Wikileaks: Македонските избори: Управляващата партия печели – страната губи

mkizbori

Превод на македонски

Предишните парламентарни изборив Македония, проведени на 1.07.2008 г., са протекли с редица груби нарушения. Наблюдателите са констатирали, че победата на управляващата и тогава партия ВМРО-ДПМНЕ е била постигната с цената на сплашване и насилие над избиратели, на измами с пускането на множество бюлетини от едно лице, или бюлетини от името на несъществуващи избиратели. Терминът, който е употребен в доклада на посолството на САЩ от Скопие [08SKOPJE359] е “ballot-stuffing”, което буквално означава “плънка с бюлетини” и е познат от средата на 19 в. в САЩ, като едно от средствата за манипулиране на резултатите от ранните години на демократичните общества и такива в по-първичен етап на своето развитие. Въпреки призивите на международната общност и медиите за свободни и честни избори и осъждането на опороченото им провеждане, гласуването в Македония е признато за нормално и законно от властта.

В грамата подробно се описват случаи на убийства в избирателния ден, както и такива на възпрепятстване на граждани да упражнят законното си право на глас. Други са били директно заплашвани, след като са потърсили контакт да се оплачат на международните наблюдатели. Посланик Джилиан Милованович описва потресаващите условия, в които са протекли изборите за Парламент преди 4 г. – масово пълнене на бюлетини и горене на неудобни бюлетини; използване на оръжия; физически нападения срещу наблюдатели и държавни служители, ангажирани с изборите; унищожаване на цели избирателни урни и гонене на международни и местни наблюдатели на изборите, групови и семейни гласувания и т.н.

“Часове след приключване на изборния ден Лидерът на управляващата ВМРО – Груевски, заяви че изборите са “огромна победа” за цялата страна.”, диви се в доклада си Милованович. Това становище е било заявено и в триумфалната реч на коалиционния му партньор Тачи, който е определил резултатите от така проведените избори, като “най-сладката победа”. За разлика от управляващите, лидерът на ДУИ Али Ахмети изразява коренно противоположно мнение, като нарича изборния ден “кървава баня”. Именно твърдата намеса на Посолството е принудила властите да арестуват Агим Красничи, който по-късно послужи като изкупление за всички престъпления.

Като цяло изборите в Македония са окачествени като опетнени и неотговарящи на европейските изисквания за демокрация. Допускането на подобна изборна практика е определено като пречка пред бъдещото членство на страната в ЕС и НАТО.

Груевски иска цялата власт

Само месец след изборите Милованович докладва в грама [08SKOPJE438], че има поверителна информация от различни източници, че Премиерът Груевски вече има намерения да промени Конституцията на Р. Македония и да премахне прякото избиране на Държавен глава от народа. Грамата е с високо ниво на секретност SECRET//NOFORN. От написаното се разбира, че Груевски се опитва да прокара изменения, с които да премахне прякото гласуване за Президент и да го прехвърли в правомощията на Парламента, където има парламентарно мнозинство. “Подобно действие ще прекрати публичното избиране на Президентската институция, един от малкото корективи и баланси върху правителството в тази млада демокрация”, разсъждава посланичката на САЩ. Тя признава, че това е дългогодишна цел на Груевски, който с 82 депутати вече може да постигне подобно централизиране на властта в своя полза. Американското мнение е, че тези планове ще подкопаят демокрацията в Македония, а подобна концентрация на власт в управляващата партия ще й даде възможност да назначават свои хора на ключови постове, като Началник на Щаба на отбраната, което ще отслаби гражданско-военното разделение в Министерството на отбраната. Според американците последствията ще са фатални за цялото обществено развитие на страната. “Отстраняване на пряко избран президент и по-нататъшно ограничаване на неговата независимост, ще разчисти пътя за моно-партийната система, която може да действат без оглед на опозиционни политически възгледи.”, предупреждава Милованович.

Тя настоява пред Държавния департамент за политически инструкции и упражняване на политическо влияние върху управляващата коалиция от страна на САЩ, за да бъдат предотвратени подобни тоталитарни амбиции на Груевски в зародиш. Явно натиск е имало и благодарение на авторитета на САЩ, сегашния Премиер на Македония, все още не се е превърнал официално в диктатор от латино-американски тип.

Цървенковски – безскрупулен, Иванов – слаб и неопитен

Наследникът на Джилиан Милованович в Скопие, Филип Рийкър, прави задълбочен анализ на предишния Президент Бранко Цървенковски, чийто 5 г. мандат изтича в края на май 2009 г. [09SKOPJE201]. Прави впечатление, значението което Посолството обръща на лидера на Социалистическата партия и оценката която му е дадена: опитен и гъвкав политик, силно противопоставящ се на политиката на Груевски и в същото време достатъчно безскрупулен, за да печели популярност с демагогски позиции. Цървенковски е самопрезентиращ се и нагаждащ се към всякакви политико-обществени трансформации. Той е сравнен с приемника си Георги Иванов – който стои на другата крайност на политическата парадигма, според Рийкър – зависим, неопитен и удобен на Премиера Груевски.

Цървенковски е представял своите възгледи за успешна македонска политика като “Трикрако столче”, намиращо стабилност в 3-те фундамента: етнически мир, икономика и международно участие. Той открито е заявявал, че Груевски се е провалил и в трите.

Спорът за името и евро-антлантическата интеграция

Президентът Цървенковски генерално мисли по-стратегически за името от Премиера Груевски, вслушвайки се в нашите съвети и насърчавайки Груевски да не казва “НЕ” на предложенията на Нимиц”, отбелязва Посланик Рийкър. От текста се разбира, че от разговорите водени с Президента на Македония на дипломатическо равнище, е било споменато, че Груевски всъщност няма желание да разреши спора с Гърция за името, а по-скоро да “замрази” преговорите. Бранко Цървенковски е признал, че е бил разочарован и шокиран от скандалното преименуване на Летището в Скопие на “Александър Велики”. Той е разказал пред посланиците, че веднага след като е дочул за тези намерения, е попитал Външния министър Милошоски и той също е бил шокиран от новината. След като обаче Милошоски разбрал, че лично Груевски е взел решение за промяна на името, веднага си обърнал мнението.

Особено критично лидерът на СДСМ се изказал относно т.нар. политика на Груевски: “Ние можем да се справим и без НАТО”, предупреждавайки, че подобен популизъм не е полезен за Македония от гледна точка на евро-атлантическата интеграция. От думите на президента става ясно, че политиката на Правителството на Груевски действала за алтернативно развитие на Македония, извън ЕС и НАТО, което е в основата на голям исторически провал. В основата на подобни “изолационистки” позиции стоял Груевски, но Антонио Милошоски, също наливал масло в огъня. На ухо, Цървенковски споделил на Рийкър, че докато смятал Милошоски за по-умен от Груевски, в последствие бил изумен и разочарован от тенденцията Външният министър да е по-голям “Груевски” от самия Груевски в неговия “изолационизъм” и реакционна политика.

Обръщайки сериозно внимание на икономическите проблеми на държавата и пръскането на милиони за паметници, отново в частен разговор с посланика, е станало въпрос как Груевски “дои бюджета” в свой интерес, чрез два основни потока. Единият бил чрез братовчедите му – братя Миялкови – Сашо /шеф на секретните служби/ и Владимир / съветник на шефа на митниците Ванчо Каргов/. Другото направление за източването на държавни средства е чрез Вицепремиера и Представител на ММФ – Зоран Ставрески, заедно с Президента на държавния електродоставчик – ЕЛЕМ.

Не на последно място в разговорите е отделено внимание на междуетническите отношения, които са много деликатни именно в Македония. Не се прави достатъчно, за да се спре повишаването на етническото напрежение, като в същото време се подклаждат конфликти от Груевски, включително и м/у враждуващите албански партии, с цел тяхното по-лесно манипулиране.

Наследникът

Георги Иванов е определен директно като безличен политик, без харизма. Твърде “академичен”, Иванов няма “присъствие на масата” и е без опит в международните преговори и пред чуждестранни събеседници. В срещи с посланика, той почти не говорел, а само кимал с глава. Това впечатление за Георги Иванов е изразил и Али Ахмети, който дори като коалиционен пратньор на Груевски е споделил с Посланик Рийкър доста нелицеприятни факти за управляващата партия. /линк/

В доклада следва резюме за политическото бъдеще на Цървенковски, след напускането на президентския пост и очакваните проблеми, които може да има той като опозиция на диктаторските методи на Груевски/възможност от арест, или икономически репресии/. Предизвикателствата, които очакват този политик в партийно и лично отношение също са разказани подробно, което говори, че определено той е в полезрението на Правителството на САЩ. Грамата завършва неслучайно със заключението, че “Цървенковски е ключов играч, преди и след независимостта на Македония. Той ще бъде една важна сила в македонската политика. Американците не крият, че очакват именно от социалистите да задвижат евро-атлантическата интеграция, ако се надигнат от пепелта на съкрушителните загуби. Спорът за името с Гърция също би претърпял някакъв напредък, сочи анализът. “Цървенковски е опитен политик и стратег и е решен да успее, а има и потенциал да се възстанови”, завършва докладът за бившия Президент на Македония и главен противник на Правителството на ВМРО.

Коментар на Биволъ

От направените анализи на ситуацията в Македония, се налага изводът, че страната се управлява с цената на политически и полицейски репресии, както и с цената на изборни нарушения. Управлението на ВМРО и коалиционните й партньори не води държавата по пътя на евро интеграцията и членството в НАТО, а я въвлича в задълбочаващо се международно изолиране и демократични рестрикции вътре. Тоталното разместване на посоките в политическия спектър се доказва от абсурдността, че деклариращата се като “дясна” формация ВМРО-ДПМНЕ, се явява като сила, която по-скоро тегли обществото назад към реминисценции от времето на соц. епохата, а “левите” СДСМ са припознати от американската политика, като реформатори и евро-ориентирани политици, с про-НАТО-вска риторика и мислене. Въвлечена в тежка криза на ступор в международното си признание, съчетана със задълбочаващи се опити за централизиране на власт и корупционни практики, Р. Македония остава без ясна перспектива за развитие в бъдеще време и без начертана стратегия за запазване на своя етнически и държавен интегритет.

Въпреки опитите в Македония, както и в България, да бъдат отречени и омаловажени докладите на американската дипломация събрани в Cablegate – те са факт. Най-важното е, че тяхната достоверност не е опровергана и поставена под съмнение нито веднъж от официалните институции на САЩ, независимо, какви тежки истини разкриват. Реакциите на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ в Македония, че грамите са “фалшифицирани”, че не може да се вярва на проекта “Уикилийкс” – е комична и буди най-малкото недоумение. Като доказателство за автентичността на американските доклади можем да приложим публикации на самите грами в сайта Wikileaks.ch, както и послание на профила на Уикилийкс в социалната мрежа Twitter. Свободните интерпретации за участие на гръцки, български, американски и всякакви други служби за сигурност в зловещ общ сценарий срещу Правителството на Груевски, предизвикват усмивка. Отдаваме това на неизживения още стар синдром от отминалата епоха на комунизма, когато врагът дебнеше отвсякъде, а най-вече отвътре и изпод леглото.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d