Сделката за ЧЕЗ: “50 Мафия, 50% Държава”

Въпроси към Комисията ЧЕЗ
Екип на Биволъ

Днес Биволъ изпрати до Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България  (Комисията ЧЕЗ) изложение с въпроси, които публикуваме по-долу. Очакваме Комисията да подложи на разглеждане тази информация и да потърси отговор на така зададените въпроси от голям обществен интерес за изясняване на връзките на лица от изпълнителната власт с лица, свързани едновременно с криминални структури и с управлението на “ЧЕЗ България”, както и за кредитната история и благонадеждност на лицата свързани с купувача на “ЧЕЗ България”.


1. На 20.10.2009 г., три месеца след като правителството на ГЕРБ встъпва в длъжност, Димитър Николов Стефанов, известен с прякора си “Митко Каратиста” е назначен за член на Надзорния съвет на “ЧЕЗ България”. До 26.07.2011 г. същото лице управлява и фирмата “Омега 96”. Предишен собственик на “Омега 96” (ЕИК 831254809) е Румен Гоцов Николов, известен с прякора си “Пашата”, съдружник в имащата печална слава на организирана престъпна група “Интергруп енд партнърс”, известна също като “СИК”.

Връзките към това лице със спорна репутация се откриват и при властта, и при купувача на “ЧЕЗ България”, фирмата “Инерком”. От една страна през 90-те години Румен Гоцов Николов е бил съдружник с премиера Бойко Борисов в няколко фирми, между които и “Тео Интернационал”, разследвана за незаконна фабрика за цигари в Крайморие. От друга страна съпругът на Гинка Върбакова – Славчо Върбаков, е бил съдружник с Евгения Калканджиева, която през 90-те основава агенция “Визаж” заедно със сестрата на Красимир Маринов – “Маргина”, който е съсобственик с Румен Гоцов Николов в “Интергруп”.

Относно Димитър Стефанов е публичен факт запис със следните твърдения на Ванко Георгиев Анастасов:

“Митко Стефанов е много силен човек, да знаеш. Способен е на такива неща, че на нас с теб ни е бедна фантазията. Митко си контактува директно с Цецо, директно с Бойко… Обяснявам ти каква е картината. ‘Начи Митко е 50% мафия, 50% държавен служител. Той продължава да държи определени структури.”

Считаме, че Ванко Анастасов говори в качеството си на информиран човек, тъй като във фирмената му история се откриват връзки едновременно към Румен Николов и Димитър Стефанов. 

Ванко Анастасов е бивш съдружник във фирмата “Бова 2000” с Емил Иванов Младенов, спортен директор на Българската федерация по Kану-Kаяк и настоящ управител на фирмата “Арена 95”, която е била собственост на Румен Гоцов Николов.

Самият Николов управлява “Арена 95” до 2011 г., когато го замества синът на Анастасов – Георги Ванков Анастасов. Той управлява до 2014 г., след което е заместен от Емил Младенов. Връзката с Димитър Стефанов е през фирмата “Орбо Трейдинг България”. В тази фирма съсобственик е Емил Младенов, а управител е Живко Стоянов Костадинов, който е в същото време управител на споменатата по-горе “Омега 96”, едновременно с Димитър Стефанов – “Митко Каратиста”.

Понастоящем “Омега 96” и “Орбо Трейдинг България” имат общ управител: Живко Костадинов и са собственост на фирми от Англия и САЩ, които се представляват от един и същ адвокат: Евгений Костов Делибалтов. Евгений Делибалтов и Румен Николов –  “Пашата” се явяват съсобственици на недвижим имот в София придобит през 2001 г.

След медиен скандал в Чехия през 2013 г. Димитър Стефанов беше отстранен от надзорния съвет на ЧЕЗ България. 

В отговор на въпрос за Димитър Стефанов в интервю за изданието Е15 тогавашният шеф на борда на ЧЕЗ Петър Докладал казва, че членовете на Надзорния съвет в компаниите на ЧЕЗ с българско държавно участие са били препоръчани от Министерството на Икономиката (министър по това време беше Трайчо Трайков б.ред.). От друга страна “ЧЕЗ България” винаги е била 100% собственост на чешката фирма. 33% държавен дял имаше само в “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ Електро”, така че не става ясно на какво основание министерството и държавата биха могли да предложат назначения в надзора на “ЧЕЗ България”.**

“Каратиста” остава на поста и след продажбата на държавната квота в “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ Електро”. В отговор на въпроси от български медии през 2013 г. от борда на ЧЕЗ заявиха, че Стефанов е бил назначен защото “познавал социалната и политическа среда в България”.

В интервю за радио “Дарик”, предаване “Седмицата” от 17.03.2018 депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че има информация за “добри отношения” между Гинка Върбакова и съпругата на Димитър Стефанов. Вероятно той има предвид дамата, от която Стефанов има деца и с която има общи имоти – Татяна Николова Георгиева, политическо лице – в момента член на Столичен общински съвет от ГЕРБ.

Въпроси:

 • Как е взето решението за назначение на Димитър Стефанов през 2009 г.?
 • Разпореждал ли е премиерът Бойко Борисов на министър Трайчо Трайков да го препоръча или министърът е взел такова решение самостоятелно?
 • Разговарял ли е премиерът Бойко Борисов с лица от ръководството на фирмата-майка в Чехия относно назначението на Димитър Стефанов и настоявал ли е той да бъде назначен?
 • Какво образование и какви компетенции има Стефанов в сферата на енергетиката?
 • В какво се изразяват “добрите отношения” между Гинка Върбакова и Татяна Георгиева?

2. На 03.04.2013 г. на пресконференция прокурор Нели Златкова съобщи със следните думи за резултати от проверка в ЧЕЗ.

При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни по смисъла на закона – „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ „Тези две дружества са предоставили на „ЧЕЗ България“ ЕАД по-голяма част от тези дейности, а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества. Сключени са и договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия – 340 млн. лв. и договор за избор на доставчици – 9,9 млн. лева. Това вероятно е нарушение на лицензията“

Според Прокуратурата тези договори са се отразили на цената на тока. Проверката е установила и опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. АДФИ също е извършвила проверка на тези договори.

Въпроси:

 • Какво се случва с това разследване на Прокуратурата?
 • Прерастнала ли е проверката в досъдебно производство?
 • Има ли в прокурорската проверка данни за злоупотреби от страна на ръководството на ЧЕЗ и по-конкретно на Димитър Стефанов?

3. По време на Изслушване на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Националната агенция по приходите, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ във връзка с покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България проведено на 01.03.2018 г. председателят на ДАНС съобщи за “наличие на водени в Прокуратурата на Република България прокурорски преписки от 2010, 2014, 2015 и 2016 г. срещу управление на лизингово дружество, което е ощетявано с чуждо имущество, където заемополучатели са от семейство Върбакови. Четири от проверките са прекратени. По две от тях работата продължава, като до момента няма повдигнати обвинения срещу лицата.

Въпроси:

 • Срещу кои лица са прекратените проверки и какви данни за престъпления е имало в тях?
 • Срещу кои лица и какви данни за престъпления има в двете висящи преписки?
 • На какъв етап се намират висящите преписки – проверка или досъдебно производство?

4. В интервю за bTV, предаване „Тази събота” от 10.03.2018 г. министър Теменужка Петкова заяви, че преди 20 години неин познат я е запознал с Гинка Върбакова и нейния съпруг, а впоследствие станал техен кум.

Въпроси:  

 • Кое е това лице?
 • Има ли или имало ли е това лице бизнес връзки с лица на властови позиции и отношение към управлението на ЧЕЗ България?

 

На снимката: Димитър Стефанов – “Митко Каратиста”

** Обновено на 21.03.2018 с уточнение за противоречието в изявлението на Петър Докладал

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d