Capture_2014-05-01_a_19.14.15

Журналистът Асен Йорданов, собственик и директор на сайта Биволъ е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията„, публикувана в началото на седмицата. Списъкът се публикува за пръв път в историята на организацията по случай 3 май – Международен ден на свободата на медиите.

Чрез смелите си публикации тези 100 герои помагат за утвърждаването на свободата, прокламирана в член 10 на Универсалната декларация на Правата на човека, свободата „да се търси, получава и разпространява информация и идеи през медиите без граници“. Te поставят тези идеали в полза на общото благо и служат за пример“ – пише в представянето на инициативата.

Сред героите на информацията са журналисти от всички възрасти (от 25 до 75 годишни) от 65 страни. Личат имената на световно известни журналисти като Глен Гринвалд и Лаура Полтрас – публикували разкритията от Едуард Сноудън, Джерард Райъл – шеф на Международния консорциум за разследваща журналистика. Включен основателят на Wikileaks Джулиън Асанж.

Capture_2014-04-29_a_17.54.22

Селекцията „100 герои на информацията“ може да бъде видяна тук.

В публикацията за Асен Йорданов се отбелязва, че сайтът Биволъ, основан заедно с Атанас Чобанов през октомври 2010, бързо се налага с екслузивни разследвания за корупция, проблеми в съдебната система и връзки между организираната престъпност и политици. Биволъ е официален партньор на Wikileaks в България и организира курсове за журналисти в областта на защитата на комуникацията и информацията.

Сайтът оцелява благодарение на ентусиазма на журналистите и даренията на читателите, а рекламодателите го отбягват, тъй като се боят от властимащите, за които Биволъ прави разследвания – пишат Репортери без граници.

Асен Йорданов е носител и на престижната премия Leipzig Media Award за 2010, известна като „Европейски Пулицър“. С тази световна награда са били удостоявани имена като: Сеймур Хърш, Роберто Савиано, Анна Политковская, Курт Вестергаард, Гидеон Леви и др. Асен бе един от 10-те номинирани от целия свят за световната награда Netizen за 2013г., която се дава за постижения за свободата на словото в Интернет. Миналата година Биволъ беше отличен с награда за разследванията за опазване на българската природа от „Фондация Биоразнообразие„, връчена от посланика на Швейцария. Сайтът стана и „Човек на годината“  на публиката за 2012 г.

Още за Биволъ в чуждестранните медии:

Ако Уудуърд и Бернщайн бяха българи“ (If Woodward and Bernstein Were Bulgarian) в онлайн изданието Slate, притежавано от легендарния вестник Вашингтон Пост. Превод на български в сайта на БГНЕС.

Ars Technica: Whither whistleblowing: Where have all the leaking sites gone?

Forbes: Bulgarian Banks Threaten To Crush WikiLeaks’ Most Successful Copycat Site

Arte TV: „Les Bulgares ne se font pas d’illusions

Arte TV: „Le système social et politique du pays est malade“

ARD: Bulgarien: Abhörskandal vor den Wahlen

Alexa O’Brian Interview with Atanas Tchobanov, Balkanleaks’ spokesman and Bivol.bg co-editor

European Journalism Centre: Underground professional journalism 

De neweve reporter /Netherlands/: De bedreigde onderzoeksjournalist /Разследващи журналисти под заплаха/ 

VICE: Burning men of Bulgaria

Atlatszo Hungary: Journalist buffaloes in Bulgaria


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English