Архив на Wikileaks:

САЩ: Радев е един от най-ангажиращите контакти на Посолството, Идва Промяна

„Биволъ“ цитира непубликувани досега грами на експосланик в София Нанси Макълдауни, която днес е съветник по сигурността на вицепрезидента Камала Харис
Екип на Биволъ

Вчера и днес се появиха различни публикации тиражирани в някои сайтове и в социалните мрежи, относно присъствието на настоящия Президент и кандидат-президент Румен Радев в докладите на Посолството на САЩ в София. В тази връзка, Биволъ, като официален представител на Уикилийкс (Wikileaks), се чувства длъжен да публикува пълен и точен текст и анализ на докладите на посланиците на САЩ, изтекли до момента в базата данни на Уикилийкс. Информацията за докладите трябва да е пълна и точна, с цел обективност и предотвратяване на евентуални спекулации и интерпретации.

Прессъобщение: Уикилийкс, Биволъ и Болканлийкс

Сегашните ни президент и служебен премиер – фаворити на САЩ

Както сме споменавали, грамите обхващат огромен период от няколко десетилетия до края на 2010 г. засега. До момента не е публикувано и разкривано, че Румен Радев, заедно с колегата си о.з.ген. Стефан Янев, сегашен служебен Премиер, са били обект на наблюдение, контакти и комуникация с американската дипломация у нас.

Интересни мисли в грамите на Държавния департамент от масива на партньорския сайт WikiLeaks има за днешните ръководители на държавата. Подписани са от бившия посланик на САЩ в България 2008 – 2009 г. Нанси Макълдауни, която от януари т.г. заема поста на съветник по националната сигурност на вицепрезидентката Камала Харис.

Capture_decran_2012-10-03_a_15.44.24

Посланик Нанси Макълдауни

В единия доклад се засяга назначаването през 2009 г. на нов началник на отбраната Симеон Симеонов, както и редица други назначения в армията, включително тези на ген. Румен Радев за зам.-командващ на ВВС и на Стефан Янев – за директор в Министерство на отбраната. В друга грама е програмирана и визитата на американски конгресмен в България, който трябва да се среща с първите лица на държавата, на армията и полицията. Споменават се още президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, кметът на София Бойко Борисов в качеството му на предизвестен бъдещ премиер, министрите от Тройната коалиция, висшият генералитет и др. 

И двете грами от 2009 г. са с копия са до Държавния секретар, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешната сигурност, Министъра на отбраната и шефа на Агенцията за борба с наркотиците DEA.

В една от грамите с номер 09SOFIA362_a от 07.07,2009 г.  се описва назначаването на нов Министър на отбраната на България в лицето на ген. Симеон Симеонов и нов команден състав на армията от президента Георги Първанов. Тя е с гриф “Конфиденциално” и е озаглавена:

“Нов шеф на отбраната, стар стил”

Назначението на ген. Симеонов очевидно не е приветствано от Вашингтон. В резюмето на Доклада се отбелязва:

1. (В) РЕЗЮМЕ: Номинацията на Симеон Симеонов за Министър на отбраната (CHOD) е доказателство за липсата на желание за сериозна реформа. На предишната си длъжност като командир на ВВС, модернизацията на ВВС изостана далеч от други области. Класически, тесногръд бюрократ, той задуши иновации, които не успяха ефективно да бъдат използвани в съвместното обучение със Съединените щати и не успя да осигури средства за пилотите да достигнат стандартите на НАТО за полет часове.  Той беше рутинно наказван за лошо представяне от министъра на отбраната.

„Повишението на Симеонов е благодарение на близките му отношения с началника на кабинета на президента Никола Колев (самият той е бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС), като самият президент Първанов иска да запази контрола  върху направлението и скоростта на реформата в Министерството на отбраната, давайки кормилото на податлив приятел“.

20091126 OX851

Остро и критично е мнението и за други паралелни назначения в сферата на отбраната на България. Това са генералите Атанас Самандов и Володя Цветанов за ръководители на Съвместните военни операции със САЩ.

“4. (C) Други две назначения, които предизвикват загриженост са ген.л-т Атанас Самандов като командващ съвместните операции и генерал-майор Володя Цветанов като главен инспектор. Самандов, който ще
отговаря за всички български военни операции, в т.ч. задгранични мисии в Босна, Косово и Афганистан, не
се смята за най-добре представящ се и е известен да е участвал в корупционни сделки за снабдяване на армията. Оттогава Цветанов е смущаващ избор за главен инспектор той също е широко смятан за корумпиран и е брат (с различно фамилно име) на опозорен бивш Българският вътрешен министър Румен Петков, който подаде оставка последната година в скандал заради връзките му с организираната престъпност. Като част от ходовете на личния състав, досегашният заместник-министър Вицеадм. Люцканов и командирът на Съвместните операции лейтенант Пехливанов, двама близки и конструктивни партньори, бяха отстранени от техните позиции. Това е дълбока мрежова загуба.”

Личи си активния интерес и задълбоченост на американската дипломация относно процесите, кадруванията и политиката на правителството и ръководството на Отбранителните ни структури.

Хора на Първанов и Доган

Володя Цветанов е освободен като Главен Инспектор на МО през 2010 г. Срещу него не са предприемани действия по съмнения за корупция. Носител е на множество държавни и армейски отличия, ордени и медали.

Скептицизмът на американската посланичка по повод ген. Симеонов тогава е обяснима. Ще минат още 8 години и той ще агитира в медиите за Ахмед Доган, като депутат на ДПС.

„На България трябват още трима като Доган“,

казва в скандално интервю генералът.

По-нататък в грамата посляник Макълдауни е пределно откровена и заявява директно и поименно, кои са фаворитите на САЩ в редовете на Българската армия:

“5. (C) Не всички от около 30-те назначения за генерален офицер
бяха лоши. Повечето бяха приемливи предвид старшинството и
представянето на повишените офицери. Четири от
номинациите са особено добра новина, тъй като включват
умни, енергични реформатори с международен опит,
като участието в програми на IMET /INTERNATIONAL MILITARY EDUCATION & TRAINING, б.р./: генерал-майор Румен Радев асЗам.-началник на ВВС, Бригаден ген. Стефан Янев като
Директор на политиката за сигурност и отбрана на МО, генерал-майор Константин
Попов като командир на ВВС и Контраадмирал Пламен Манушев като
Командир на Военноморските сили. Можем да очакваме продължителна подкрепа и
сътрудничество от тази група, но способността им да стимулират
реформата отдолу нагоре ще бъде ограничена, тъй като техните началници,
особено новият МО Министър, ще може да задуши всякакви движения,
противно на техните интереси.”

Определено Радев и Янев са поименно споменати, като желаните партньори на САЩ, като контрапункт на ретроградните, според тях, назначения на Георги Първанов.

Румен Радев и Стефан Янев отиват на погребението на ген. Никола Колев на 12.05.2021 г.

В коментара на Доклада се прави следното заключение:

6. (C) КОМЕНТАР: Въпреки нашата загриженост за три от назначенията на върха, новата реколта от висши военни офицери няма да ни попречи да напредваме в нашата двустранна програма за сигурност с България. На практика българският щаб на отбраната (наричан преди Генерален щаб) са изпълнители на политика, но не и  политици, така че дори CHOD /Chief Of Defence/ няма да може да противодейства на ясни политически решения по въпроси като разполагането в Афганистан. Тревожните назначения представляват пропусната възможност и демонстрират неконструктивно влияние на Президента и неговите служители, които не са оспорвали неправилни поръчки (и вероятно са се възползвали от тях) или енергично не са подкрепяли реална реформа. Напредъкът в планирането, обучението и реформата на обществените поръчки ще зависи от следващия министър на отбраната, който ще трябва да се бори с вкоренените интереси на Президентството и неговите съюзници. Ще продължим да работим с новия CHOD и да използваме нашите програми за помощ като лост за осигуряване на напредък в нашите
ключови приоритети: разширяване на българското участие в задгранични разполагания и увеличаване на броя и качеството на разгръщащи се и оперативно съвместими с НАТО български военни средства и в трите служби.”

Cable 02

Оригиналният текст на грама 09SOFIA362_a

Текстът на цялата грама ясно очертава американските приоритети в развитието на Българската армия и проблемите, които посолството вижда в политиката на тогавашния Президент Първанов и неговите назначени кадри в изпълнителната власт и армията.

“Идва Политическа Промяна”

Това е лайт-мотивът на предходна грама от 28.05.2009 г. на Нанси Макълдауни до Държавния департамент. Грамата е интересна, защото е изпратена в навечерието на предстоящите през 2009 г. избори за Европейски и Български парламенти. До известна степен, тя може да се съпостави със сегашната ситуация, в която отново обществото ни е настроено на вълна “Промяна”. Тогава обаче Промяната е свързана с изгряването на ГЕРБ на политическата сцена, като алтернатива на порочните корупционни практики на “Тройната коалиция”. Грамата е с гриф “Некласифициран” и е пратена също до ДЕА и до американското консулство в Истанбул.

Човекът на Държавния департамент е съвсем категорична в грамата повече от един месец преди изборите:

Настоящото трипартийно коалиционно правителство, водено от социалистите, е на последния етап и се очаква предстоящите избори да доведат до голяма трансформация на политическия пейзаж

Cable01

Грама 09SOFIA259_a от 2009 г. “Идва Политическа Промяна”

В грамата Нанси Макълдауини дава пояснения за предстоящата визита на Конгресмен Тед По в България. Тя уточнява, че една от срещите на Конгресмен По в София ще е с ген. Никола Колев – Началаник на кабинета на президента Георги Първанов. Както писа “Биволъ” през 2012 г. по други грами от Wikileaks, шефът на кабинета на президента Никола Колев беше разследван от ДАНС заради контактите си с американски институции.

От 2012 до 2016 г. той е назначен за извънреден и пълномощен посланик в Нидерландия, която блокира достъпа на България до Шенген.  От грама изпратена във Вашингтон пък през 2003 г. става ясно, че Колев, тогава шеф на Генералния щаб, е считан за особено ценен контакт, който трябва “стриктно да се защити”.

Приближен на Гоце – посланик. “Подлизурко” от ДС – съветник

[03SOFIA88] (Превод на български).

Колев почина на 8 май 2021 г. на 71-годшна възраст и на погребението му във Военния клуб идват президентът Румен Радев, служебният премиер Стефан Янев, експрезидентът Георги Първанов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и др. бивши и действащи представители на висшия команден и офицерски състав на армията.

Ето как се развива прогнозата на посолството за бъдещето на България. Явно съвсем точна:

КРАЙНО РЕЗЮМЕ. 2. (SBU) ИДВА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОМЯНА: Воденото от социалистите коалиционно правителство куца към края на своя четиригодишен мандат. Правителството следва трансатлантически курс, подкрепя външнополитическите цели на САЩ (като в Ирак, Афганистан и Косово) и председателства присъединяването на България към Европейския съюз през януари 2007 г. Но правителството постепенно изгуби дух и няма да оцелее на предстоящите избори в сегашния си вид. Много се очаква нова дясноцентристка партия ГЕРБ, водена от кмета на София Бойко Борисов, да оглави следващото правителство, въпреки че неговият състав и ориентация все още не са ясни. Въпреки членството в ЕС и НАТО голяма част от българското население остава рефлексивно проруски настроено. Докато партньорството на САЩ е изключително важно за правителството, неговото ръководство търси начин да задълбочи сътрудничеството с нас, без да ядосва Русия…

……

„Звездният” ген. Радев

На Конгресмен По е предложено специално да посети Авиобазата “Граф Игнатиево”,където по това време главнокомадващ е Румен Радев. Личи си, че правителството на САЩ залага огромни очаквания за развитието на тази авиобаза и научаваме, че още преди 12 г. съюзниците ни са предвиждали да внедрят 10 многоцелеви изтребители F-16, за да може ескадрилата на Радев да тренира заедно с американските си колеги на тези самолети. Съвсем директно се казва, че това се прави именно с цел бъдещо обновяване на българския военен авиопарк, който до този момент, а и досега е изцяло с руски изстребители МИГ.

Ще посетите авиобаза Граф Игнатиево, нашата основна платформа за сътрудничество между ВВС на САЩ и България и едно от четирите военни съоръжения в България, където на американските сили е разрешено да действат съгласно Споразумението за сътрудничество между САЩ и България от 2006 г. Военновъздушните сили на САЩ тренират поне два пъти годишно с българските си колеги в Граф Игнатиево, а ние редовно провеждаме съвместни американо-български VIP и медийни събития в авиобазата. 301-во изтребително крило (резервно звено на ВВС) от Форт Уърт, Тексас, ще разположи десет F-16, за да тренира с българите в базата този септември. Граф Игнатиево е българската база с най-голямо стратегическо значение за НАТО, тъй като разполага с единствената стандартна писта на НАТО в страната. Българското правителство търси от нас съвет и ръководство, докато предприема военна модернизация, особено за получаването на многоцелеви изтребители за своите силно застаряващи и зависими от Русия ВВС.

Правителството на Станишев е търсило напътствия от американците с каква техника да бъде модернизиран авиопарка на ВВС. Далновидна тактика, като се има предвид, че 10 г. по-късно Българският парламент одобрява именно сделката за закупуването на същия вид самолети от САЩ. Командирът Румен Радев е считан за “изгряваща звезда” и сериозно ангажиран с плановете за обучаване на него и личния състав на базата на бъдещия ни самолет във ВВС, съвместим със стандартите на НАТО. Съвсем заслужено доверието в него е подчертано:

“Вие ще имате възможността да обсъдите нашето сътрудничество по-детайлно с командира на авиобазата „Граф Игнатиево“ бригаден ген. Румен Радев, който е сред изгряващите звезди на Българските въоръжени сили и един от най-ангажираните контакти на Посолството”, пише Макълдауни в грамата за посещението на конгресмена По в България.

На разбираем език това означава, че българският генерал е имал чести срещи и визити със служители на Посолството и е поставен в “топ листа” на доверените лица, поне по отношение на Въоръжените ни сили.

Радев е познаваем кадър за САЩ, защото през 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. А През 2003 г. завършва Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“.

Посланик Нанси Макълдауни и ген. Румен Радев в Авиобаза “Граф Игнатиево”, след полет с F-16.

Проблемите и предизвикателствата тогава и сега пред страната се оказва, че са били и са едни и същи.

10. (SBU) КОМЕНТАР: Въпреки че правителството е изправено пред значителни предизвикателства по въпросите на корупцията и вътрешните реформи, България е активен партньор и може да играе по-голяма лидерска роля в региона. Нашата подкрепа ще насърчи правителството да изгради своя капацитет за международна сигурност, да защити границите си, да се бори с транснационалната престъпност, да предотврати прането на пари и да подобри обществената почтеност и отчетност. Вашето посещение ще подчертае нашите стабилни и задълбочаващи се отношения в областта на сигурността и ще насърчи нашето по-голямо стратегическо сътрудничество с България за регионална стабилност и върховенство на закона. MCELDOWNEY

По темата работи и: Николай Марченко, „Биволъ“

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d