Заявленията за промяна в партидата на фирмите Ерул 11 и Ерма 11, чрез които се сменя директора на фирмата-собственик от Британските вирджински острови са отхвърлени от Агенцията по вписванията с мотивиран отказ от 28.06.2016 г., показа справка в Търговския регистър. Двете фирми се свързват с белградския кмет Синиша Мали и притежават общо 24 апартамента в курортния комплекс Свети Никола край Черноморец.

Така в момента поне според българските власти белградският кмет все още се явява директор на офшорната компания Brigham Holding. За да бъде променена партидата от Агенцията по вписванията настояват да се спази стриктно закона и да бъде представен официално заверен превод на документите от Британските вирджински острови.

Преди няколко месеца българската адвокатка на Синиша Мали се опита да промени обстоятелствата за управлението на офшорките като подаде заявление в Търговския регистър, приложено към годишния финансов отчет. Към заявлението са приложени документи от Британските вирджински острови, според които Ана Иванова Панайотова е назначена за управител на офшорките, а Синиша Мали е напуснал управлението им на 18.02.2015. Това се случи в разгара на скандала в Белград, след като премиерът Вучич заяви, че Мали трябва да подаде оставка ако се докаже, че като кмет е нарушил закона и не е декларирал офшорните си фирми.

Заявлението обаче остана скрито докато Биволъ не го изиска изрично. Това разкри и един друг проблем, свързан с публичността на Търговския регистър. Оказа се, че е възможно да се скрият документи, като при подаването са пратят в един и същ файл с изричното писмено пълномощно на адвоката, който ги подава. Тъй като пълномощното не е видимо, другите документи, които могат да съдържат ключова информация, също не са видими.

Този спешен и засега неуспешен опит на Синиша Мали да се разграничи от офшорките беше придружен и от твърдения на белградския кмет, че някой бил фалшифицирал подписа му. Пред медиите в Белград той заяви, че е подал жалба в българската полиция. Такива данни обаче няма нито в МВР, нито в прокуратурата, установи проверка на Биволъ. По-късно Мали представи експертиза на подписа му изготвена от български експерт, която обаче се оказа частно начинание и няма никаква правнообвързваща стойност.

Разследването за 24-те апартамента на белградския кмет получи наградата на Асоциацията на независимите журналисти в Сърбия за най-добър разследващ материал в категорията онлайн медии за 2015 г. Днес в Белград изразът „24 апартамента“ е фиксиран устойчиво в лексиката като „шестте апартамента“ на Цветан Цветанов – нарицателно за видимата страна на политическата корупция.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.