Тайнственият „руски бизнесмен“ получил българско гражданство при съмнителни обстоятелства е Сергей Адониев

Путиновият “олигарх с български паспорт” прави първите руски смартфони Yota Phone

Предприемачът партнира с „Ростех“, санкционирана от САЩ след окупацията на Крим
Николай Марченко
Последвайте:

Две новини от България и Русия от 26 януари 2018 на пръв поглед изобщо нямат никаква връзка, ако не се проследи историята на основните актьори десет години назад. Така, в София „Антикорупционен фонд“ (АКФ) съобщи, че през 2008 г. “руски олигарх”, съден за измама в САЩ, е получил българско гражданство при съмнителни обстоятелства.  А в Москва пресслужбата на руската държавна корпорация „Ростех“ реагира на новината за нови американски санкции срещу нейната дъщерна компания “Технопромекспорт”: „ние сме свикнали да живеем под санкциите“. Навиците на „Ростех“ за живот под санкции датират още от септември 2014, когато корпорацията е поставена в черен списък.

Връзка обаче има и тя е в това, че “олигархът”, чието име АКФ не съобщи, е близък до ръководството на „Ростех“. Това е телеком магнатът Сергей Адониев, установи проверка на Биволъ (на заглавната снимка вдясно от Путин). Именно той отговаря на описанието дадено от АКФ: “лице с бизнес интереси в сферата на телекомуникациите, както и в добива на полезни изкопаеми – в Русия – въглища, в Уганда – нефт. Използва в своята дейност офшорни дружества (Telconet Capital Limited Partnership, регистрирано на Каймановите острови), които го превръщат в рисков фактор от гледна точка на превенцията срещу прането на пари и избягване на данъчното облагане.

Адониев не отговаря напълно на дефиницията за “олигарх”, тъй като състоянието му засега е под 1 милиард долара. Може би поради тази причина той не фигурира и в т.нар. Списък на Путин, публикуван от Финансовото министерство на САЩ на 30 януари т.г. Списъкът съдържа имената на 114 висши политически лица и 96 олигарси от вътрешния кръг на президента Владимир Путин. Олигарх, или не, близостта на Адониев с този кръг от лица и фирми е факт, а придобиването на български паспорт буди много въпроси.

Плод – зеленчук“ с кокаинов мирис

Сергей Адониев (Адоньев е изписването на руски) се появява на радара на руските медии чак през 2010 г. Авторитетният руски вестник „Независимая газета“ (www.ng.ru) пише за него през 2010 година, че дотогава той е бил почти неизвестно лице. Но преди 8 години в Русия се разгарят скандали около компанията «Скартел», която държи правата върху бранда за смартфони Yota. Изданието отбелязва, че : “името му (на Адониев б.ред) не слиза от страниците на вестници и списания“. Той е „собственик на иновационна компания в областта на телекомуникации, предоставяща достъп до мобилен интернет“. В проекта Yota вече са вложени над $0,5 млрд., което според изданието го прави към 2010 г. „най-скъпоструващият стартъп в този отрасъл“ (очевидно, че се има предвид в Руската федерация). 

Изданието проследява историята на предприемача, който както и голямата част от руския политически и олигархичен елит от епохата на президента Владимир Путин, е роден в Ленинград. По време на елциновата епоха мащабите му са скромни – занимава се с внос на плодове за Ленинградска област. Но не само с това.

В началото на 1990-те Адониев е заминал за САЩ, където е бил арестуван от агенти на ФБР заради финансови измами. Вестник Los Angeles Times в броя си от 29 март 2000 г. пише следното: „Попов и партньорите му по бизнес дадоха рушвет на виспоставен казахстански чиновник, за да получат контракт за доставки в Казахстан на 25 хил. тона кубинска захар“. Те получили 6,7 милиона долара предплащане, но не доставили захарта.

Като съучастници на Попов са посочени Сергей Адониев и Виталий Рошкован. Попов бяга в Русия, където след известно време го настига куршум, Рошкован и Адониев получават ефективни присъди от Окръжния съд на Лос Анжелис. След това Адониев се съгласява на „доброволно експулсиране“ към Русия.

Вестникът обърна внимание на факта, че за разлика от „колегите“ си по машинации в Казахстан, Сергей Адониев се отървава с много по-леко наказание.  “Американската съдебна машина обикновено не допуска нещо подобно, като се предполага излежаване на присъда в затвор в САЩ преди експулсирането. Освен ако, осъденият не се съгласи за безапелационно сътрудничество с властите. Много често, между другото, и с представители на спецслужбите“ – намеква Независимая Газета.

Депортирането не „привлича особено внимание“. Според изданието обаче е имало информация и за много по-тежко престъпление от даване на рушвет, с което се свързват имената на Адониев и Попов, извършено в Русия в началото на 1990-те.

Документите на ведомството (ФБР – бел. НГ) свидетелстват, че Попов и Адониев се подозират в причастността си към трафика на 1,1 тон кокаин, задържан на руско-финската граница през 1993 година“. – пише Los Angeles Times.

Технологичен магнат на Русия

След като се връща от САЩ в Русия, Адониев започва бизнес с ключовия ресурс на времето – информацията. Според НГ Адониев и неговата «Скартел» навлизат агресивно на пазара с информационни технологии, като компанията е станала известна едва през 2008 г.

Участниците на пазара твърдят, че този мобилен оператор от продължително време, без да привлича внимание, изкупува регионални компании, които имат частотен ресурс в диапазона 2,4–2,7 ГХц, с цел изграждане на WiMax-мрежа. – НГ.

Подозрителното в случая, е че в Русия от съветско време и до ден днешен тези частоти са в собственост на военните и специалните служби, като за «Скартел» се правят учудващи конкуренцията изключения. В такива случаи обикновено подозрението е, че става дума за единичен лиценз за монопол от страна на държавата към конкретния предприемач, който по този начин се превръща в “олигарх”. Така, компанията му получава частоти WiMax в диапазоните 2,3–2,7 ГХц и 3,4–3,6 ГХц), както и в „най-тъсения“ диапазон 2,5–2,7 ГХц в над 55 градове на Русия.

Адониев (вляво) с шефа на “Ростех” Чемезов

«Скартел» прави шумни декларации за многомилиардни инвестиции и разпространяване на мрежата из големите руски градове и дори във Венесуела, където президентът Уго Чавес е ключов противник на САЩ в Латинска Америка. Експертите недоумяват. „Много е странно, че компания, която по никакъв начин не се прояви на пазара, получи толкова висоци знаци на доверие от страна на инвеститорите. Още по-неразбираемо е, как успяха да получат честоти за мобилния интернет WiMах в такива количества“, – цитира НГ зам.-генералния директор на компания „Енфорт“ Олег Тайнов.

Оказва се, че Адониев има влиятелни партньори. В Telconet Capital, мажоритарен акционер на «Скартел» (бранд Yota), той е съдружник с Алберт Авдолян. В края на 2008 г. 25,1% от акциите на «Скартел» са изкупени от държавната корпорация «Ростех». Този факт само потвърждава неофициалната информация от руските журналисти, че Сергей Адониев е „човек“ на президента на „Ростех“ Сергей Чемезов, който е част от олигархичния кръг около Кремъл.

През 2012 г. мажоритарният собственик на «Мегафон» Алишер Усманов се договаря с акционерите на «Скартел» за обединяването на техните активи в общ холдинг Garsdale Services. В резултат на тази сделка Telconet и «Ростех» са получили дялове в Garsdale.

Човек на “сивия кардинал” на Русия – вицепремиера Игор Сечин?

През пролетта на 2010 г. «Скартел» се сблъсква с първите си проблеми. Конкурентът Сергей Берьозкин иска да изкупи дял в този интернет провайдър, като според руските медии е заплашвал Адониев с Кремъл. Подкрепа за Адониев обаче дошла не от другаде, а от Игор Сечин, тогавашния вицепремиер, който до днес е президент на държавния монополист „Роснефт“ и е сочен за „дясната ръка“ на Путин.

Тогава Берьозкин пък разкрива пред „Ведомости“, че неговата компания просто не е допусната в кръга на монополиста „Ростелеком“ и олигополните мобилни оператори като „МегаФон“ на олигарха Алишер Усманов, с който пък от 2008 г. парнира Адониев. „Да се промъкнеш през тази блокада на големите не се получи“, казва тогава Берьозкин. Според него просто никаква пазарна конкуренция на телеком пазара няма и всичко било монополизирано:

“Конкуренцията минава от полето на бизнеса в политическото поле и голямата тройка много лесно печели. Те получаваха честотите си без конкурс с подобни частни решения. Ако имаше равни условия, конкуренцията от политическата плоскост би минала в икономическа”. – твърди Березкин пред НГ.

Топ-технократ на Путин

Интернет операторът на Адониев обаче оцелява в изкривената конкурентна среда и вече през 2011 г. той лично посреща тогавашния министър-председател на Руската федерация Владимир Путин в офиса на оператора Yota от името на акционерите на компанията.

Смартфонът Yota се отличава с два екрана: основен и спомагателен черно-бял с технологията e-ink, която пести енергия.

През декември 2014 г. се появява потвърждение, че Сергей Адониев е близък до Кремъл, поне е в числото на онези поименно поканени при президента Владимир Путин на „среща с представителите на бизнеса в Кремъл“. В текста към видеото от сайта на президента на Руската федерация има списък, в който той е под номер пет след Роман Абрамович и своя дългогодишен партньор Алберт Авдолян (очевидно е, че присъстващите са изредени по азбучен ред).

Статутът на близък до Кремъл бизнесмен върви паралелно със забогатяването на Адониев, който през 2016 продава 30% от Telconet на китайската компания China Baoli Technologies Holdings Ltd. През 2017 г. източниците на вестник „РБК Daily” съобщават, че регистрираната на Британските вирджински острови офшорна компания на миноритарния акционер в China Baoli Уинстън Лий Trinity World Management изкупува и дяловете на държавната „Ростех“ (25,1%) в компанията Yota Devices (производител на смартфоните YotaPhone). Тогава от „Ростех“ потвърждават, че продават дела си срещу неустановена парична сума и допълнителен пакет акции на обща стойност 3 млрд. рубли (над €50 млн).

Адониев и Алишер Усманов

След тези сделки, вече през май 2017 г. списанието Forbes Russia слага Сергей Адониев на 124-о място по богатство сред руските предприемачи – личното му състояние се оценява на $800 млн. „Основните си средства Адониев получи след като продаде дела си в холдинга Garsdale, който обединява 100% от акциите на „Скартел“ и контролния пакет на един от водещите руски мобилни оператори „МегаФон“, чийто мажоритарен собственик е олигархът Алишер Усманов (състояние от около $17 – 18 млрд, фигурира в “Списъка на Путин”).

Kандидатът за президент на Руската Федерация Алексей Навални посочи във филма си „Я Вам не Димон“ Алишер Усманов като основен спонсор на изграждането на един от най-мегаломанските курорти с вили като „дарение“ за един от многобройните „благотворителни“ фондове, контролирани от приближените на премиера Дмитрий Медведев.

Един от най-богатите българи?

Макар и “недоолигарх” в Русия, гражданинът Адониев с неговите 800 милиона долара автоматично се нарежда сред най-богатите българи. Тесните му контакти с представителите на руския бизнес и държавния елит, фигуриращ в санкционните списъци на САЩ, би трябвало да будят основателно безпокойство в кабинетите на “руския сектор” на ДАНС.

На теория европейският “зелен коридор” за българинът Адониев може да се стесни. По българските закони гражданството придобито по натурализация може да се отнеме, ако лицето е декларирало неверни данни или ако не е поддържало инвестициите, които е обещало да направи в страната. В случая с натурализацията на Сергей Адониев имаме и двете хипотези.

Първо, както отбелязва Антикорупционния фонд, придобиването на гражданство от Адониев е белязано с документални  пороци. Липсва нотариална заверка на подписа на Адониев под писменото съгласие за гражданство, каквото е изискването по чл. 7 т. 2 от Наредба N° 1 от 10 февруари 1999. 

Второ – той не е инвестирал нищо в България. Сергей Николаевич Адониев е регистрирал фирмата “Садко” още с руския си паспорт в края на 2007 г. Капиталът на Садко е 50 000 лв и тя би трябвало да се занимава с “далекосъобщителни дейности и услуги”. Само пет месеца по-късно, на 23 май 2008 г. с Указ N°56 Адониев става български гражданин. Предложението за това идва от министъра на транспорта и комуникациите Петър Мутафчиев. Причината според него била „изразено намерение за осъществяване на мащабни инвестиции“.

Очевидно мащабните намерения на Адониев не са се реализирали, след като е придобил експресно европейски паспорт. За последните 10 години регистрираната в Пловдив “Садко” не отчита никаква дейност, като изключим здравното и пенсионно осигуряване на едно лице. Същевременно както се вижда кариерата и богатството на нейния собствник и управител Сергей Адониев в Русия вървят по възходяща линия.

Един от многото празни ГФО на българската фирма на Адониев.

В крайна сметка без да е инвестирал повече от уставния капитал на фирмата (50 000 лв.), Адониев вече 10 години спокойно ползва европейския си паспорт, за да пътешества по света и да живее необезпокояван в Европейския съюз.

Остават броени месеци, след които паспорта на Адониев ще стане доживотен. Възможността за отнемане на гражданството има давност от 10 години, освен ако лицето не е съпричастно към тероризъм. Такива данни за Адониев липсват и перспективите му той да си остане български гражданин завинаги след 23 май 2018 се оценяват като много добри.

 Автор: Николай Марченко, Редактор: Атанас Чобанов

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: