Стоян Александров разрешавал банкови кредити само ако вземат и личен кредит от него

Над 70 кредита за над 3 млн. евро излизат от Имотния регистър по партидата на бившия финансов министър
by Екип на Биволъ

“В която и банка да съм работил, всяка от тях е знаела, че аз имам лицензирана фирма за заеми. Никога не съм отклонявал клиенти на банката. А и това не са кой знае какви суми, че да ги ощетявам. Би било конфликт на интереси, ако съм вземал ресурс от банката на ниска цена и съм го давал при по-висока лихва”, – заяви бившият финансов министър Стоян Александров след като разследване на bTV го уличи в раздаване на кредити като частно лице в нарушение на закона.

Най-малко два от многобройните кредити отпуснати от Александров обаче са свързани с отпускането на банков кредит от Търговска банка – Д, където той е бил член на надзорния съвет – научи Биволъ. По-конкретно Александров е отказал банков кредит на строителната фирма БСК и е предложил първо да даде в лично качество кредити на съдружниците. Той отпуска 202 400 евро на фирмата “Атония”, която е на единия съдружник и още 103 765.00 на “Български тютюни”, която е на другия. Това става през лятото на 2006 г.

Имотите заложени като обезпечение по единия кредит отпуснат в лично качество от Стоян Александров на Атония.

Имотите заложени като обезпечение по единия кредит отпуснат в лично качество от Стоян Александров на Атония.

Едва след като те върнали кредитите през 2007 г. Александров се съгласил да им бъде отпуснат и банков кредит на стойност 750 000 евро. От извадките в Имотния регистър се вижда, че като обезпечение по личния кредит от Стоян Александров и по банковия кредит в Търговска банка -Д  са заложени като обезпечение едни и същи имоти на фирмата.

Имотите заложени като обезпечение на кредита получен от Търговска банка - Д

Имотите заложени като обезпечение на кредита получен от Търговска банка – Д

Историята на този кредит е драматична за БСК, която строи кооперация в елитния квартал Лозенец. Падежът му е само за година и половина, за което време фирмата успява да върне повече от половината сума, след което иска разсрочка, за да може да продаде почти довършените апартаменти.  Кризата е в разгара си, но въпреки това 15 от 27 апартамента вече са продадени на български и чужди граждани, които са ги капарирали и са започнали да ги изплащат.

Банката обаче прави кредита изискуем без да даде шанс на БСК, придобива кооперацията през ЧСИ и продава апартаментите на безценица. Самата банка дори купува четири апартамента. Покрай БСК е засегната и бизнесдама, която води дела, за да не бъдат продадени и нейните апартаменти, вписани преко нейната воля като обезпечение по същия кредит.

Практиката на съда за лихварство: Над 3 заема – затвор

От практиката на съда, с която Биволъ се запозна се вижда, че ВКС е потвърдил ефективни присъди за лихварство на лица, които са раздавали много по-малки суми.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Със свое РЕШЕНИЕ № 472 ОТ 17.12.2009 ВКС потвърждава относно присъда № 3/26.02.2009 г. по нохд № 222/08 г. на Разградския окръжен съд, който е признал подсъдимия И. за виновен в незаконно лихварство и на основание чл. 252, ал. 1 от НК го осъдил на четири години лишаване от свобода. ВКС намалява присъдата на 3 години, отложена с изпитателен срок от 5 години и конфискация на половината имущество.

В мотивите си ВКС е записал черно на бяло следното:

“Изпълнителното деяние се изразява в сключване на банкови сделки по занятие, за които се изисква разрешение по закон, без деецът да притежава такова. Законодателят инкриминира не всяка конкретна сделка самостоятелно, а цялостната дейност по системно, по занятие сключване на сделки от този вид /според правната теория и съдебна практика поне три на брой/, които са източник на доходи за извършителя… Всяка сделка сама по себе си не покрива признаците на престъплението, а всички заедно, като система от действия, запълват диспозицията на правната норма.”

Няма никакво съмнение, че дейността на дееца съответства на понятието банково кредитиране, което се намира под разрешителен режим” – заключават върховните съдии

Лихварските упражнения на Стоян Александров са над 70 ако се съди от вписванията в Имотния регистър. Всички те са с лица, които са извън роднинския кръг на Александров и по груби сметки надхвърлят сумата от 3 милиона евро. И това са само заемите дадени от Александров като физическо лице. Отделно той е раздавал заеми през своя фирма.

Александров е “неизвестен извършител” за прокуратурата

След разследването на бТВ, вчера Прокуратурата е образувала Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за деянията по чл. 252, ал. 1 от НК , научи Биволъ. До привличането на Стоян Александров може да изтече доста вода. Обикновено след потушаването на медийния скандал производството се бави и дори може да се качи на трупчета, каквато е практиката в шпицкомандата на Цацаров, работеща по дела срещу бивши и настоящи властимащи. Все пак Александров е бил министър, имал е голям влог в КТБ и едно такова висящо дело срещу него може да послужи на #КОЙ за облаги в бъдеще време.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also