„България е дом на много различни религии, които живеят в мир и в хармония. До ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Вярвам, че това е заради нашата толерантност, която в България работи. И с това можем да дадем пример на цяла Европа“. Това заявява в интервю за за онлайн медията на Съвета на Европа президентът Плевнелиев, цитиран от неговия прессекретариат.

Това твърдение обаче се опровергава от секретна дипломатическа грама на Държавния департамент, изтекла в Wikileaks и публикувана за пръв път от Биволъ. Грамата е озаглавена Ислям и ислямски екстремизъм в България и е с най-високото ниво на класификация сред известните в публичното пространство американски дипломатически документи  – Secret Not for foreigners (S/NF). Над това ниво са само топ секретните документи на АНС изнесени от Едуард Сноудън.

„Българският помак Тони Радев (Миленов) е участвал в терористичните атаки в Мадрид през март 2004“ – пише посланик Джон Байърли през 2005 г.

В грамата не се дават повече подробности, но фактът, че се споменава конкретно име на български гражданин, свързан с един от най-кървавите атентати в историята на човечеството (191 жертви, 1800 ранени), показва наличието на такива данни.

Президентът на България е шеф на Националната разузнавателна служба, която би трябвало да му докладва наличието на такива данни, за да не изглеждат публичните му изказвания самохвално нелепи. Още повече, че в атентата в Мадрид загинаха и четирима български граждани. Съвсем добронамерено препоръчваме на Президента да проведе вътрешна атестация в НРС с изпити върху грамите от Wikileaks, които би трябвало да са прочетени в оригинал и научени наизуст от всички работещи в аналитичния отдел на НРС.

Крайно време е всички български „разведчици“, които не могат да прочетат нищо на друг език, освен ако не е на руски, да си търсят работа в частния сектор.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English