Пирин е в голяма опасност. За това алармират вече и международните институции. По всичко личи, че  „Буда“ е готово да обслужи олигархичните интереси на собствениците на ПИБ, приютили корпулентния му скрит „съдружник“ след ликвидацията на КТБ. Корупционно съдружие в Булгартабак, за което медиите глухо мълчат. И всички политици – без изключение!

Разследванията на Биволъ са категорични и документирани – унищожител на Пирин не са някакви незнайни офшорки, а директно и конкретно собствениците на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Те източват чрез подставени лица парите на вложителите в банката, за да финансират личните си мегаломански проекти. Проекти на загуба, която ще бъде платена тройно: от излъганите вложители в „гнилата ябълка“, от данъкоплатците, които ще покрият в крайна сметка финансова дупка за милиарди и най-лошото – от поколенията, за които най-ценните ни кътчета дива природа ще бъдат безвъзвратно изгубени.

Прочетете и разпространете разследванията на Биволъ за източването на ПИБ и разкритата офшорна собственост на нейните кухи активи.

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?/Bulgarian Central Bank Refused to Probe Likely Drain of Private Lender FIB

Свързани офшорки получават огромни суми от ПИБ. Замесени са банкови служители / Connected Offshore Companies Receive Huge Amounts from Bulgarian Private Lender FIB, Bank Employees Are Involved

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки / Tseko Minev and Ivailo Mutafchiev behind Yulen, Vitosha Ski and Offshore Companies Credited by Private Lender FIB

Оттича ли държавна помощ в облигациите на ПИБ?Are Private Lender’s Bonds Draining State Aid?

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБGreek National Pocketed State Budget Aid Granted to Private Lender FIB

#КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ? / #WHO Is Allowing Repeat CCB Offenses in FIB?

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния / Private Lender FIB Is Complicit in the VAT Schemes of Ivan Tanev AKA The Universal

Участниците в международната конференция  „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“ в Бон, Германия, приеха резолюция за опазването на Национален парк Пирин в България, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Резолюцията е заради безпокойството от вече причинените вреди на Национален парк Пирин, който е и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, както и заради съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

Участниците в конференцията отбелязват с голяма загриженост, че българските национални институции са позволили Национален парк Пирин да бъде увреден чрез неуместно застрояване в ски зона Банско, въпреки че паркът е под юридическа защита от ЮНЕСКО, европейското и българското законодателство и въпреки че българските неправителствени организации са осведомили Комитета за световното наследство за заплахата още през 2000 – 2001 г.

Конференцията отбелязва, че новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин ще позволи застрояване на 65% от площта на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин. Първоначално това обхващаше  само 1% от площта.

Конференцията предупреждава, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионера да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара. Това е увеличение с повече от 1000%.

В заключение конференцията призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно и да приложи решенията на Комитета за световно наследство да не се допуска ново разширяване на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Конференцията се обръща и към Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО незабавно да включи Пирин в Списъка на световното наследство в опасност и да призове българското правителство към стриктно прилагане  на решенията на комитета. Конференцията призовава и за повече прозрачност и по-ефективни консултации с неправителствените организации.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English