Биволъ получи природозащитна награда за Дюнигейт

by Екип на Биволъ

Capture_2013-10-14_a_00.24.10

Асен Йорданов на церемонията по награждаването

Биволъ получи наградата за най-добри журналистически материали свързани с опазването на българската дива природа за 2012-2013 г. Сайтът беше номиниран от Българска фондация “Биоразнообразие” и отличен за поредицата от разследвания обобщени под общото название “Дюнигейт”. Наградата беше връчена лично от посланика на Конфедерация Швейцария Н.Пр. г-жа Регина Ешер на церемония в Борисовата градина на 12 октомври. “Дюнигейт” е термин създаден от Биволъ след разкриване на грозна държавна корупционна схема за разпродаване на безценица и застрояване на последните запазени пясъчни дюни край Несебър.

Всички правителства последователно посягат на природните богатства, нарушавайки закони и норми, защото са ръководени не от интересите на държавата и обществото, а на олигархичните кръгове, които действат задкулисноБиволъ разкрива тези престъпления и се бори срещу тях, защото за нас това е не само професия, но и кауза” – каза директорът на сайта Асен Йорданов, след като получи почетната хлопка на церемонията по награждаването.

Журналистката Босилена Мелтева, която отразява зелените теми в “Дневник”, също получи награда за цялостната ѝ работа по темата.

Наградата за цялостен принос в опазването на българската природа бе присъдена на бившия директор на Национален парк “Витоша” Тома Белев. Белев бе уволнен от правителството на ГЕРБ, защото се противопостави на натиска на фирми свързани с Цеко Минев да изсичат витошките гори, заради корпоративни интереси. Той е ангажиран пряко и в почти всички природозащитни акции в страната.

Capture_2013-10-14_a_00.49.08

Алберта Алкалай и Тома Белев на церемонията по награждаването

Раздадените награди за заслуги в опазването на родната природа бяха общо 9, като сред тях “Доброволец за природата”. Тя бе спечелена от доброволците, включили се в гасенето на големия пожар в местността “Бистришко бранище” на Витоша през 2012 г. За пръв път бяха въведени номинации за “Политик с внимание към природата”. Въпреки излъчените 3 номинации, награда на роден политик не бе присъдена. Журито прецени, че вече се забелязва лек интерес в родни политици към идеите за опазването на природните ни богатства, но те остават твърде недостатъчни засега. 

Разследванията за Дюнигейт, направени от Биволъ в края на 2012 и началото на 2013 г. показаха, че порочни процедури за “усвояване” на апетитни държавни земи от лица приближени на властта са започнали при Тройната коалиция и са продължавани и финализирани от ГЕРБ. Публикуваните документи и факти неопровержимо доказаха тази престъпна приемственост.

Главните герои на Дюнигейт се ползват с имунитет и при сегашното правителство, което дори опита да назначи “мозъка” на операцията Калин Тихолов за министър. Обвързаните с бившия министър Цветан Цветанов собственици на СЛЕ Груп, фирмата започнала разрушаването на дюните, остават необезпокоявани от данъчните и прокуратурата и до днес, макар че внезапното им забогатяване е абсолютно необяснимо. Прокуратурата даде индулгенция на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, за когото неопровержимо беше доказано, че чрез фирма на майка си е заграбил държавна земя и е построил на нея басейн, след което е започнал процедура да я узакони по схемата Дюнигейт.

Природозащитната тематика е централна за нашия сайт, тъй като става въпрос за значим публичен ресурс, към който проявяват интерес овластени престъпни елементи. През годините Биволъ разкри голям брой злоупотреби с българската природа, от ранните разследвания на сайта за Странджа, плажа Корал, през темите за Пирин, зимните курорти, Иракли до Дюнигейт и Ропотамо. По-долу можете да се запознаете с по-значимите публикации по тези теми:

Дюнигейт:

https://www.bivol.bg/dunigate.html;
https://www.bivol.bg/riosv-burgas.html;
https://bivol.bg/oresharski-obrach-gagauzov.html

Ропотамо: 

 https://www.bivol.bg/component/search/?searchword=%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BE&ordering=&searchphrase=all

Корал:

https://www.bivol.bg/component/search/?searchword=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB&ordering=&searchphrase=all;
https://bivol.bg/koral-zaharieva.html;
https://bivol.bg/moratorium-chernomorie.html;
https://bivol.bg/blatno-kokiche-koral.html;

Други публикации:

Пирин: https://bivol.bg/component/search/?searchword=Пирин&ordering=&searchphrase=all;

Иракли: https://bivol.bg/irakli-emona2000.html

Зимни курорти: https://bivol.bg/forest1bis.html

АЕЦ Резово:

https://bivol.bg/aec-igneada.html;
https://bivol.bg/tec-aec-igneada.html;
https://bivol.bg/tec-rezovo-stop.html;

Странджа: 

 https://bivol.bg/mister-strandjagate.html;

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also