Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 SOFIA 000711

SIPDIS

DEPARTMENT FOR SPE MORNINGSTAR, DOE FOR ELKIND,CUTLER, EKIMOFF

E.O. 12958: DECL: 12/17/2018 TAGS: ENRG, PREL, PGOV, BG SUBJECT: БЪЛГАРИЯ: ПОДДАВАНЕ ПО АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

REF: SOFIA 696

Classified By: CDA Susan Sutton for reasons 1.4 (b) and (d).

1. (C) Резюме: В разговорите по енергетиката с руснаците на 10-ти и 11-ти декември, българите запазиха позициите си по нефтопровода Бургас-Александропулис, продължиха с „Южен поток“ и поддадоха по въпроса за АЕЦ „Белене“. Докато руският министър на енергетиката Шматко ни изглеждаше като че ли ще се прибере у дома с повече, отколкото очакваше, главно по въпроса „Белене“ нашите контакти казват, че руснаците изглеждат недоволни от липсата на напредък по главните проекти и руският натиск за придвижване напред продължава. Друга енергийна делегация, водена от Министъра на икономиката и енергетиката Трайков, ще се упъти за Москва на 23-ти за допълнителни разговори. Ако те се увенчаят с евентуална руска собственост върху „Белене“, това ще означава драматичен удар върху енергийната сигурност на България. Край на резюмето.

2. (C) Руската енергийна делегация, водена от енергийния министър Сергей Шматко беше в София на 10-ти и 11-ти декември за редовните срещи на българо-руската междуправителствена икономическа комисия. Най-отгоре в дневния ред бяха трите големи енергийни роекта, газопроводът „Южен поток“, нефтопроводът Бургас – Александропулис и АЕЦ „Белене“, от които и трите бяха договорени от предишното правителство. След като пое задълженията си през юли, новото правителство на министър-председателя Бойко Борисов започна да преоценява българското участие в тези проекти. Борисов обеща на министър-председателя Путин отговор за българските намерения до края на 2009-та година. Енергийните разговори през декември бяха планирани като форум, на който да бъдат огласени решенията на България.

ЮЖЕН ПОТОК ––––

3. (C) Както се очакваше, България заяви, че ще продължи с газопровода „Южен поток“, като го разглежда като европейски проект за разнообразяване на маршрутите за доставка. Нашите контакти споделят, че не е имало реален напредък на срещите на 10-ти и 11-ти декември по проекта, което е предизвикало министър Шматко да предложи, полу- сериозно двете правителства да поемат преговорите, след като договарящите се фирми „Газпром“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) не успяват да постигнат значителен прогрес. Главата на БЕХ Галина Тошева ни каза, че акционерното споразумение за „Южен поток“ е „готово на 80 процента“, и че Българо- руската проекттна компания вероятно ще бъде регистрирана в София през първото тримесечие на 2010г. Веднъж, след като е регистрирана компанията, ще бъде проведено проучване за feasibility на проекта, след което ще бъде взето решение от българската страна.

БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПУЛИС –––––––-

4. (C) Българите продължават да държат на мнението си за нефтопровода, като настояват, че българската страна трябва да извърши проучване за ефекта на проекта върху околната среда, преди да реши как да постъпи. Проучването ще отнеме 18 месеца. Новото българско правителство е скептично за ползите от този проект като приходи, и проучва, дали е възможно да бъде направен по-привлекателен за българската страна.

СТЪПКИ НАЗАД ПО БЕЛЕНЕ ––––––––

5. (C) Истинската драма в декемврийските разговори обгръщаше АЕЦ „Белене“. Новото правителство дойде на власт изключително скептично по проекта. Когато стратегическият инвеститор RWE се оттегли на 29-ми октомври, проектът беше замразен. Руският натиск за рестартиране на „Белене“ беше усилен, с предложение Москва да притежава мажоритарния дял от акциите. Нашите контакти ни предоставиха противоречива информация за това какво е било обсъждано и договорено с руснаците. Министър Трайков ни каза на 14-ти януари, че България би могла да обмисли да предложи на Русия мажоритарния пакет „в началото“, но не можа да обясни какво би означавало това. Заместник министър Мая Христова ни каза, че разговорът за предлагане на мажоритарен пакет на Русия е бил стратегия за печелене на време, докато София търси други стратегически инвеститори. Изпълнителният директор на БЕХ заяви, че разглежда всяко предложение за мажоритарен дял на Русия в проекта като проблем на националната сигурност, но беше притеснена, че е пренебрегвана все повече от Министерството на икономиката и енергетиката по въпросите на Белене. Тошева каза, че БЕХ ще обяви търг за независим консултант, който да помогне на България да премисли

SOFIA 00000711 002 OF 002

финансовите аспекти на „Белене“ и да проучи възможностите му.

6. (C) Коментар: Когато RWE се оттегли от „Белене“ през октомври, проектът изглеждаше мъртъв. Русия го беше поставила на командно дишане, с нови примамки и с нови форми на натиск. Недоволна от напредъка по междуправителствените разговори, Москва привика енергийния министър Трайков за допълнителни разговори по „Белене“ на 23-ти декември. Ако България се съгласи на руска собственост върху „Белене“, енергийната сигурност на България ще пострада сериозно и ще бъде загубена огромна възможност да се поправят грешните стъпки на предишното правителство – неща, които ние непрекъснато подчертаваме.

Сатън

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.