След шест разпита на наша колежка

Прокуратурата не видя проблем в заплахите срещу “Зов Нюз” от страна на престъпна група

Екип на Биволъ

Отправените заплахи срещу журналистката от “Зов Нюз” Мария Димитрова били обикновени цинизми и не заслужават досъдебно производство. До този извод е стигнала прокурорка от Районна прокуратура – Враца на 30.11.2017 г., когато е подписала постановление за прекратяване на проверката по жалбата на Димитрова.

До заплахите срещу Мария Димитрова и издателя на “Зов Нюз” д-р Георги Езекиев се стигна, след като по молба на Биволъ тя взе интервю от жертва на престъпна група за трафик на наркотици. Веднага след интервюто жертвата беше пребита, със счупена ръка и предупредена да не говори.

Илиян беше пребит няколко часа след като даде интервю за Биволъ пред Мария Димитрова.

Информацията за престъпната група постъпва от Швейцария, където е задържана възрастна жена със 700 грама кокаин. Тя посочва като организатори на канала Анри и Манчо Ковачеви от Враца. Всичко това беше подробно описано в няколко публикации на Биволъ (виж туктук и тук), но до момента властта не е предприела нищо, за да обезвреди въпросното ОПГ.

Вместо това обаче е проявена усърдност в разпитите на журналистката Мария Димитрова, която се е разхождала до РПУ-Враца цели шест пъти, за да дава показания по своята жалба. За това съобщи самата тя пред Биволъ и предостави постановлението, с което се отказват последващи действия срещу един от тарторите на групата – Манчо Ковачев.

В постановлението на прокурорката Ст. Василева няма нито дума за агресията срещу момчето, от което Мария взе интервюто, станало повод за отправените към нея и издателя й заплахи. Не се обсъжда и информацията, изнесена десет дни по-рано, от член на същата престъпна група, който твърди във видеоинтервю, че групата е планирала убийството на издателя на “Зов Нюз” д-р Езекиев.

Прокуратурата явно не вижда връзката между всички тези събития, които препращат към тежки състави от Наказателния кодекс. Формално са разгледани само фейсбук съобщенията на Манчо Ковачев, съдържащи нецензурни думи спрямо журналистката.

Пасивността на властта може да се обясни с разкритията за тесни връзки между групата на Ковачеви и полицаи от Враца. Във видеоматериал, публикуван от Биволъ се вижда, че те поддържат много близки и дори задушевни отношения.

Биволъ разполага с оперативна информация, която дава обяснение защо вече няколко месеца се игнорират сигнала и доказателствата за наркотрафик, осъществяван от Манчо и Анри Ковачеви, които са изпратени до МВР от Швейцария. Разследването ни по темата продължава.

Заплахите срещу издателя на “Зов Нюз” предизвикаха и реакцията на международни правозащитни институции като “Репортери без Граници” и ОССЕ. Случаят влезе и в програмата на официалните въпроси към българската държава в Съвета на Европа.

Засега същата тази държава не дава знаци, че се притеснява за репутацията си, а и няма накъде повече, след като в навечерието на европредседателството заемаме последно място по свобода на словото сред европейските държави.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also