По следите на Биволъ и PanamaPapers

КПКОНПИ реализира разследване на Биволъ за имотите на Черепа

Антон Славчев потвърди за медията ни, че запорираната в Париж сграда е същата от публикацията ни през 2021 г.
Екип на Биволъ

Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) работи по запориране на имотите на хазартния бос Васил Божков – Черепа, описани в разследване на “Биволъ” по PanamaPapers (“Панамските документи”). Първият такъв бе оповестен от и.д. председателя Антон Славчев във вторник, 22 март 2022 г. – жилищна сграда в Париж. От коментарите на КПКОНПИ за „Биволъ“ става ясно, че адресът съвпада със сградата, разкрита в документите, описана и заснета от медията ни още през март 2021 г. Същото засяга и за имотите в Кралство Испания и Гърция, а също така – за самолета и яхтата, за които „Биволъ“ научи от базата данни на „Панамските документи“.

Сградата на престижния парижки адрес 27 Quai Anatole France. (Колаж: Арив на "Биволъ")

“КПКОНПИ е наложила възбрана върху имот на Васил Божков във Франция.”, заяви пред БТА Антон Славчев, който ръководи антикорупционната комисия в качеството на изпълняващ длъжността след оставката на Сотир Цацаров.

Новината дойде дни след като самият Божков се похвали, че е дал показания за ГД „Национална полиция“ и в Офиса на европейския публичен прокурор Лаура Кьовеши, послужили по думите му за неотложното задържане на бившия министър-председател Бойко Борисов, ексминистъра на финансите Владислав Горанов, бившата председателка на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и експиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова на 17 март 2022 г.

“Процедурата е протекла паралелно у нас и в Република Франция, като съгласно френското законодателство е проведено специално производство, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус“, обяви Славчев на 22 март 2022 г.

Васил Божков купил супер скъпи имоти в Париж и самолети чрез офшорки

В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани“.

„Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от “Комплекс – жилищна сграда”и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество”, обясни той.

„Стойността на имота е над 2.6 млн. лв.“, твърди Славчев. Не е ясно на каква база е изчислена тя, защото в разследването ни по документи, недвижимосттите, купени от Божков в Париж са на стойност над €20 млн. Преди година в Софийския градски съд бяха внесени искове за над 278 млн. лв.

Сред претендираното имущество бяха яхтата му за 41 млн. лв., както и частният му самолет за 34 млн. лв. Гражданските искове срещу Божков се базират на разследването срещу него. Божков е с 19 различни обвинения.

Запорирана е сградата, открита от Биволъ в PanamaPapers


Запорираната сграда в центъра на Париж (Снимка: Архив на "Биволъ") 

„Биволъ“ се обърна към КПКОНПИ, за да изясни става ли дума за същата сграда, за която медията ни писа през март на 2021 г. Адресът съвпада с този на комисията. 

КПКОНПИ е поискала  запориране на сграда, находяща се в гр. Париж 27-27, bis quai Anatole France, 75007 Paris, с площ от 00 ha 18 a 10ca. Собственикът на недвижимия имот е контролирано от Васил Божков дружество“, гласи писменият отговор от името на Антон Славчев.

Сградата на 27 quai Anatole France е на брега на Сена, срещу градините Тюйлери и на няколкостотин метра от френската Национална Асамблея. Тя е изключително представителна, построена през 1905 г., паметник на културата. Построена е от известния френски архитект Ричард Бууенс ван дер Бойен за известните банкери от рода Lazard. Преди десетилетия, в нея се е помещавал Центърът за политически, икономически и социални изследвания по аеронавтика и астронавтика на Франция. Това предполага, че самата сграда и инфраструктурата й са пригодени за много високо ниво на сигурност.

Питахме и на базата на какво комисията е открила съответния имот във Франция и др. в Гърция и Кралство Испания. „КПКОНПИ е установила имотите, вследствие на предоставени документи от компетентни органи и чрез запитвания по линия на международния обмен“, гласи позицията им.

Жената до Васил Божков също със служебен паспорт

Попитахме и за сведения, че имотът във Франция може да е продаден, но КПКОНПИ нямали информация за това:

„При процедурата по налагане на обезпечителната мярка „възбрана“ не са установени такива данни“.

Подчинените на Славчев не са в течение и за описаните от „Биволь“ факти, предполагащи за пари в кеш, които Божков е извозвал от страната с частния си самолет Bombardier.

„По иск на КПКОНПИ, внесен в Софийски градски съд, е наложен запор на самолет Bombardier, модел ВD-700-1А11 (GLOBAL 5000 GVFD), на стойност 34 млн. лв. Запорът е вписан в регистъра на ГД „Главна въздухоплавателна администрация“, твърдят от комисията. Според последните данни машината се намира на престой в Нюрнберг, Германия и не извършва полети. Преди 3 години Божков напусна страната именно с частния си самолет, който го транспортира до Дубай. Оттогава самолетът беше върнат в Гърция, където престояваше до трайното му спиране от полети в Нюрнберг.

КПКОНПИ припомниха, че цената на всички искове за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, внесени в Софийски градски съд (СГС) срещу Васил Божков, е в размер на 278 299 803,33 лв. 

 
Писмо на КПКОНПИ до "Биволъ" от 23 март 2022 г. (Източник: "Биволъ") 

Засега няма и подробности за това какви имоти, свързани с лицето Васил Божков – Черепа, става дума при опититите за налагане на запор в Гърция и Кралство Испания.

„КПКОНПИ е предприела процедура и в други чужди страни с искане за налагане на запори и на други имоти, които са обект на извършваните проверки срещу различни лица“, заявяват от комисията.

От антикорупционната комисия бяха категорични, че „повече информация може да се даде едва след окончателното финализиране на процедурите по налагането на обезпечение върху съответните имоти, с оглед запазване на интересите на държавата“. Липсата на точна информация винаги поражда много въпроси и оставя отворени пътеки за подозрения в нечисти договорки или корупция.

Неясноти и разминавания

Първото разминаване с данните на КПКОНПИ е цената на имота на Божков в Париж. Обявените от КПКОНПИ 2.6. млн. лв са цена на един апартамент в тази част на града. Биволъ обаче намери документи и договори, че френската фирма на Божков е била финансирана от него с 20,6 млн. евро. Толкова е бил целевия заем на регистрираната във Франция фирма на Божков SCI BO, който е получен от тайната му офшорка в Панама  “Variety Finance SA“, специално за закупуване на сградата в Центъра на Париж.

Договор за заем между Variety Finance SA и SCI BO от 2008 г.

Сделката е станала през 2008 г. в разгара на финансовата и имотна световна криза. Цените са били рекордно ниски. Подобен имот сега би струвал с пъти повече, категорични са експерти, които изчисляват актуалната му стойност на около 70 млн. евро.

Тоест, данните на антикоруционната комисия са за 50 пъти под пазарната цена за същата сграда в центъра на френската столица.

Преди малко повече от година, КПКОНПИ гръмко обяви, че налага запори на имущество на Васил Божков, който е обвиняем в 17 престъпления и се укрива в Дубай. Активите, които са описани, са на обща стойност 406 547 219 лв. включват апартаменти в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими имоти в Париж – съобщиха тогава. От една страна стойността на общата претенция е намаляла почти двойно, а от друга страна възбраната на имотите в Париж е паднала до символична сума. Обяснение от институцията нама никакво и остава само гръмкият PR.

Единственото логично обяснение е, че Божков е успял да продаде основната част от недвижимостта си във Франция, преди държавата, в лицето на КПКОНПИ да му наложи ефективен запор, въпреки гръмогласните закани още от 2020 г. и в момента е възбранено някаква минимална част от неговата собственост. Защо обаче се е получило това и щетата за хазартния олигарх е намалена драстично за сметка на държавата, шредстои да бъде разследвано и изяснено!

Васил Божков и Георги Попов са избягали със служебни паспорти от страната

Оттук изниква втората неяснота, която засяга собствеността на сградата, след като бе осветена преди година сот Биволъ. По оперативни данни, сгарадата е била спешно продадена. Мебели и обзавеждане от нея са се изнасяли дни наред с микробуси с българска регистрация, с номера на област Монтана, сочат източниците. Ако продажбата все пак се е случила, то остава да виси въпросът как е станала възможна тя под носа на КПКОНПИ и отговорните институции в страната!?

„Биволъ“ изпрати въпроси и до самия Васил Божков, но той не отговори на съобщенията на медията ни относно данните на КПКОНПИ за запориране на неговите имоти.

Наличието на запор, извършен в Париж през 2021 г., се споменава и в годишния доклад на КПКОНПИ за дейността комисията от февруари 2022 г. В него се споменава запорирането на имот в Париж като

“първи успешен опит за международно сътрудничество“,

докато името на самия собственик, Васил Божков, не се посочва. От комисията обаче поясниха, че изказването на Славчев се базира върху посочените в доклада данни (вижте снимката).

Доклад на КПКОНПИ от февруари 2022 г. със споменатия имот в Париж (Скрийншот: “Биволъ”)

Имоти, закупени през тайни офшорки  

Припомняме, че на 2 март 2021 г. „Биволъ разкри: Васил Божков, “най-богатият и най-опасният българин” според думите на главния прокурор Иван Гешев, притежава изключително скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена.

Има данни, че Божков притежава и още един скъп имот в близост до Триумфалната арка, чиято цена засега не е известна. Според откритите от Биволъ документи, имотът е закупен от фирма регистрирана във Франция. В същата сграда бяха регистрирани две фирми на Васил Божков – SCI BO и SCI BOTWO. SCI означава Société Civile Immobilière и обозначава специфична правна форма на компания, създадена за управление на недвижими имоти.

Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”

SCI BO е регистрирана на 3 септември 2008 г. първоначално на адрес 133 boulevard Haussmann. На същия адрес месец по-късно е регистрирана и SCI BOTWO. Впоследствие SCI BO се мести в сградата на 27 quai Anatole France.


Регистрационен документ на SCI BO, в който като мажоритарен собственик е вписан лично Васил Божков (Източник, скрийншот: Архив на "Биволъ") 

Васил Божков се появява като съдружник и в двете фирми заедно с още един българин – Калоян-Димитър Стоянов. Проверка на Биволъ показа, че той е финансист и управлява редица фидуциарни фирми в Швейцария.

Офшорка на Васил Божков e подизпълнител на тотото в Молдова

Калоян Стоянов е също така лицето, което кореспондира с панамската фирма Mossac-Fonseca относно регистрацията на офшорната фирма Variety Finance. Неговата швейцарска фидуциарна компания Ilex Trustees е получила мандат от Васил Божков още през 2003 г., за да управлява Variety Finance S.A. По това време фирмата е регистрирана в Британските вирджински острови, но впоследствие е пререгистрирана в Панама. Така данните за тази тайна фирма на Божков попадат в кореспонденцията на панамския офис на Mossac-Fonseca, изтекла в Панамските документи.

WikiLeaks: „Най-известният български гангстер“

Припомняме, че през 2008 г. Божков е в списъка на 50-те най-богати източноевропейци с лично състояние от 1,5 млрд. долара. Според доклад на американското посолство в София датиран от 11 септември 2009 г. и публикуван от WikiLeaks, той е също така

“най-известният български гангстер”,

който през годините започнал да изсветлява бизнеса си свързван с организираната престъпност.

Дипломатите на “Козяк” пишат за Васил Божков с прякор “Черепа” буквално следното:

Васил Божков – Черепа – шеф на Нове Холдинг. Свързан с Интергруп чрез обща фирма с Младен Михалев – Маджо. “Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет” (2005). http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parF“Най-известният български гангстер… Все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.” (2009).  http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par3


Справка на посланик Джон Байърли за Nove Holding (Източник: Wikileaks) 

“Биволъ” публикува тези данни за Васил Божков и други лица, определени за свързани с организираната престъпност от американските дипломати, като официален партньор на Wikileaks за Балканите, още през 2011 г. /виж тук/

Част от изсветляването на бизнеса на Васил Божков минава през инвестицията в “Холдинг Пътища” през 2007 г. и насочването му към големи инфраструктурни проекти като строежа на магистрала “Тракия”. Строителните фирми на Божков обаче фалираха и бяха придобити от лица свързани с Първа инвестиционна банка, срещу огромни дългове към тази финансова институция.

Това е индикация, че всъщност

“изсветляването” е една мащабна операция на изпиранe на пари от престъпна дейност през банкови заеми.

Сделката за имота в Париж също носи такива белези – пари от офшорка, чийто таен собственик е Божков, се предоставят като заем на бяла френска фирма, в която той участва съвсем официално.

[05SOFIA1207] БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ

След като приключи със строителния бизнес Васил Божков разви “Национална лотария”, която продаваше билетчетата си в павилионите на “Лафка”, свързвана с депутата Делян Пеевски. До началото на 2020 г. Божков се ползваше с пълна недосегаемост и привилегии от държавата, която му издаде служебен паспорт /виж тук/, а управлението на ГЕРБ се погрижи да прокара негови лобистки законови поправки за хазарта.

Не е ясно какво е предизвикало рязката промяна на отношението към най-богатия българин, но вероятно става дума за бизнес конфликт с експремиера Бойко Борисов и Пеевски, които сега Божков нарича “сиамски близнаци” и “хунта”.

По темата работи и: Николай Марченко, “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also