„В която и банка да съм работил, всяка от тях е знаела, че аз имам лицензирана фирма за заеми. Никога не съм отклонявал клиенти на банката. А и това не са кой знае какви суми, че да ги ощетявам. Би било конфликт на интереси, ако съм вземал ресурс от банката на ниска цена и съм го давал при по-висока лихва“, – заяви бившият финансов министър Стоян Александров след като разследване на bTV го уличи в раздаване на кредити като частно лице в нарушение на закона.

Най-малко два от многобройните кредити отпуснати от Александров обаче са свързани с отпускането на банков кредит от Търговска банка – Д, където той е бил член на надзорния съвет – научи Биволъ. По-конкретно Александров е отказал банков кредит на строителната фирма БСК и е предложил първо да даде в лично качество кредити на съдружниците. Той отпуска 202 400 евро на фирмата „Атония“, която е на единия съдружник и още 103 765.00 на „Български тютюни“, която е на другия. Това става през лятото на 2006 г.

Имотите заложени като обезпечение по единия кредит отпуснат в лично качество от Стоян Александров на Атония.

Имотите заложени като обезпечение по единия кредит отпуснат в лично качество от Стоян Александров на Атония.

Едва след като те върнали кредитите през 2007 г. Александров се съгласил да им бъде отпуснат и банков кредит на стойност 750 000 евро. От извадките в Имотния регистър се вижда, че като обезпечение по личния кредит от Стоян Александров и по банковия кредит в Търговска банка -Д  са заложени като обезпечение едни и същи имоти на фирмата.

Имотите заложени като обезпечение на кредита получен от Търговска банка - Д

Имотите заложени като обезпечение на кредита получен от Търговска банка – Д

Историята на този кредит е драматична за БСК, която строи кооперация в елитния квартал Лозенец. Падежът му е само за година и половина, за което време фирмата успява да върне повече от половината сума, след което иска разсрочка, за да може да продаде почти довършените апартаменти.  Кризата е в разгара си, но въпреки това 15 от 27 апартамента вече са продадени на български и чужди граждани, които са ги капарирали и са започнали да ги изплащат.

Банката обаче прави кредита изискуем без да даде шанс на БСК, придобива кооперацията през ЧСИ и продава апартаментите на безценица. Самата банка дори купува четири апартамента. Покрай БСК е засегната и бизнесдама, която води дела, за да не бъдат продадени и нейните апартаменти, вписани преко нейната воля като обезпечение по същия кредит.

Практиката на съда за лихварство: Над 3 заема – затвор

От практиката на съда, с която Биволъ се запозна се вижда, че ВКС е потвърдил ефективни присъди за лихварство на лица, които са раздавали много по-малки суми.

Със свое РЕШЕНИЕ № 472 ОТ 17.12.2009 ВКС потвърждава относно присъда № 3/26.02.2009 г. по нохд № 222/08 г. на Разградския окръжен съд, който е признал подсъдимия И. за виновен в незаконно лихварство и на основание чл. 252, ал. 1 от НК го осъдил на четири години лишаване от свобода. ВКС намалява присъдата на 3 години, отложена с изпитателен срок от 5 години и конфискация на половината имущество.

В мотивите си ВКС е записал черно на бяло следното:

„Изпълнителното деяние се изразява в сключване на банкови сделки по занятие, за които се изисква разрешение по закон, без деецът да притежава такова. Законодателят инкриминира не всяка конкретна сделка самостоятелно, а цялостната дейност по системно, по занятие сключване на сделки от този вид /според правната теория и съдебна практика поне три на брой/, които са източник на доходи за извършителя… Всяка сделка сама по себе си не покрива признаците на престъплението, а всички заедно, като система от действия, запълват диспозицията на правната норма.“

Няма никакво съмнение, че дейността на дееца съответства на понятието банково кредитиране, което се намира под разрешителен режим“ – заключават върховните съдии

Лихварските упражнения на Стоян Александров са над 70 ако се съди от вписванията в Имотния регистър. Всички те са с лица, които са извън роднинския кръг на Александров и по груби сметки надхвърлят сумата от 3 милиона евро. И това са само заемите дадени от Александров като физическо лице. Отделно той е раздавал заеми през своя фирма.

Александров е „неизвестен извършител“ за прокуратурата

След разследването на бТВ, вчера Прокуратурата е образувала Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за деянията по чл. 252, ал. 1 от НК , научи Биволъ. До привличането на Стоян Александров може да изтече доста вода. Обикновено след потушаването на медийния скандал производството се бави и дори може да се качи на трупчета, каквато е практиката в шпицкомандата на Цацаров, работеща по дела срещу бивши и настоящи властимащи. Все пак Александров е бил министър, имал е голям влог в КТБ и едно такова висящо дело срещу него може да послужи на #КОЙ за облаги в бъдеще време.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>