James_Pardew
Джеймс Пардю, снимка Булфото

Американският посланик Джеймс Уорлик ще бъде отзован в началото на лятото, а на негово място ще се върне съименникът му Джеймс Пардю, който е бивш военен разузнавач и вече има един посланически мандат в България.

Това става ясно от мейл на държавния секретар Хилари Клинтън до бившия посланик в София Нанси Макълдауни, която сега завежда сектор Евразия в американското Външно министерство. Мейлът е част от нова порция течове, прихванати от Anonymous и предоставени на Wikileaks, и е изпратен в ранните часове на 1 януари т.г.

Ситуацията е тревожна. Уорлик не се справя, а Борисов излезе от контрол. В пристанище „Росенец“ SIMO засече руски специални части, които инсталират локатори. Пентагонът смята, че руснаците се готвят да следят полетите на US Air Force към Иран“ – пише Клинтън. Не става ясно обаче дали американците ще излитат от българска територия.

В отговора Макълдауни критикува поведението на посланик Уорлик, който бил чест посетител в софийските нощни локали, а редките разузнавателни мисии като посещенията му в АЕЦ „Козлодуй“ и в „Лукойл“ се превръщали в медийно шоу.

Смятаме, че най-подходящ за поста в София е Джеймс Пардю. Той познава отлично страната, наясно е с мрежата на организираната престъпност и връзките на мафията с руското разузнаване. Ще настояваме също да бъдат подсилени персоналът и средствата на SIMO в София“ – пише Макълдауни на Клинтън.

Сегашният посланик Джеймс Уорлик ще бъде назначен за културно аташе в Северен Судан, където действат законите на шариата и алкохолът е забранен, обещава още Макълдауни.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.