Авджи Гоце от Сирищник

Екип на Биволъ

Но “то беше някога, де такива хора и такива произшествия сега!

Сега Лъжлив Съби дели прякор с едно 5-6000 души, сите градски първенци, насукани като свински черва около бюджетеното буре. Какъв ти смях, брате, майки разплакват.

А най-първанец е Авджи Гоце, той и агент, и президент, и доганджия, и на Крадлив Симо на горите пазвантин, и на Черен Арап на нефта рецепиентин.Сега и произшествията са други. Язовири преливат и цели села отнасят, горят влакове с пасажерите барабар, но трогва ли се Авджи Гоце, че да ги ожали? Има си човекът страст да ловува. Два дни след като изгоряха девет души и се почерни България, Гоце се юрнал в гората над Симитли да гони вълците на държавна сметка.

parvarnov_pushka

Георги Първанов изпробва пушка на изложение в Дортмунд. Снимка в-к Сега

С него били авджи Стоян, авджи Асен Солунската и други авджии, но те не знаели и не им било работа да дават информация. Авджи Дончо Пишурката пък ако знаел, щял да иде и той над Симитли, но вече не го канят като по Татово.

А тия дето работата им е да дават информация записаха пореден бисер в народния пандебилиум: бил е там, бил е над Симитли авджият му, навръх първа пролет, но не ловувал, а само бил. Присъствал, прочее. Този обрат го знаем. И в Държавна Сигурност е бил Гоце, но не като агент, а само бил.

Е как после да им верваш на първанците, като викат “не съм от тях” и не бъркали в хорските пари. То и как’Сийка вече не им верва. Бъркат и още как. Бурето прелива от излишък, а вагоните за простолюдието, огън да го гори, са на годините на дядо Лулчо.

За пожара ще хванат някоя дребна риба да плати масрафа. Я шафнерa спал, я някой шоп транспортирал бидон скоросмъртница, разлял го и подпалил бедежейското чердже.

Но и това не е сигурно. Може да се окаже, че на шафнера “свако му е началник в министерството на разните работи, чичо му бил главен инжелерин, вуйчо си имал владика” и нещата да се “оставят без последствие“.

Ще остане като последствие прякорът на Гоце. То целият човек с особеностите си, дарбите си и биографията барабар влиза в едно нищо и никакво Гоце, но като му е страст и иска да го помнят като авджия, тъй да бъде: Авджи Гоце. За по-гръмко – от Сирищник.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also