The Insider: Сергей Адониев бил разследван от ФБР за трафик на един тон кокаин

Николай Марченко
Последвайте:

Лишеният от българския паспорт кремълски олигарх, съсобственик на Yota Сергей Адониев е бил разследван от ФБР за трафик на кокаин през пристанището на Санкт Петербург. За това съобщава в четвъртък, 24 януари, руският сайт The Insider Russia, един от партньорите на Биволъ по мрежата Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Биволъ направи разследване за българския паспорт на този предприемач (виж “Путиновият олигарх с български паспорт прави първите руски смартфони Yota Phone”) след сигнал на Антикорупционен фонд (АКФ) до прокуратурата, в който обаче не се споменаваше името на Адониев. Преди два дни българската редакция на Свободна Европа съобщи, че паспортът на Адониев все пак е бил отнет в последния възможен момент заради присъда в САЩ, която българските власти са проспали.

Днес The Insider допълва информацията за присъдата на Адониев с новината, че той е бил разследван не само за икономически престъпления, а и за за трафик на един тон кокаин, преди да се превърне в милиардер с подкрепата на кръга около руския президент Владимир Путин.

The Insider Russia: “Великият махинатор. Какво свързва Сергей Адониев с трафика на кокаин и Путин” (24.01.2019 г.)

„Вчера стана известно, че българското гражданство на милиардера Сергей Адониев е анулирано, след като властите на страната са научили за присъда та на руския олигарх (по българското законодателство гражданство при съдимост не може да бъде придобито). Съсобственикът на Yota Сергей Адониев, известен за широката общественост като спонсор на „Новая газета“ и предизборната кампания на Ксения Собчак е бил арестуван в САЩ през 1998 г., след като е организирал мошеническа схема с доставка на кубинска захар за Казахстан (за това пише и Биволъ, цитирайки руските медии – бел. ред.)“, пише The Insider Russia

От банани към кокаин

Медията пояснява, че е намерила документални потвърждения за „много по-сериозното обвинение“ към Адониев – за „причастността към кокаинов трафик от Латинска Америка към Европа през пристанището на Санкт Петербург“.

Според екипа на руския сайт, до присъда не се е стигнало само заради натиск на най-високо политическо ниво. „Обвинението обаче бе „потулено“ под натиск от Кремъл, а депортираният към родината Сергей Адониев беше освободен предсрочно и с подкрепа на Путин започна да си изгражда телекоммуникационния бизнес, влагайки в това начинание стотици милиони долари с неизвестен произход“.

Тогава стана ясно, че се говори за 1 тон кокаин, задържан на финландско-руската граница, като това е предизвикало войни между ОПГ-та в Петербург и Ленинградска Област.

Сергей Адониев (вляво)

“Документите на ФБР свидетелстват, че Сергей Попов и Сергей Адониев се подозират в причастността си към трафика на 1,1 тон кокаин, задържан на руско-финландската граница през 1993 година“– цитира „Независимая газета“ вестник Los Angeles Times за олигарха и убития му партньор.

Изданието припомня, че през 2006 г. Сергей Адониев създава фонда си Telconet Capital, превърнал се в основен акционер на телекома «Скартел» (с търговската марка Yota). Yota по странен начин е успяла да получи лиценз за GSM услугата, без да има необходимите за целта предаватели (компанията е използвала антените на „Мегафон“ – собственост на металурга – милиардер, собственик на „Коммерсантъ“ и доскоро ФК „Арсенал“ Алишер Усманов), след което Адониев само за 4 години (2007- 2011) инвестира в «Скартел» цели $600 млн.

„Откъде доскорошният търговец с банани намери средства за такива инвестиции – не е ясно (ако той, разбира се, е търгувал само с банани)“, пише авторът на theins.ru.

Известно е, според него, обаче, че от 2006 г. негов личен покровител е Сергей Чемезов, който от години ръководи руската държавна корпорация «Ростехнологии» или „Ростех“.

„Чемезов е бивш колега на Путин по резидентурата на КГБ в Дрезден (ГДР), а през 2008 г. (когато според данните на АКФ и „Биволъ“ Адониев става и български гражданин – Биволъ) „Ростех“ става инвеститор в 25% акции на «Скартел»“, пояснява изданието.

The Insider Russia припомня, че тогава „никакъв възторг не предизвикваше подемът на Yota сред другите телекомуникационни компании“. Но според журналистите, на него му е помогнала отново „намесата отгоре“. И описва сцената от 3 март 2008 г. в офиса на Yota – там са се събрали топмениджърите и ключовите акционери на всички големи руски телекоми.

„Освен Чемезов и Адониев те намериха там лично Владимир Путин, в присъствието на който и подписаха споразумението, крайно изгодно за Адониев: на базата на «Скартел» се създаде инфраструктурната компания, в чиято мрежа участниците на споразумението ще могат да оказват услугите, свързани с мобилния интернет по технологията LTE”.

Руският президент Владимир Путин, гендиректорът на “Ростех” Сергей Чемезов и основателят на Yota Сергей Адониев сключват сделката, направила последния олигарх.

„В последните години Адониев се мярка в новините не толкова като предприемач, колкото в качеството си на спонсор на такива проекти, в които не всеки би рискувал да инвестира, които нямаха никакъв шанс да бъдат печеливши“, пише медията. Като примери се сочат финансирането на предизборната кампания на опозиционерката и телевизионна водеща Ксения Собчак през 2008 г. и спонсорството на „Новая газета“. „В редакцията отбелязват, че [Адониев] е добър инвеститор – в редакционната политика не се намесва“, пише авторът на The Insider.

Главният редактор на The Insider Russia Роман Доброхотов коментира за “Биволъ”, че за руския читател не е толкова важно с какъв паспорт, а с каква дейност е спечелено състоянието, инвестирано в Yota, Yota Devices u първите руски смартфони Yota Phone.

Важното е, че финансирането на Адониев, който е подкрепян от Путин, е с пари със съмнителен произход” – каза разследващият журналист от Москва.

Според Доброхотов, кариерата на Адониев като наркотрафикант не е приключила точно през 1993 г., а е продължила под един или друг вид с дейността на свързаните фирми до 2000-те: “Тази “лавка” бе затворена едвам през 2015 година”.

Петър Мутафчиев и БСП зад олигарха на Путин у нас

„Биволъ“ припомня, че през 2008 г., известна като Годината на Русия в България, е съвпаднала с двустранната активност между двете държави. И лично министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията от квотата на БСП Петър Мутафчиев е поискал гражданство за Сергей Адониев, обещал да инвестира в телекомуникационния ни сектор.

Биволъ отбеляза в разследването си за Адониев, че „макар и “недоолигарх” в Русия, гражданинът Адониев с неговите 800 милиона долара автоматично се нарежда сред най-богатите българи.

„Тесните му контакти с представителите на руския бизнес и държавния елит, фигуриращ в санкционните списъци на САЩ, би трябвало да будят основателно безпокойство в кабинетите на “руския сектор” на ДАНС“ – писахме преди година, без да предполагаме че специалните служби наистина ще отнемат гражданството на Сергей Адониев.

Решението е адекватно не само заради присъдата в САЩ, а и защото Адониев така и не е инвестирал нищо в България. Припомняме, че Сергей Николаевич Адониев е регистрирал фирмата “Садко” още с руския си паспорт в края на 2007 г. „Капиталът на Садко е 50 000 лв и тя би трябвало да се занимава с “далекосъобщителни дейности и услуги”. Само пет месеца по-късно, на 23 май 2008 г. с Указ N°56 Адониев става български гражданин. Предложението за това идва от министъра на транспорта и комуникациите Петър Мутафчиев.

Причината според него била „изразено намерение за осъществяване на мащабни инвестиции“.

Очевидно мащабните намерения на Сергей Адониев така и не са се реализирали, след като е придобил експресно европейски паспорт. Припомняме, че за последните 10 години регистрираната в Пловдив “Садко” не отчита никаква дейност, като изключим здравното и пенсионно осигуряване на едно лице.

Един от многото празни ГФО на българската фирма “Садко” на Сергей Адониев
(Архив: “Биволъ”)

Отворен обаче остава въпросът с българското гражданство на съпругата на Сергей Адониев. Според „Свободна Европа“ той може да ползва една от основните привилегии, които българските документи му дават: правото на свободно придвижване в страни членки на ЕС: «Причината е, че съпругата му – Мария Адониева, също има паспорт, издаден в България».

Според проверката на „Свободна Европа“, Мария Адониева „се сдобива с български документи на основание „заслуги“, или иначе казано – член 16 от Закона за българското гражданство. Единствената й заслуга обаче е, че е съпруга на мъжа си“. – обобщава медията.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d