Уважаеми Колеги,

Сайтът за разследваща журналистика Биволъ (bivol.bg) започна да публикува секретни американски дипломатически доклади от и за България, споделени от Wikileaks.

Биволъ е официален медиен партньор на Wikileaks.

На сайта Биволъ ще се публикуват анализи и коментари към документите на български език.

Анализи и коментари на английски от Биволъ ще се публикуват на сайта wlcentral.org – водеща световна референция за информация свързана с Wikileaks и Cablegate.

Споразумението с Wikileaks ни задължава да публикуваме едновременно с анализите и оригиналните текстове на докладите, на които се позоваваме. Wikileaks публикува оригиналните текстове с няколко часа или дни закъснение.

Екипът на Биволъ избра да публикува оригиналните текстове на докладите на платформата Болканлийкс поради следните причини:

– технически е възможно домейнът bivol.bg да бъде спрян от българските власти. Това не е възможно за сайта Болканлийкс, който е в домейн на Европейския съюз: balkanleaks.eu

България е страна с лоши референции в областта на свободата на словото. Публикувайки чувствителна информация ние си даваме сметка, че българските секретни служби, в които работят кадри на мракобесната комунистическа Държавна сигурност, могат да се опитат да ни попречат. Държим да припомним за прецедента със затварянето на сайта „Опасните новини“ от ДАНС и жестокият опит за убийство на колегата Огнян Стефанов, нарочен за автор на публикациите в него.

– Balkanleaks.eu използва защитена криптирана връзка и читателите могат да са сигурни, че службите няма как да разберат какво точно те четат. Болканлийкс не пази логове за консултираното съдържание.

Българските правоохранителни органи заслужено си спечелиха лоша репутация с масово, незаконно, безконтролно и безнаказано подслушване на комуникациите на гражданите. А българската съдебна система е вече международно заклеймена, като корумпирана и действаща по двойни стандарти. Ние не желаем да излагаме на опасност читателите и се стремим да защитим тяхното лично пространство. Ако някой следи комуникацията към balkanleaks.eu, той вижда само сесията до IP адреса на хоста на сайта, не и линка към конкретното съдържание.

Коректно е при цитиране на докладите (телеграмите), публикувани в платформата Болканлийкс да се изписва: публикуван(а) от Wikileaks и Биволъ.

Напомняме също нещо, което би трябвало да се спазва от медиите, зачитащи етичните и правни норми в журналистиката. Коректно е при буквално преписване на големи пасажи от авторски текстове да се цитира техния източник.

За съжаление установихме многобройни буквални препечатки на наши текстове, включително от водещи медии като агенция „БГНЕС“ и в-к „24 часа“, без никакво позоваване на нашия труд. С оглед защита на своите интереси Биволъ може да заведе съдебни дела за нарушение на Закона за авторското право и сходните му права. Освен това Биволъ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика за нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Използваме случая да призовем медиите към етично и професионално отношение, коректно цитиране на източниците и зачитане на авторството на материалите. Мисията, с която Биволъ се е ангажирал да информира обществото за скритите и тъмни страни от практиката на управляващите и решенията им по национално значими въпроси, остава неотклонна. Вярваме, че ще срещнем искрена морална и професионална поддръжка, както от колегията, така и от всички българи.

Редакцията на Bivol.bg

wikileaks_great_wall

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>