Сделката за ЧЕЗ: “50 Мафия, 50% Държава”

Въпроси към Комисията ЧЕЗ
Екип на Биволъ

Днес Биволъ изпрати до Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България  (Комисията ЧЕЗ) изложение с въпроси, които публикуваме по-долу. Очакваме Комисията да подложи на разглеждане тази информация и да потърси отговор на така зададените въпроси от голям обществен интерес за изясняване на връзките на лица от изпълнителната власт с лица, свързани едновременно с криминални структури и с управлението на “ЧЕЗ България”, както и за кредитната история и благонадеждност на лицата свързани с купувача на “ЧЕЗ България”.


1. На 20.10.2009 г., три месеца след като правителството на ГЕРБ встъпва в длъжност, Димитър Николов Стефанов, известен с прякора си “Митко Каратиста” е назначен за член на Надзорния съвет на “ЧЕЗ България”. До 26.07.2011 г. същото лице управлява и фирмата “Омега 96”. Предишен собственик на “Омега 96” (ЕИК 831254809) е Румен Гоцов Николов, известен с прякора си “Пашата”, съдружник в имащата печална слава на организирана престъпна група “Интергруп енд партнърс”, известна също като “СИК”.

Връзките към това лице със спорна репутация се откриват и при властта, и при купувача на “ЧЕЗ България”, фирмата “Инерком”. От една страна през 90-те години Румен Гоцов Николов е бил съдружник с премиера Бойко Борисов в няколко фирми, между които и “Тео Интернационал”, разследвана за незаконна фабрика за цигари в Крайморие. От друга страна съпругът на Гинка Върбакова – Славчо Върбаков, е бил съдружник с Евгения Калканджиева, която през 90-те основава агенция “Визаж” заедно със сестрата на Красимир Маринов – “Маргина”, който е съсобственик с Румен Гоцов Николов в “Интергруп”.

Относно Димитър Стефанов е публичен факт запис със следните твърдения на Ванко Георгиев Анастасов:

“Митко Стефанов е много силен човек, да знаеш. Способен е на такива неща, че на нас с теб ни е бедна фантазията. Митко си контактува директно с Цецо, директно с Бойко… Обяснявам ти каква е картината. ‘Начи Митко е 50% мафия, 50% държавен служител. Той продължава да държи определени структури.”

Считаме, че Ванко Анастасов говори в качеството си на информиран човек, тъй като във фирмената му история се откриват връзки едновременно към Румен Николов и Димитър Стефанов. 

Ванко Анастасов е бивш съдружник във фирмата “Бова 2000” с Емил Иванов Младенов, спортен директор на Българската федерация по Kану-Kаяк и настоящ управител на фирмата “Арена 95”, която е била собственост на Румен Гоцов Николов.

Самият Николов управлява “Арена 95” до 2011 г., когато го замества синът на Анастасов – Георги Ванков Анастасов. Той управлява до 2014 г., след което е заместен от Емил Младенов. Връзката с Димитър Стефанов е през фирмата “Орбо Трейдинг България”. В тази фирма съсобственик е Емил Младенов, а управител е Живко Стоянов Костадинов, който е в същото време управител на споменатата по-горе “Омега 96”, едновременно с Димитър Стефанов – “Митко Каратиста”.

Понастоящем “Омега 96” и “Орбо Трейдинг България” имат общ управител: Живко Костадинов и са собственост на фирми от Англия и САЩ, които се представляват от един и същ адвокат: Евгений Костов Делибалтов. Евгений Делибалтов и Румен Николов –  “Пашата” се явяват съсобственици на недвижим имот в София придобит през 2001 г.

След медиен скандал в Чехия през 2013 г. Димитър Стефанов беше отстранен от надзорния съвет на ЧЕЗ България. 

В отговор на въпрос за Димитър Стефанов в интервю за изданието Е15 тогавашният шеф на борда на ЧЕЗ Петър Докладал казва, че членовете на Надзорния съвет в компаниите на ЧЕЗ с българско държавно участие са били препоръчани от Министерството на Икономиката (министър по това време беше Трайчо Трайков б.ред.). От друга страна “ЧЕЗ България” винаги е била 100% собственост на чешката фирма. 33% държавен дял имаше само в “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ Електро”, така че не става ясно на какво основание министерството и държавата биха могли да предложат назначения в надзора на “ЧЕЗ България”.**

“Каратиста” остава на поста и след продажбата на държавната квота в “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ Електро”. В отговор на въпроси от български медии през 2013 г. от борда на ЧЕЗ заявиха, че Стефанов е бил назначен защото “познавал социалната и политическа среда в България”.

В интервю за радио “Дарик”, предаване “Седмицата” от 17.03.2018 депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че има информация за “добри отношения” между Гинка Върбакова и съпругата на Димитър Стефанов. Вероятно той има предвид дамата, от която Стефанов има деца и с която има общи имоти – Татяна Николова Георгиева, политическо лице – в момента член на Столичен общински съвет от ГЕРБ.

Въпроси:

 • Как е взето решението за назначение на Димитър Стефанов през 2009 г.?
 • Разпореждал ли е премиерът Бойко Борисов на министър Трайчо Трайков да го препоръча или министърът е взел такова решение самостоятелно?
 • Разговарял ли е премиерът Бойко Борисов с лица от ръководството на фирмата-майка в Чехия относно назначението на Димитър Стефанов и настоявал ли е той да бъде назначен?
 • Какво образование и какви компетенции има Стефанов в сферата на енергетиката?
 • В какво се изразяват “добрите отношения” между Гинка Върбакова и Татяна Георгиева?

2. На 03.04.2013 г. на пресконференция прокурор Нели Златкова съобщи със следните думи за резултати от проверка в ЧЕЗ.

При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни по смисъла на закона – „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ „Тези две дружества са предоставили на „ЧЕЗ България“ ЕАД по-голяма част от тези дейности, а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества. Сключени са и договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия – 340 млн. лв. и договор за избор на доставчици – 9,9 млн. лева. Това вероятно е нарушение на лицензията“

Според Прокуратурата тези договори са се отразили на цената на тока. Проверката е установила и опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. АДФИ също е извършвила проверка на тези договори.

Въпроси:

 • Какво се случва с това разследване на Прокуратурата?
 • Прерастнала ли е проверката в досъдебно производство?
 • Има ли в прокурорската проверка данни за злоупотреби от страна на ръководството на ЧЕЗ и по-конкретно на Димитър Стефанов?

3. По време на Изслушване на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Националната агенция по приходите, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ във връзка с покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България проведено на 01.03.2018 г. председателят на ДАНС съобщи за “наличие на водени в Прокуратурата на Република България прокурорски преписки от 2010, 2014, 2015 и 2016 г. срещу управление на лизингово дружество, което е ощетявано с чуждо имущество, където заемополучатели са от семейство Върбакови. Четири от проверките са прекратени. По две от тях работата продължава, като до момента няма повдигнати обвинения срещу лицата.

Въпроси:

 • Срещу кои лица са прекратените проверки и какви данни за престъпления е имало в тях?
 • Срещу кои лица и какви данни за престъпления има в двете висящи преписки?
 • На какъв етап се намират висящите преписки – проверка или досъдебно производство?

4. В интервю за bTV, предаване „Тази събота” от 10.03.2018 г. министър Теменужка Петкова заяви, че преди 20 години неин познат я е запознал с Гинка Върбакова и нейния съпруг, а впоследствие станал техен кум.

Въпроси:  

 • Кое е това лице?
 • Има ли или имало ли е това лице бизнес връзки с лица на властови позиции и отношение към управлението на ЧЕЗ България?

 

На снимката: Димитър Стефанов – “Митко Каратиста”

** Обновено на 21.03.2018 с уточнение за противоречието в изявлението на Петър Докладал

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also