Приказка за Зелен Хиподил, Свинар и Бяла Лисица

"Зелените" направиха информирания избор да се свържат с криминални зависимости и ченгесарски мероприятия
Екип на Биволъ

През пролетта на 1997 г. оперативният работник от ЦСБОП Младен Георгиев отваря нова разработка – дело за оперативно наблюдение на Бойко Методиев Борисов с псевдоним “Буда”. Разработката ДОН “Буда” е мотивирана с възможностите да се придобие информация за процеси в силовите групировки и пресичане на престъпна дейност.  В папката са събрани данни от информационните масиви за фирми и контакти на Борисов.

Един от тези контакти, за когото в папката Буда е имало справка е Тенчо Христозов Тенев, известен още като Тенчо Свинаря. Присъствието на справка-картон за Тенев означава, че той е бил засечен по някакъв начин като оперативно интересно лице свързано с Борисов. Сам по себе си Свинарят е повече от оперативно интересен. Той е шеф на сикаджийската “Източно европейска петролна компания” има ноторни контакти с контрабандисти и кръстници на силови групировки като Фатик и Иво Карамански, залавян е с каптагон, уличаван е в производство на контрабандни цигари и фалшиви документи, но винаги отърва кожата заради протекции на високо ниво в МВР. Тенев е и съдружник на генерала от ДС Любен Гоцев във фирмата “Дител”.

ditel

Много по-късно става известно, че Тенчо Тенев е бил и агент “Стефан” на ДС. Работното му дело е унищожено през 1990 г.

Контрабандните цигари са специалитет и на самия Бойко Борисов, който през 1995 г. върти фабрика за незаконни папироси в Крайморие (виж тук). Но тук става дума за година по-късно – 1996 г., когато Тенчо открива фабрика за цигари в родния си град Харманли. Тя се води на фирмата “Норт” и в нея името на агент “Стефан” не се появява. Появява се обаче друго известно днес име:

“Хиподила” Светослав Витков – рок певец и политик от ПП “Глас Народен”

Според данните останали в Държавен вестник фирма с името “Норт” е създадена през 1995 г. с едноличен собственик и управител Светoслав Емилов Витков (ф.д. № 10752/95 на СГС). Това е официализирано през 1997 г. в Държавен вестник, но важно е какво пише в делото в съда.

nort

На 10.10.1996 г. Хасковският окръжен съд регистрира преобразуване на “Норт” ЕООД в “Норт” ООД, преместване на седалището в Хасково в сграда на Тенчо Свинаря и приемането нов съдружник – Борислав Николов Борисов. По това време Борислав Борисов, който има и охранителен бизнес, е съдружник със сърбина Мирослав Нешич във фирмата “Булгар-Юго” ООД. Два месеца по късно, на 05.12.1996, Хасковския съд регистрира и фирмата “Норт Табак” – ООД, в която Витков и Нешич са съуправители, а собственици на капитала са “Норт” ООД и сръбската фирма “Експрофесо”.

След дълго чакане зарадо нередовни документи, през 1998 г. “Норт” получава лиценз за цигари. В медиите от това време се твърди, че производството се пласирало в съседна Югославия през фирмата на Нешич. Покрай “невидимия” в регистрите Тенчо, “Норт” се свързва и с кръга около бившия генерал от разузнаването Любен Гоцев (виж тук).

Естествено, Витков не е никакъв цигарен бос, а вероятно само прокси на Тенчо, Гоцев и прочее ченгета конвертирани в сенчестия бизнес. Интересно съответствие се получава ако “Норт” се прочете наобратно. Получава се “Трон”, като компанията на Красимир Стойчев, свързан със същите структури. Но дали е Свинаря, дали е Стойчев, или директно Гоцев няма голямо значение за героя, който изследваме. Има значение, че той е приел да бъде бушон, който трябва да изгори ако стане издънка с производството и пласмента. А те според полицейски източници не са изцяло легални.

Витков остава съдружник в “Норт” до 10.02.1999 г. когато е заличен с решение на Хасковския окръжен съд. Ако приемем, че е фирмата е регистрирана в края на 1995 г. това прави повече от три години.

vitkov-nort-out

Месец след като Витков напуска “Норт” там влизат други оперативно интересни лица. Дяловете във фирмата са изкупени от Тодор Толев, известен с прозвището си Бялата лисица. Той мести фирмата отново в София (ф.д. № 13483/99). След това негов съдружник става и Славчо Христов.

По същото време когато купува “Норт”, Толев е съдружник и с Бойко Борисов във фирмата “Ти Би Ай”. Тодор Толев е свързан тясно със службите и т. нар. кръг “Монтерей”, като се ползва от техните протекции за разнообразния си незаконен бизнес.  Има добри контакти с политици и сенчести бизнесмени като Майкъл Чорни.  При Толев пласментът на цигарите произвеждани от “Норт”, продължава къде законно, къде не, основно към Македония.

Фабрика за производство на цигари без лиценз на фирма “Норт” действа край Харманли, съобщава на 26.04.2000 националното радио. Срокът на разрешителното на тютюневия цех е изтекло през месец юли 1999 година, е съобщил началникът на данъчната служба в града Иван Бойчев. Фабриката произвежда цигари марка “Европа”, предназначени за македонския пазар, а тютюнът се внася от Албания. Собственик на фабриката е “Норт” ООД, регистрирано на 9 ноември 1999 година. Съдружници са били Борис Борисов, Първан Първанов, Иван Пенчев и Светослав Емилов, които вече са напуснали дружеството. Действащи съдружници са Тодор Толев и Славчо Боянов Борисов, чийто ЕГН е същото като на Славчо Христов, собственик на ресторант “Олимп”. Славчо Борисов притежава 2200 дяла от “Норт” ООД. (източник news.bg)

Тук е важно да се отбележи, че към момента на изобличаването на незаконната фабрика няма никакви данни Светослав Емилов да е напускал управлението на “Норт табак”. Фирмата не е пререгистрирана по Закона за търговския регистър и не се знае кога е прекратила съществуването си в юридическия мир.

Три години по-късно на 16 юни 2003 г., Тодор Толев е застрелян на улицата с четири куршума (виж обзорната статия за неговото житие-битие във в. Капитал). След това “Норт” става собственост на Гриша Ганчев.

Всички тези детайли, свързани с криминални субекти, олигархични и ченгеджийски структури, са много важни в светлината на новоизлюпената странна коалиция между “Зелените”, които се обявяват срещу Държавна сигурност и мафиотския модел #КОЙ и партията “Глас Народен”, оглавявана от “хиподила” Витков. Самият той твърди, че бил управител на фирмата “Норт” само няколко месеца. Това категорично не е вярно.

Фактите са, че каквото и да обяснява сега, Витков се е движил минимум три години в криминални среди. Среди на крупни сикаджийски мутри, контрабандисти, международни престъпници, поръчкови убийства и ДС-генерали, експлоатиращи осиротелите държавни канали на “скрития транзит” за лично обогатяване.

Така бекграундът на партийния лидер на ГН води към хора свързани тясно със службите. Да, той е твърде млад, за да е бил вербуван от ДС по идеологическа линия преди 10-и ноември. Но очевидно не е имал нищо против “вербовката” на база на икономически интереси от същите тези генерали и агенти, конвертирали се в сенчестия бизнес. Витков доброволно е станал част от една зловеща приказка на прехода, в която случайности няма, а не може и да има.

В този контекст може би е чиста случайност, че политическата кариера на Светослав Витков с партия “Глас Народен” започва под строгия надзор на неговия пиар Светла Аспарухова, която е дъщеря на генерала от ДС Бриго Аспарухов, един от кукловодите на прехода, който публично се похвали, че е предложил Бойко Борисов – “Буда” за главен секретар на МВР, когато го видял да охранява руския комунистически лидер Генадий Зюганов!

Вероятно също е случайност, че след като беше разкрит като вербовчик на “Буда”, Младен Георгиев – Малкия Маджо цъфна като експерт по сигурността точно в ПП “Глас Народен”? Как така се преплетоха пътищата на офицера, който е разработвал “Буда”, и аперативно интересния агент на ДС – работодател на Витков – Тенчо Свинаря? Вербовчикът Младен Георгиев, който след като напуска системата на МВР е трудоустроен от Борисов не другаде, а в неговата охранителна фирма ИПОН и впоследствие се издига при обекта си на разработка, но вече като премиер Бойко Борисов – до главен секретар на ДАНС. Висока длъжност, специално създадена за него!

Младен Георгиев - Малкия Маджо се изявява като експерт в ПП Глас народен

Младен Георгиев – Малкия Маджо се изявява като експерт в ПП Глас Народен

Според нас няма чак толкова случайности. В тези среди има само взаимни зависимости и добре работеща сенчеста мрежа в сянка. Членовете на тази задкулисна структура се лансират всячески и се подкрепят по всякакви начини. Еманация на този феномен е “детето-чудо” и в последствие “успешен млад човек” – Делян Пеевски, който беше дори поставен за шеф на ДАНС преди 3 г. и това отприщи масова обществена съпротива. Тези зависимости и обвързаности, контролирани от бившата зловеща ДС никога не прекъсват. Те държат всички в мрежата оплетени като свински черва. До ГРОБ.

Гласувайки за коалицията с Витков “Зелените” направиха информирания избор да станат част от приказката на криминалните зависимости и ченгесарските мероприятия. Това ги лишава от дълго търсената легитимация на автентични граждански противници на мафиотското статукво. Дали този ход ще им донесе изборни дивиденти и субсидия оттук-нататък няма никакво значение. Те няма да са техни, а назаем от вездесъщия октопод #КОЙ.

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: