Екипът на Зеленский може да съди «Възраждане»

Предизборното видео на проруската партия е грубо погазване на авторското право. Екипът на Зеленский може да съди “Възраждане”

Продуцентската къща на новия украински президент Володимир Зеленский “Квартал 95” разглежда опцията да съди политическата партия “Възраждане” заради кадри от сериала им в скандалния предизборен клип на кандидат-евродепутата Костадин Костадинов.

Това става ясно от ексклузивния коментар на изпълняващия длъжността прессекретар на украинския държавен глава Ирина Победоносцева за сайта за разследваща журналистика “Биволъ”: “От името на правоимащия на това съдържание ще последват претенции”.

Ирина Победоносцева

“Защото става дума за незаконно използване на материали от сериала “Слуга на народа” и грубо погазване на авторските права”, коментира и.д. прессекретарят на президента на Украйна.

“Реагираме заради нападки към медии”

На 23 май Асоциацията на европейските журналисти призова главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за на ПП “Възраждане”, тъй като клипът пресъздава масов разстрел: “Пред Свободна Европа Костадинов признава, че клипът е насочен срещу медии като Свободна Европа”.

Костадин Костадинов коментира за централната емисия на телевизия Евроком, че АЕЖ наред със “Свободна Европа” били “антибългарска грантаджийска организация”. И че, можели да подават “сигнали към когото си искат”: “Не само към главния прокурор, но и към генералния секретар на НАТО”. Клипът му обаче вече не се открива в YouTube.

Костадинов

“Реагираме, защото в изказването си Костадинов директно напада медии и журналисти, а ние не можем да подминем това”, коментира за Биволъ Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ– България).

“Не бих влязъл в спор с Костадин Костадинов относно това каква организация е АЕЖ-България. Тя е регистрирана изцяло в съответствие с българското законодателство и изпълнява всички изисквания. Но въпросът изобщо не е за АЕЖ, а е за неговата партия и не бива да се измества”.

Журналистът припомни позицията на АЕЖ, че Конституцията и законите на България са категорични: “Партия, която проповядва насилие не може да съществува”.

“А за действията на самия Костадинов вероятно може да му бъде потърсена отговорност по реда на НК. Именно за това настояваме – никой не бива безнаказано да прокламира тероризъм”, каза още Иван Радев от медийното НПО.

Той бе помолен да коментира и намерението на украинската продуцентска къща, основана от Зеленский, да си търси правата. “За авторските права, смятаме, че правоносителят може да потърси сметка, ако сметне, че авторското право е нарушено”. “Но това излиза извън нашата област на действие”, обобщи Иван Радев пред “Биволъ”.

“Разстрелът не е демокрация”

Според официалната позиция на АЕЖ, Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които “си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт”.

“Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели”.

От НПО-то акцентираха, че “разстрелването на опоненти и журналисти в никакъв случай не може да бъде причислено към демократичните средства и методи”: “А по-скоро създава усещането за стремеж към насилствено завземане на държавната власт”.

Иван Радев, АЕЖ

АЕЖ цитира Закона за политическите партии, според който по искане на прокуратурата Софийски градски съд (СГС) разпуска партии, които “нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона”. “Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения”.

“Прокуратурата следва да провери дали лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от НК, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 30 000 лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения”.

От АЕЖ бяха категорични, че “българските институции трябва твърдо да се противопоставят на идеология, възхваляваща тероризма”. “Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на масови разстрели на невинни граждани в Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия показват колко сериозно трябва да се приема всяка една заплаха”.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also