-малкото с обявените им в пресрелийзите на БТГ имена.

Обединение Консорциум Аркад е около саудитската компания Arkad с адрес: Saudi Commission For Health Specialties Building 4th~7th Floors King Saud Road-Rakah, Al-Khobar 31952, Saudi Arabia. Засега нито една от големите български фирми в строителния бранш така и не е подала оферта за мегапроекта на “Газпром” у нас.

На 14 март 2019 г., в сайта на БТГ е публикуван Протокол от работата на комисията в открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) с наименование: „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране – фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: „Линейна част“ и референтен номер: 180-100 на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Протоколът бе изпратен на тримата участници – Д3ЗД Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ), Обединение „ОТ Industries Fovallkozo Zrt. И OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt.“ и Обединение „Консорциум Аркад“ и едновременно с това е публикуван на Профила на купувача на БТГ.

«Протоколът съдържа резултатите от извършване на проверка на участниците за съответствие с изискванията за лично състояние и критериите за подбор. Нито един от тримата участници не е декларирал подизпълнители за изпълнение на дейности от предмета на поръчката».

Предполагаемото трасе на “Турски поток 2” в България

Тримата участници са допуснали нарушения при подаване на своите заявки, става ясно от пояснението на БТГ. „Поради констатирани пропуски, със съставения на основание чл. 54, ал. 7 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) протокол, е даден срок и на тримата участници да предоставят допълнителни документи в законоустановения срок от 5 (пет) работни дни, за да отстранят пропуските и да докажат съответствие с изискванията за лично състояние и критериите за подбор, заложени от „Булгартрансгаз“ ЕАД», пише в прессъобщението.

При отварянето на офертите на 26 март стана ясно, че единствено арабско-италианският консорциум “Аркад” предлага цена, която е в рамките на посочената от БТГ сума от €1,3 млрд. В този вариант построяването на целия проект ще отнеме около година и половина и ще струва €1,1 млрд.

Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е почти двойно по-висока – около €2,2 млрд.

«Предстои окончателното класиране на участниците в търга», посочи Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”  – част от Българския енергиен холдинг (БЕХ) с принципал Министерство на енергетиката.

«При единия вариант за изпълнение на проекта в рамките на 615 дена ние сме поставили изискване, че в рамките на 250 дена трябва да бъде изградена тази инфраструктура – около 308 км от съществуващата наша компресорна станция на Полски Сеновец до българо-сръбската граница», коментира пред БНР Владимир Малинов.

Според него в този първи етап щяла да се използва «съществуващата инфраструктура по националната мрежа, което ще ни осигури да изпълним поетите ангажименти към компаниите, с които сключихме договори за резервиране на капацитета»: «Именно от 1 януари 2020-а да им предоставим капацитет на изход България към Сърбия», каза Малинов. Компаниите, които подписаха договори за пренос на газ по бъдещата тръба, са дъщерната компания на руския монополист “Газпром” Gazprom export LLC  и швейцарската фирма МЕТ.

Строителна фирма свързана със сицилианската мафия?

Компанията от консорциума ГРРБ Bonatti S.p.a. е отдавна позната на италианските прокурори и разследващи журналисти. На 14 декември 2016 г. организацията BankWatch излезе с доклада BankWatch Report CEE 2016 (в PDF тук) относно финансирането на т.нар. Южен газов коридов на ЕС, включващ тръбопроводите за доставка на газ от Азербайджан към Европа.

Докладът BankWatch Report: “Рисковият бизнес. Кой печели от Южния газов коридор”?

Става дума за два мащабни газопровода – Трансадриатическия (TAP) и Трансанадолския  (TANAP). В доклада, озаглавен, „Рисковият бизнес. Кой печели от Южния газов коридор“, се споменават поне 15 ключови компании. Когато става дума за изграждането на газопровода TAP през Гърция към границата с Албания (после е морската част към Италия) е спомената италианската Bonatti Group.

Според това издание на BankWatch Report, в Италия три от фирмите, сключени от TAP за изграждането на тръбопровода, или техните минали подизпълнители, са имали връзки с мафиотски групи в миналото. Една от тях, Bonatti Group, е била наета да построи участък от 760 км на тръбопровода в Гърция.

Докато в Италия компанията, която е наемала за подизпълнител в миналото, е със спрян договор за обществени поръчки заради връзките й с организираната престъпност. 

Сред авторите на италианската част на доклада бяха партньорите на Биволъ (по Organised Crime and Corruption Reporting Project OCCRP) от IRPI. Италианските колеги са описвали в свои разследвания ситуацията около връзките на Bonatti със сицилианската Коза Ностра и подозрителните убийства на служителите й в Либия.

Така, през 2010 г. срещу базираната в о. Сицилия компания Edilperna srl, която беше наета от Bonatti за изграждане на болница във Верона, е издадена “interdittiva antimafia” (забрана заради връзки с мафията) от страна на италианската полиция. Това означава, че договорът за публични услуги с компанията е спрян поради подозрение за връзки с местните ОПГ.

През същата година рамките на разследване на група прокурори от гр. Палермо редица “pentiti” (бивши членове на мафията) дават показания, в които изрично споменават Bonatti. Според свидетелите, това бе една от компаниите, участвали в мафиотско споразумениие относно строителство на нови сгради в Палермо още от 1990-те г.

Според показанията им, редица компании незаконно са разпределяли сделките в строителството помежду си и гарантираха, че част от печалбите им ще отиват под формата на „данък“ за сицилианската мафия. През 2015 г. изпълнителните директори на две други компании, наети от Bonatti в Сицилия, бяха осъдени на затвор по обвинения в „изнудване“ и „връзки с мафиотски кланове“.

Bonatti е известна с работата си в опасни региони, предимно в Северна Африка: през март 2016 г. двама нейни служители бяха убити след отвличането им от милиция в Либия, където италианската компания е подизпълнител в редица енергийни проекти.

Bonatti отрича твърденията за връзки с мафията

Журналистът на IRPI Лука Риналди

Първоначално Bonatti отказа да коментира доклада на Bankwatch“, коментира за Биволъ един от разследвалите компанията журналисти на IRPI Лука Риналди. Според него обаче по-късно е последвало опровержение от страна на компанията пред британския вестник The Guardian. То, според журналиста гласи, че

„твърденията относно Bonatti и дъщерните й дружества, посочени в Bankwatch Report и цитирани от пресата, са неоснователни“.

Оттам уверяваха, че нито Bonatti, нито някое от дъщерните й дружества някога са участвали в цитираните събития и никога и не са били обект на съдебно производство, свързано със събитията, цитирани в доклада на Bankwatch”, споделя още журналистът от IRPI.

Мащабен играч около гиганта ENI

Това е една от най-големите енергийни компании в Италия, с мащабна оперативна дейност не само в ЕС, но и в Северна Африка, предимно в Либия. Там Bonatti работи в тясно сътрудничество с италианския енергиен гигант ENI S.p.A. (компанията беше заявявала участие и в проекта „Южен поток“, и „Набуко“ и е от години топ партньор на „Газпром“). Президентът и главен изпълнителен директор на Bonatti Group е Паоло Гирели. Групата понастоящем състои от 14 компании по целия свят, като голяма част от дейността й е концентрирана в чужбина.

Bonatti работи и в съседната Румъния. Офисът на дъщерната й фирма Bonatti S.p.a. Parma Sucursala Bucuresti се намира в Букурещ на адрес: Str. ALEKSANDR SERGHEEVICI PUŞKIN 10 Bucureşti sect 1. Фирмата обаче е на загуба от пет години насам, установи проверка на „Биволъ“ в румънските регистри. Според официалните данни, компанията работи в северната ни съседка от 2012 г. По информация за 2017 г., фирмата има 424 назначени служители. Годишните приходи за 2017 г. са 54,4 млн. леи (RON) при загуби от 11,092 млн. леи. Наличните средства в кеш – 1,222,309 млн. леи. Компанията е на загуба от поне 5 години и всяка година загубите набъбват – от 1 млн. през 2014 г. до 11 млн. леи през 2017 г.

Bonatti Group е сред най-големите строители на газопроводи в Европа и Африка

Журналистът на IRPI Лука Риналди коментира за „Биволъ“, че „като цяло“ Bonatti “винаги беше смятана за компания с добра репутация, преди да се случат тези скандали“ (около убитите в Либия нейни служители и показанията на бившите мафиоти за връзките й с ОПГ през 1990-те). 

Според него 100% доказано засега е най-вече безхаберието на Bonatti относно условията на труда за сътрудниците й в Африка.

Либийският казус е първата присъда в Италия към компания, която се провали в гарантиране на безопасността на собствените си служители“. 

Лука Риналди е на мнение, че “това е много важен и показателен казус” не само за италианското, но и за европейското правосъдие, предвид мащаба на осъдената строителна компания. 

Иначе въпросът пред кой се отчита топ мениджмънтът на компанията остава – дали все още е свързана директно или през подизпълнители с Коза Ностра, на която е плащала “данъци” в миналото? Налице е сериозно основание за ДАНС да проучи как точно се „извършват“ проверките от страна на „Булгартрансгаз“ за държавни поръчки с бюджети от над €1 млрд.

Информацията по темата не е секретна. Репортерите на Биволъ се сдобиха без никакъв проблем с целия доклад BankWatch Report 2016 на английски, който може да бъде прочетен в интернет от всеки, стига да изяви необходимото желание. Както и получиха  многостраничния доклад за дейността на Bonatti Group от италианския търговски регистър (в PDF тук). 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: