Добра вест:

Агенцията по вписванията върна неправилно таксувани кредити за Имотния регистър

by Екип на Биволъ

Имотният регистър възстанови 85 неправилно таксувани кредита на Биволъ. Това стана след като наше журналистическо разследване установи, че в системата се генерират “кухи партиди”, за чието показване потребителите заплащат по 1 кредит равен на 1 лев.

Това се случва когато се издават справки за имотно състояние на лице, което не притежава имот. Справката обаче върви със създаване на “куха партида”, която се таксува с един лев, ако попаднете на нея и пожелаете да видите какво съдържа. А тя съдържа само имената на лицето и неговото ЕГН, които така или иначе се извеждат безплатно на екрана на предишната страница.

“Пощипването” на левче тук, левче там от сметките на клиентите на Имотния регистър е продължило най-малко 11 години, откакто съществува услугата онлайн.

„Отчетено е, че тази справка се приема като подвеждаща за потребителите“ – казват от Агенцията по вписванията и обещават да се поправят с проекта „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“.

Отговор на запитването по ЗДОИ от Агенцията по вписванията

Биволъ изпрати запитване по ЗДОИ за сумите, която онлайн потребителите са платили за тези “кухи партиди”, но от Агенцията отказаха да отговорят. Става дума обаче за стотици хиляди левове, платени за… нищо.

За отделни интензивни клиенти на Имотния регистър като адвокати и брокери на имоти, сумата може да се окаже значителна. Те могат да си възстановят кредитите в сметката към Имотния регистър като изпратят заявка на [email protected]

Връщането на кредитите обаче не спира натрупването на нови справки за “кухи партиди”, установи проверка на Биволъ. Изглежда тe ще продължават да бъдат таксувани по 1 лев докато не стане реалност въпросното надграждане на системата. Засега няма яснота за сроковете.

В този смисъл може би е по-добре клиентите на Имотния регистър да изчакат обновяването на услугата и спирането на неправилното таксуване, преди да подадат заявка да им бъдат изчислени и възстановени кредитите.

По принцип нищо не пречи на Агенцията по вписванията да поеме инициативата и сама да информира потребителите за проблема, като поднесе и съответното извинение за подвеждането. След което натрупаните кредити за “кухи справки” да бъдат възстановени служебно и автоматично.

Сега клиентите на тази услуга са двойно наказани: веднъж са им взети неправомерно пари, а втори път трябва да губят време и да пращат прошения, за да им бъдат възстановени сумите.

Това обаче изисква институционална култура и чувство за отговорност пред данъкоплатците, които в България все още са дефицитни.

 

 

 

 

 

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also