Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист

"Миллиет" публикува доклад на турските служби за контрабандата на цигари
Екип на Биволъ

[box type=”note”]Авторитетният турски вестник ‘Миллиет’ от 14 май 2015 г. излезе с водеща публикация, че голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от Булгартабак. Като основен източник е цитиран подробен доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните.  Прилагаме превод на публикацията от английски, както е цитирана в друг авторитетен турски вестник: ‘Хюриет‘ [/box]

Контрабанда на цигари от Грузия, Северен Ирак и България

Истанбул, Hurriet Daily News

В Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул в съответствие с контрабандните дейности, според последните данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK), съобщи всекидневникът Милиет.

Освен това бяха засечени тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа Кюрдска работническа партия (ПКК), се казва в доклада.

Инспекторите от MASAK и турското Министерство на митниците са подготвили подробен доклад за потока на контрабандните цигари в Турция.

Налице е огромно увеличение на контрабандата на цигари в Турция през последните няколко години, така че властите се фокусират все повече върху този проблем.

Последните официални доклади бяха изготвени след обстойни разследвания, които продължиха няколко месеца.

Контрабанда на цигари към южната провинция

Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространи в цялата страна, главно в Истанбул, според официалния доклад.

Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията Булгартабак, който продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, се казва в доклада.

Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани.

Инспекторите също установили, че фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в доклада.

Адресът за уведомяване за наличие на сметки по партидите на цигарите е регистриран на  Kar Foreign Trade Company (Международна търговска фирма Кар), която е създадена от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било установено, че е в близки отношения с Eagle Group.

По-голямата част от цигарите, които са били произведени в България, Германия, Гърция и Турция, са били продавани законно на няколко фирми в Северен Ирак, включително Салем Кадер Фарадж, Тарик Абдула Амин и Долован Садиик Фарман.

Тези цигари са били прехвърлени през границата от Ирак и Иран към Турция през източните и югоизточни провинции на страната. Парите от тези контрабандни дейности се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ.

Паричен превод от източен град към Истанбул

Според докладите в Ирак са били създадени две фирми за контрабанда на цигари под имената на Т.А.А. и D.S.F., със сериозни несъответствия между обема на търговията и  собствения капитал на тези дружества. T.A.A. е получавала от Турция суми, които са били по-високи отколкото всъщност е било дължимо за стоките, които тя е изпращала там.

Според разследването е имало огромна сума пари прехвърлена от Агръ в Истанбул, на стойност около 500 милиона турски лири, който са били превърнати в пари в брой от партньорите от обменното бюро.

Инспекторите на MASAK са проследили и активите на реални и юридическите лица, които се занимават с контрабанда. В същото време инспекторите на Министерството на митниците са придобили изключително важна информация и документи свързани с дейността на контрабандистите в чужбина.

Според докладите, изпратени от инспекторите през 2012 г. до тогавашния Специално-упълномощен съд за тежки престъпления, е имало документи, че алкохолните напитки са били внасяни контрабандно през Грузия, а цигарите през Грузия, Северен Ирак и Иран.

Според най-новите статистически данни турската полиция е иззела 99.1 милиона пакета цигари само през 2012 г.. През 2011 г. те са били 69.7 милиона.

Според данните предоставени от регулаторния орган на Турция за пазарите на тютюн и алкохол (TAPDK), продажбата на контрабандни цигари е особено висока в югоизточната част на Турция, първата дестинация на контрабандистите през южните и югоизточните граници.

14 май, 2015 г.

Коментар на Биволъ

Биволъ се обърна официално с питане за въпросния Доклад до Агенция Митници. Въпросът ни е дали българските служби разполагат с цитираната в “Миллиет” информация по силата на партньорските взаимоотношения? Ако да, какви мерки се предприемат? От Агенция Митници отговориха, че официално такъв доклад не е постъпвал при тях. Изпратили сме също така официални въпроси до ДАНС и правим опити да се свържем с турските служби за повече информация. По информация на Биволъ при двустранни срещу между българските и турски служби е постъпвала оперативна информация от турците за тези марки цигари и за този производител. Тази информация обаче не е била особено отговорно задействана до момента за реализация от наша страна.

Статията на “Миллиет” потвърждава индиректно публикации на Биволъ за Булгартабак и конкретно писмо, което е било изпратено до Посолството на САЩ в София. Биволъ направи единствената публикация за скандалната кореспонденция, която разкрива цялата престъпна корупционна схема около придобиването на активите на Булгартабак и незаконната контрабанда с цигари в Близкия и Среден изток.

Биволъ също така получи и точни данни от свой източник, че цигари на Булгартабак от няколко месеца се произвеждат и в Дубай. Това означава, че част от контрабандните български цигари може да постъпват и от там, през Ирак. В момента проучваме и този твърде интересен въпрос, както за родните, така и за международните служби за борба с контрабандата, незаконния трафик и прането на пари.

Публикацията потвърждава и информацията в кореспонденцията между Цветан Василев и адвокат Александър Ангелов, в която е описана схемата за приватизацията на Булгартабак. Основен контрагент от Ирак според схемата и обяснителното писмо е лица на име Салам. Оперативната информация на Биволъ е, че става дума именно за Салем Кадер Фарадж, цитиран в доклада на турските служби.

Схемата е предоставена от финансовия журналист Мирослав Иванов. Публикувана първо в неговия блог.

Схемата е предоставена от финансовия журналист Мирослав Иванов. Публикувана първо в неговия блог.

Писмото е предоставено от финансовия журналист Мирослав Иванов.  Публикувано първо в неговия блог. Подчертаванията са на Биволъ.

Писмото е предоставено от финансовия журналист Мирослав Иванов. Публикувано първо в неговия блог. Подчертаванията са на Биволъ.

Биволъ продължава да разработва темата Булгартабак в поредица от публикации, които разкриват задкулисни договорки, финансиране с мръсни пари, тежка политическа корупция и чадър от страна на регулаторите и прокуратурата – същината на т.нар. модел #КОЙ.

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата Булгартабак с участието на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган

Мафията Булгартабак 1

Мафията Булгартабак 2

Булгартабак е със сменен собственик от януари

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: