Властта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банките

Репортери без граници
by Екип на Биволъ

Българската Комисия за финансов надзор е наложила глоби в размер до 80 хиляди евро на няколко вестника заради оповестяване на информация за банковия сектор. Репортери без граници осъжда този политически опит за заглушаване на новинарски организации.

По-рано този месец Комисията нареди на издателска група „Икономедиа“ да плати рекордна глоба от 150 000 лева (приблизително 80 000 евро). Групата, която публикува седмичника „Капитал“ и ежедневника „Дневник“, получи и допълнителна глоба от 10 000 лева (пет хиляди евро) заради отказа й да разкрие източниците си.

Комисията се обосновава със закона срещу манипулиране на пазара. Глобата от 100 000 лева е предизвикана от жалби подадени от строителните фирми „Водстрой 98“ и „Промишлено строителство – Холдинг“. „Капитал“ е съобщил, че двете фирми, контролирани от Делян Пеевски, предприемач и политик от Движението за права и свободи, са изтеглили авоарите си от Първа инвестиционна банка (ПИБ). „Икономедиа“ трябва да плати и още една глоба от 50 000 лева (приблизително 25 000 евро) за публикуването на статия за фармацевтичната компания „Софарма“.

За пръв път Комисията за финансов надзор налага такива високи глоби. Общият размер на глобите наложени за манипулиране на пазара за 2013 г. е дори по-малък от размера на глобата на „Икономедиа“.

Ясно е, че Комисията се опитва да заглуши вестници, които в продължение на няколко години разкриват сериозни нередности във финансовия сектор“, каза програмният директор на Репортери без граници Луси Морийон.

Рекордни глоби целящи цензуриране на медии

И други новинарски организации са атакувани със санкции наложени от Комисията за финансов надзор и Българската народна банка.

В началото на януари, онлайн агенцията Зов нюз беше глобена със 100 000 лева от Комисията защото е писала, че ПИБ е под заплаха от фалит. Журналист, който не е идентифициран, е глобен с 50 000 лева.

В края на миналата година Комисията за финансов надзор стартира подобни съдебни производства срещу други две новинарски организации – сайтовете „Медиапул“ и „Бивол“.

През октомври 2012 г. Репортери без граници силно критикува съдебното дело започнато от Българската народна банка срещу новинарския сайт „Бивол“ (bivol.bg).

Комисията за финансов надзор атакува новинарски организации, които споменават банковата криза… и неспособността на институциите и политиците да се справят с нея твърдо и решително,“ заяви Александър Кашъмов, адвокат и защитник на свободата на изразяване, който представлява „Икономедиа“. „Вместо да накаже виновниците за нестабилността, тя взима на прицел предвестника.“

Изпитан и доказан начин на действие

Комисията за финансов надзор започна мащабно производство срещу „Капитал“ и „Икономедиа“ през лятото 2014 г. и оттогава редакцията на „Капитал“ е получила десетки писма съдържащи твърдения за нарушения на закона. Освен това им беше наредено да разкрият източниците си.

Вместо да работи за възстановяване на стабилността и доверието във финансовата система, Комисията предприе крайни действия срещу медиите,“ каза Галя Прокопиева, управляващ директор на „Икономедиа“.„Така Комисията показа мащаба на институционалната криза сред финансовите регулатори.“

Вчера 200 души демонстрираха пред българския парламент в знак на протест срещу глобите, в отговор на призива на наскоро учреденото НПО Свободно слово.

Справедлив процес

Правото на справедлив съдебен процес е защитено по силата на член 6 от Европейската конвенция за правата на човека, който гласи: „Всяко лице при определянето на неговите граждански права и задължения или при наличието на каквото и да е наказателно обвинение срещу него има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.“ Настоящите действия на Комисията са заплаха за това право.

Комисията за финансов надзор не е в състояние да гарантира безпристрастност, независимост и правото на изслушване,“ каза Луси Морийон. „Тя е част от банковия сектор и при никакви обстоятелства не трябва да доминира над българската конституция, която е гарант за свободата на печата. Освен това Комисията не разполага с компетентност по отношение на правата на медиите и българското правителство носи отговорността да гарантира, че медиите не се цензурират чрез налагането на такива високи глоби.“

България се нарежда на 100-но място от 180 страни в Глобалния индекс за свобода на пресата, най-ниската позиция в целия Европейския съюз.

Снимки от протеста пред Народното събрание срещу цензурата наложена от КФН: Биволъ

Властта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банкитеВластта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банкитеВластта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банкитеВластта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банкитеВластта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банкитеВластта засилва натиска върху медии, които разкриват истини за банките

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also