Политици в Белград и в София

“Биволъ” в #PandoraPapers: Финансистът на Сърбия Nr.1 и Делян Пеевски

Медията ни е дългогодишен партьнор на международните организации на разследващи репортери OCCRP и ICIJ
Николай Марченко
Последвайте:

Две разследвания с участие на Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ са от ключово значение в поредицата „Досиетата на Пандора“ за политическата ситуация в Сърбия и България. Единият от близките съратници на сръбския държавен глава Александър Вучич е укривал през мрежа от офшорни фирми своите апартаменти на българското Черноморие. Става дума за министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали, който в периода на публикациите (2015 – 2018) на „Биволъ“ и сръбските ни колеги от “Мрежата за разследване на корупция и престъпността” KRIK.rs е заемал поста на кмет на Белград. Другият “герой” е експдепутатът на ДПС Делян Пеевски, чтиито офшорни компании “Биволъ” откри през последните години – същите изплуват и в “Досиетата Пандора”. Политикът заяви в прессъобщение о медиите, че тези офшорни фирми били дъщерни на негово дружество в България, което си плащало надлежно данъците.

Скандалът с финансовия министър на Сърбия се цитира от българските медии едва ли не за първи път, след като е станал част от международния проект “Досиетата Пандора”. Но “Биволъ” заедно със сръбските колеги и OCCRP открива тези имоти още през далечната 2015 г.

Имотите на Синиша Мали в България. Графика: Архив на “Биволъ” и KRIK.rs

“Това е и наша тема. Защото при споменатите в «Досиетата Пандора» имоти екипът ни има основно участие като разследване през годините”, коментира директорът на “Биволъ” Асен Йорданов.

Според разследващия журналист през 2015 г. той получава оригиналите на тези документи за имотите в Черноморец с т. нар. син печат, което помогна да се опровергаят твърденията на Синиша Мали, че публикуваните копия не са истински:

“В противен случай, цялото ни разследване заедно със сръбските журналисти щеше да се провали”.

Въпреки че политикът беше заплашвал медиите със съд, до такъв никога не се стига. Впоследствие KRIK и “Биволъ” получават и журналистическа награда в Белград за тази поредица от съвместни разследвания.

Човекът на Вучич и имотите му в България

„Още преди 6 години медии съобщиха, че тогавашният столичен градоначалник на Белград, днес министър на финансите, Синиша Мали, притежава 24 апартамента на черноморското крайбрежие на България, чиято обща стойност е около 6,1 млн. щатски долара“, писа сайтът на Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) в заглавната статия за „Досиетата на Пандора“.

Международният консорциум на разследващите репортери, с който от години партнира „Биволъ“, припомня разследванията, проведени от медията ни заедно със сръбските ни колеги от KRIK:

„Синиша Мали бурно отричаше, твърдейки, че е собственик само не един апартамент“.

„За чиновника се застъпи дори президентът на Сърбия Александър Вучич. Но „Досиетата Пандора“ доказаха, че всичките 24 апартамента са били притежавани от Синиша Мали. При положение, че годишните му доходи от заплата никога не бяха надвишавали 34 хиляди евро“, констатира OCCRP.

Снимка: “Св.Никола”, Черноморец. Архив на “Биволъ” и OCCRP

Документите за имотите на Синиша Мали в българския Черноморец всъщност са открити от екипа на сайта „Биволъ“ през 2015 г., когато медията ни заедно със сръбската KRIK участва в разследването под егидата на OCCRP.

Тогава медията ни писа, че луксозният комплекс “Св. Никола” край Черноморец е построен от баскетболиста Владо Боянов (съпруг на бившия заместник министър на икономиката Едит Гетова) и сръбския му колега и съдружник Срджан Дабич. Строежът е финансиран с кредит от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова.

Освен като баскетболист, Дабич е известен като бивш директор на сръбския клон на “Лукойл”. Той е главно действащо лице в приватизацията на сръбската компания “Беопетрол” от Лукойл през 2003 г.  Сделката е определена от сръбския Съвет за борба с корупцията като “непрозрачна и корупционна”. От страна на сръбската държава, наблюдаващ приватизационната сделка е тогавашният кмет на Белград и днешен финансов министър на Сърбия – Синиша Мали.

Десет години по-късно фирми на Синиша Мали купуват от фирма на Срджан Дабич 14 апартамента в “Св. Никола”, с обща площ над 3 000 кв.м. – разкриха разследващите журналисти от KRIK и Биволъ през 2015 г.

През 2012 и 2013 г., когато Саниша Мали сключва сделките, той е икономически и финансов съветник на премиера (днес вече – президент на Сърбия – бел. „Биволъ“) Александър Вучич, с когото е особено близък. През 2014 г. е избран за кмет на Белград, а от 2019 вече е министър на финансите на Сърбия.

За най-голямата сделка с 24 апартамента Саниша Мали създава две български фирми Ерул 11 и Ерма 11. Те са собственост на офшорките от Британските виржински острови Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., като и двете са представлявани от Саниша Мали.

Снимка: “Св. Никола”, Черноморец. Архив на “Биволъ” и OCCRP

Уговорената цена за апартаментите е 709 000 евро, като първата вноска на Мали е само 1585 евро, а останалите 707 000 евро трябва да бъдат внесени до три години от датата на подписването. Този срок вече е изтекъл, но няма данни дали сумата е била изплатена. Все пак, Ерул 11 успява да продаде 4 апартамента в периода 2013 г. – 2015 г. на руски граждани. Според официално декларираната им стойност фирмата е спечелила около 250 000 евро.

Освен сделката с Дабич, „Ерма 11“ и Ерул „11“ правят и други имотни придобивки. Мали дори купува един апартамент в комплекса “Св. Никола” на свое име. Общо той владее лично или през фирмите си 24 апартамента в комплекса. Кметът се е сдобил и с два апартамента в Белград, които е прехвърлил на съпругата си. Официалният доход на Саниша Мали не надвишава 34 000 евро годишно и произходът на средствата за тези придобивки остава неясен.

През 2016, 2017 и 2018 г. „Биволъ“ продължаваше да следи и да отразява темата със Синиша Мали, чиито имоти в България продължаваха да му създават проблеми, докато заема длъжността на кмет на Белград в съседната Сърбия.

Адвокатка на кмета на Белград настоявала за фалшиво вписване в Търговския регистър

Тогава белградският градоначалник бе принуден заради големия скандал да даде пресконференция, на която да коментира ситуацията с имотите му у нас: „Синиша Мали: Нямам офшорки. Документите в българския Търговски регистър са абсолютен фалшификат“.

Тогава българската адвокатка на белградския кмет Синиша Мали е подала документи, с които цели да го спаси от отстраняване от длъжност заради конфликт на интереси. Документите, подадени от Ана Иванова Панайотова доведоха до блокаж на системата: „Заради белградския кмет хакнаха публичността на търговския регистър“.

През 2016 г. имаше продължение, при което са споменати двете фирми, които се свързват със сръбския топ политик и притежават общо 24 апартамента в курортния комплекс „Свети Никола“ край Черноморец: „Агенцията по вписаванията отказа да отпише белградския кмет Синиша Мали като директор на офшорка“.

Графика за имотите на Синиша Мали: Архив на “Биволъ” и OCCRP

През 2017 г. адв. Ана Панайотова, която представлява сръбския топ политик, е искала от Агенцията по вписванията да я впише със задна дата като собственик и управител на офшорни фирми, в които управител е самият Синиша Мали: „Адвокатката на кмета на Белград настоявала за фалшиво вписване в Търговския регистър“.

През 2018 г. разследването на OCCRP и на сръбските колеги от KRIK, публикувано и от „Биволъ“ на български и на руски, показа как си управлява капиталите кметът на Белград, който скоро ще стане министър на финансите: „Синиша Мали има 45 банкови сметки“.

#Кой не си декларира офшорките…

Бившият депутат oт политическата партия Движението за права и свободи (ДПС) и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора, пише сайтът Bird.bg.

Oще през лятото на 2021 г. сайтът „Биволъ“ откри редица компании, които са контролирани от адвоката на Делян Пеевски.  Някои от тези офшорни дружества се споменават и във връзка с изтеклите данни, довели до международното разследване „Досиетата на Пандора“.

Паспортът на Делян Пеевски. Архив на “Биволъ”

Става дума за компаниите като “Авиора Консулт”, която е собственост на сина му Александър Ангелов. Проучване на Биволъ, позоваващо се на документи от НАП посочва, че през тази фирма преминават милиони от личните сметки на Пеевски, с които се заплащат различни услуги в негова полза: скъпи лобисти в САЩ, издръжка на медии и т.н. Вижте материала: „Пеевски контролира влияние чрез адвокати с милиони през фирма – разпределител“.

Друго разследване с участието на „Биволъ“ бе базирано на нашумелите по цял свят #PanamaPapers –  Досиетата Панама. Тогава медията ни доказва, че Александър Ангелов е краен бенефициер на две офшорни фирми свързвани с интересите на Делян Пеевски. Това са Viafot Ltd., претендираща за собствеността на оръжейния завод “Дунарит” и Doreco Limited, която е инструмент за кредитиране и прехвърляне на активи за стотици милиони на подставени лица. Цялата статия гласеше: „Панамските документи: Адвокатът на Пеевски е собственик на ключови офшорки“.

„По документи от Търговския регистър Ангелов е представлявал ключови предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – ИПК “Родина”, “Обединени Български Вестници”, “Стандарт” и други. Според банкера Цветан Василев именно Ангелов представлява директно интересите на Делян Пеевски в приватизацията на Булгартабак и в други сделки финансирани от КТБ“, обобщава по темата сайтът Bird.bg.

Архив на “Биволъ”

Делян Пеевски разпространи становище до медиите, във връзка с информация, че името му е замесено в “Пандора Пейпърс“. В опровержението бившият народен представител не отрича съществуването на тези офшорни дружества.

“Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество”, гласи позицията на Пеевски. 

“Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни”.

По думите на ексдепутата, “тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“.

Панамските документи: Aдвокатът на Пеевски е собственик на ключови офшорки

„Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех”, се казва още в позицията на Делян Пеевски.

“Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждае от коментар”.

Архив на “Биволъ”

Вместо да обясни за какво са му компаниите в офшорни юрисдикции, след като доходите му били „прозрачни“, медийният магнат със спорна репутация предпочете да атакува журналисти.

“Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга “Капитал” и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана“.

Нямал никакво притеснение от това, като през годините бил многократно проверяван по „подобни несъстоятелни твърдения“.

„Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци”, пише още Пеевски.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Според него не бил случайно избран и моментът за „тази манипулация“, като някои политици вече удобно се възползвали от нея в „предизборната си риторика“.

„Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат“, обобщава позицията си Делян Пеевски.

Пеевски контролира влияние чрез адвокати с милиони през фирма-разпределител

Това, че Делян Пеевски е единят от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на мащабното разследване Досиетата “Пандора” обяви пред ТВ+ и пред Нова ТВ Атанас Чобанов – главен редактор на сайта Bird.bg и журналист на „Биволъ“.

Архив на “Биволъ”

Националната агенция за приходите (НАП) и Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) междувременно са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти OCCRP, в който членува и сайтът „Биволъ“, за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването.

Медията ни призовава НАП, Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), ДАНС, КПКОНПИ и ГДБОП да не се правят на учудени при подобни международни публикации, а да си изтеглят публикуваните през годините документи от сайта на „Биволъ“.

Също така, медията ни призовата колегите от телевизиите, агенциите и новинарски сайтове да цитират коректно авторите на разследванията за Синиша Мали и Делян Пеевски – а именно сайта „Биволъ“, сръбския разследващ проект KRIK, които са членове и регионални партньори на съответните междундародни организации OCCRP и ICIJ. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: