Американска грама опровергава Плевнелиев, че няма данни за терористи с български произход

Президентът: До ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Посланик Байърли: Българинът Тони Радев е участвал в терористичните атаки в Мадрид.
by Екип на Биволъ

„България е дом на много различни религии, които живеят в мир и в хармония. До ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Вярвам, че това е заради нашата толерантност, която в България работи. И с това можем да дадем пример на цяла Европа“. Това заявява в интервю за за онлайн медията на Съвета на Европа президентът Плевнелиев, цитиран от неговия прессекретариат.

Това твърдение обаче се опровергава от секретна дипломатическа грама на Държавния департамент, изтекла в Wikileaks и публикувана за пръв път от Биволъ. Грамата е озаглавена Ислям и ислямски екстремизъм в България и е с най-високото ниво на класификация сред известните в публичното пространство американски дипломатически документи  – Secret Not for foreigners (S/NF). Над това ниво са само топ секретните документи на АНС изнесени от Едуард Сноудън.

“Българският помак Тони Радев (Миленов) е участвал в терористичните атаки в Мадрид през март 2004” – пише посланик Джон Байърли през 2005 г.

В грамата не се дават повече подробности, но фактът, че се споменава конкретно име на български гражданин, свързан с един от най-кървавите атентати в историята на човечеството (191 жертви, 1800 ранени), показва наличието на такива данни.

Президентът на България е шеф на Националната разузнавателна служба, която би трябвало да му докладва наличието на такива данни, за да не изглеждат публичните му изказвания самохвално нелепи. Още повече, че в атентата в Мадрид загинаха и четирима български граждани. Съвсем добронамерено препоръчваме на Президента да проведе вътрешна атестация в НРС с изпити върху грамите от Wikileaks, които би трябвало да са прочетени в оригинал и научени наизуст от всички работещи в аналитичния отдел на НРС.

Крайно време е всички български “разведчици”, които не могат да прочетат нищо на друг език, освен ако не е на руски, да си търсят работа в частния сектор.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also