Божо Дупето не успя да осъди Биволъ

tomalev_nikolova

Томалев-Томалети-Томалевски и Ива Николова, кандидат на Синята Коалиция за частичните кметските избори в Габрово през 2010 г.

Международният аферист Божидар Томалев, представящ се за лидер на партия на българите зад граница, заведе дело за клевета срещу Биволъ след наше разследване за съмнителна имотна сделка в Поморие. С решение на ВКС жалбата на Томалев срещу Биволъ е окончателно отхвърлена.

Томалев, който се подвизава още като Томалети или Томалевски, претендираше пред съда за голяма сума пари за уронване на репутацията му. След като изгуби делото, той беше даден на съдия-изпълнител от Биволъ, за изплащане на съдебните разноски и адвокатските хонорари, което той не е направил до момента.

Сделката на Томалев и бандата му за 2000 декара общинска земя на морето срещу мнима инвестиция в голф игрище в момента е разледвана от НСлС на базата на разкритията на Биволъ. На местно ниво обаче зависимостите на общинарите и кмета на Поморие още осигуряват гръб на наглите аферисти, чиято цел е да заграбят земята на безценица.

Томалев е в основата и на друга скандални заменка, разкрита от Биволъ. Става дума за 220 декара държавна земя, която облагодетелства кръга на Томалев с около 8.5 млн. лв за няколко месеца. Заменката е извършена от Нихат Кабил по времето на Тройната коалиция, но не бе развалена при ГЕРБ. Дали новият министър на земеделието ще се разграничи от престъпните заменки на ДПС? Дали ще образува регресивна процедура по разваляне на тази сделка, нагледно показваща как е ограбвана държавата чрез т.нар. заменки по времето на Тройната коалиция, предстои да видим.

Публикуваме отново разследването на Биволъ, което предизвика прокурорската проверка срещу Божо Дупето. Такъв е прякора на Томалев от времето на магураджиите, получен заради вкуса му към скъпите дрехи. Днешният така наречен политик Божидар Томалевски обаче смята този факт за някаква обида и го е написал в жалбата си срещу Биволъ.

Най-малкото е обидно лице с такова минало да се легитимира като политик, говорител на българите зад граница. Томалев се опита да се присламчи към февруарските събития в ролята на “протестиращ”. Той беше сред участниците в срамния фарс в изборната нощ, когато група маргинали възседнаха трибуната в НДК и гневно жестикулираха при изключени микрофони. Цифрите обаче сочат недвусмислено, че ченгеджийският проект “Другата България” е класическа файтонна партия. За това ГМО на последните избори са гласували 2 497 души, от тях 201 заблудени души извън страната.

Време е да “гласува” и прокуратурата със съответния процесуален акт.

Мними инвеститори завличат община Поморие с 2000 декара

РАЗСЛЕДВАТ ШЕФА НА ПАРТИЯ “ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ” ЗА ИМОТНИ ИЗМАМИ

Новите “деца на лейтенант Шмид” със сертификат за първокласен инвеститор от Агенцията по инвестиции
от Биволъ Петък, 25 Февруари 2011

[ENGLISH]

Новина на Българската Агенция за Инвестиции от 31.10.2006

Най-мащабният инвестиционен голф проект в България получи  сертификат ПЪРВИ КЛАС на 31 октомври 2006 г. в БАИ от д-р Стоян Сталев – изпърнителен директор на агенцията.
“Кабланд” ООД – град Поморие ще  реализира проекта “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб” в град Каблешково, община Помориеза три години.
Г-н Дарио Томалети – Изпълнителен директор на “Кабланд” ООД и г-н Николас Галахър получиха сертификата, както и кмета на община Поморие г-н Петър Златанов.
Общият размер на инвестицията възлиза на 194,430,000 евро и  ще бъде реализиран на три фази.

През 2005 г. община Поморие и фирмата “Ен Джи Би консултинг” създават съвместното дружество “Кабланд”. Общината апортира 2000 декара земя в Каблешково, оценени на 277 700 лв. (15 ст. на квадрат), срещу което придобива 20% от дяловете в “Кабланд”. “Ен Джи Би” внася 1 110 800 лв. за 80% от дяловете. Фирмата обещава да инвестира 194 430 000 евро в грандиозен проект за туристически център за 10000 души. Голф комплексът “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб” с петзвездни хотели и апартаменти за продан трябва да създаде 800 работни места и да удължи курортния сезон в Поморие от 5 на 9 месеца – твърдят инвеститорите.

Шест години по-късно на терените предвидени за комплекса няма нищо построено, но причината за това не е световната икономическа криза. Просто от самото начало този проект е схема за присвояване на апетитните общински земи от трима международни шмекери: Дарио Томалети, Георги Гюрковски и Николас Галахър.

Божо “Дупето” и “Клана Галахър”

Първият е известен още с името Божидар Томалевски, председател на партия “Другата България”.  На по-ранен етап от живота си, в края на 80-те и началото на 90-те е познат в чейндж-средите край “Магура” с прякора “Божо – Дупето”. Истинското му име е Божидар Томалев, а Томалевски е нещо като “политически и обществен псевдоним”. Дарио Томалети е трета самоличност на “Дупето”, с която се представя главно в бизнес делата си. На това име той има регистрирани и три финландски паспорта, според справките на юридическите субекти, в които участва.

Божо живее от ранна възраст във Финландия при майка си, която е емигрирала в началото на 80-те години от страната. В публичното пространство майката е известна като видна представителка на старата българска аристокрация, приятелка на Симеон Втори, с прозвището Лучия Остерлунд. Това, което се крие зад благородническата фасада е, че жената се казва Веселка Димитрова, родом е от Разград и докато е живяла в България е прекарала част от живота си в Сливенския женски затвор, с присъда за кражба на пари. Когато я освобождават, Веселка омайва финландски гражданин, омъжва се за него и се изселва заедно с невръстното си тогава отроче – Божидарчо. Как точно е станало емигрирането от тогавашния соц.блок в капиталистическа държава и как затворничката Веселка се превръща в графиня – за това може да се питат нашите тогавашни служители от 1-во Главно управление на ДС /или Разузнаването на НРБ/. Предполага се, че жената е била вербована и ползвана за нуждите на Държавна сигурност, като тази обвързаност по-късно се прехвърля по наследство и на чедото й.

След гастрол в Чехия и Унгария, като помощник в тъмните дела на Иво Карамански и други герои на прехода, Томалев се завръща в България и прави заведение в сградата на известно столично кино. Заведението е атакувано от екипи на НСБОП в края на 1993 г и вътре са открити наркотици. През 1994 г. Божо става следствен за наркотрафик, но отървава затвора и забягва в чужбина. 

При следващото си завръщане в страната, Томалев вече се явява с финландския паспорт под името Дарио Томалети и с него регистрира фирмата “Ен Джи Би Консултинг” в съдружие с френския гражданин Георги Андре Гюрковски и великобританския поданик Николас Томас Галахър. Тази фирма е една от многото, които се водят на името на Томалети, но играе особено важна роля в неговата дейност в страната.

Вторият от групата, Георги Гюрковски, е френски гражданин, син на царския съветник Андре Гюрковски, който се кандидатира неуспешно за кмет на София през 2003 г. Томалети-Томалев също се изявяваше известно време като царски човек, член на националния съвет на НДСВ, определящ се като “хард-роялист”. Освен царизма, Гюрковски и Томалев имат споделената склонност да се представят под различни имена. Така например собственици и управители на фирмата “Ай Ел Пропъртис” са лицата Жоржес Андрей Гюрковски и Георги Андре Гурковски, които са фактически едно и също лице.

Николас Галахър е гражданин на Великобритания и е представен като “човека с парите”. Пред общинарите той твърди, че е практикувал в адвокатската кантора  Memery Crystal”, създател и директор е на Powerscrout Capital, инвестиционен фонд в Дъблин, Ирландия, а също така e представител на “Gallagher Trust” за European Property Portfolio.

Голямо Васюки

Нашата група е представена в България от “Ен Джи Би Консълтин” ЕООД,  има богат опит в разработването на мащабни проекти във Великобритания, Испания и в цяла Западна Европа, включително и голф клуб (Northampton Golf Club – www.northamptongolfclub.co.uk), жилищни сгради, търговски обекти, заведения за свободното време и за търговски цели.” – пишат инвеститорите в информацията за проекта, предоставена на общината.

Освен Николас Галахър, като инвеститори са посочени предприемачът Дейвид Нюман и Томас Галахър, за когото се твърди, че ръководи от 40 години строителната фирма J.J. Gallagher Ltd, построила повече от 20 000 къщи, търговски обекти, голф терени и места за отдих в Западна Европа и Великобритания. Освен това фирмата била строила пътища, пречиствателни станции, тунели, мостове и други проекти в гражданското строителство.

Инвеститорите оценяват скромно общата стойност на вложените от тях пари в строителни обекти в Европа на над 1.1 милиарда евро. За такива хора инвестицията на 193 милиона евро очевидно не представлява непреодолимо финансово препятствие, решават общинарите и се “хващат на въдицата”, като апортират в “Кабланд ООД” общинските земи.

Решението на ОбС и сключването на договора за Кабланд са датирани от 29 март 2005 г. Към този момент общинарите не са уведомени от “Ен Джи Би”, че цели 12 дни по-рано, на 17 март 2005 г. фирмата “Ен Джи Би Консултинг” е продадена изцяло на малтийската офшорна фирма “Дарник Лимитед”. Така връзката с реалните собственици се прекъсва, но не съвсем. Подробна проверка в Търговския регистър показва, че “Дарник Лимитед” е представлявана от адвокат Елисавета Соколова, която и към момента има общ бизнес с Дарио Томалети чрез фирмата “3К България”.

Без голф, но с 2000 декара на морето за продан

Шест години по-късно реалността се оказва съвсем друга. След помпозната, медийна първа копка през 2007 г., инвеститорите не внасят нито лев в проекта. Самата копка е изцяло първенюшко ПР мероприятие, на което присъстват специално доведени журналисти с хеликоптер от София. Няма план, няма виза за строеж на голф и хотели, но за сметка на това още през 2006 г. Гюрковски и Томалев започват да отправят претенции към община Поморие. Целта на атаките е да изключат от дружеството общината, която е миноритарен собственик. По този начин хората зад “Ен Джи Би” ще останат единствените собственици на 2000 декара земя на морето и ще могат спокойно да я препродадат.

За щастие това не се случва. През 2006-2007 излизат първите медийни публикации, поставящи под съмнение реалните намерения на Томалети и компания и осветляващи тяхната истинска самоличност. Прокуратурата е сезирана и започва разследване, което по-късно е изтеглено в София, тъй като районната прокуратура и полицията в Поморие не проявяват ентусиазъм да разследват сделката.

Съмнения обхващат и поморийските общинари, които многократно поставят въпроса за липсващите инвестиции и за реалните собственици на малтийската офшорка “Дарник Лимитед”. През 2007 г. Тогавашният Председател на Общинския съвет в Поморие Стоян Стоянов пише тревожни писма до МВР, Прокуратурата, МВнР и Посолството на Великобритания в София. Общинарите молят за съдействие институциите ни относно реалната същност на т.нар. “инвеститори” и фирмите, които те са обявили за гаранция на намеренията си. Отговор така и не идва от никъде и местните общински съветници се изправят пред тотална незаинтересованост и липсата на съдействие за получаването поне на елементарна информация, която да разсее, или да потвърди съмненията им. Вместо такава, на тях непрекъснато се размахва от Томалети Удостоверението за “Първокласен инвеститор” подарено им от Стоян Сталев.

“Кабланд” и Томалети имат обаче важната подкрепа на кмета Петър Златанов, който е преизбран през 2007 върху обещанията за реки от мед и масло след реализацията на голф проекта. В следващите 4 години не се случва нищо, освен нарастващи разходи по документи от страна на “Кабланд”, които се натрапват на Общината. Средно по около 1 млн. лв. всяка година отчита Томалети и двамата с Гюрковски продължават да искат обществения партньор да поеме своята част, т.е 20%. Разходите са обикновено за изготвяне на проекти, на скици, за мелиорационни и инфраструктурни планове. Тъй като Общината няма възможност, а и желание да плаща по отчетите на управителите на “Кабланд”, те продължават да настояват тя да се откаже от своите дялове. Това означава автоматично земята от 2000 дка /която е единствения реален капитал на дружеството/ на едно от най-приказните места по Черноморието да стане 100% собственост на офшорката. По чудо на няколко сесии на съвета това не минава, въпреки натискът от страна на Томалети и мутрите, които той обикновено води със себе си за сплашване на делегатите. В крайна сметка на 28 февруари т.г. ОбС в Поморие гласува единодушно докладна записка от председателя на Общинския съвет Янчо Славов за преразглеждане на участието на общината в “Кабланд” ООД.

“Кланът Галахър” или “Децата на лейтенант Шмид”?

Съмненията на общинарите са основателни, установи разследване на Биволъ. Проверка в търговските регистри на Ирландия и Великобритания показва, че “Клана Галахър” е по-скоро организация от типа на “Децата на лейтенант Шмид” на човека с многото имена Остап-Сулейман-Берта-Мария-Бендер-Бей и екипажът му от “Антилопа Гну”:

– Лицето Николас Галахър не е създател и никога не е бил директор на реномирания инвестиционен фонд Powerscourt Capital, отговориха от фонда на запитване на Биволъ.

– Проверка в регистрите показва, че Николас Томас Галахър е създал през 2000 г. фирма с подобно име: Powerscourt Investments. През 2004 г. (година преди офертата на “Ен Джи Би Консултинг” за голф комплекса) тази фирма е преименувана на Farben Investments, а на 14.10.2010 е заличена от фирмените регистри на Република Ирландия.

– Във фирмените регистри на Ирландия и Великобритания не се открива никаква следа от така наречения Gallagher Trust, чийто представител претендира да е Николас Галахър.

– Под името J.J. Gallagher откриваме фирма регистрирана в Ирландия, която е основана през 1976 и заличена през 2002 г. В списъка на директорите няма лице на име Томас Галахър.

– Друга фирма със същото име J.J. Gallagher е регистрирана във Великобритания през 1995 и още е действаща. Като неин директор е посочен Антъни Кристофър Галахър.

Заключението е, че не съществува такова мощно строително предприятие с 40 годишна история, построило 20 000 къщи, пътища, мостове и голф комплекси, с име J.J. Gallagher и с директор Томас Галахър.

kabland_predstaviane

Другият основен инвеститор, посочен официално е Дейвид Нюмън. Той е представен в Инвестиционното предложение, като “Президент на Еврофонд Груп (Eurofund Group), който принадлежи на няколко богати британски и испански фамилии с инвестиции в Германия, Великобритания, Ирландия, Америка и Испания.”

Интересно е, че никога не се уточнява страната, където са регистрирани “мощните” компании на инвеститорите, нито се посочват каквито и да било техни бизнес координати. Самите Галахър и Нюмън в многобройните си посещения в Поморие никога не дават на местните съветници свои визитни картички, с посочени конкретни координати за връзка и комуникация.

Справка за подобна компания с име “Eurofund Grup” разкрива две подобни фирми. Едната е била офшорна компания, регистрирана във Флорида, закоято обаче става ясно, че от няколко години не е активна /т.е. имаме една фиктивна регистрация/. Компанията се представлява от някой си Анди Липтън, като неин регистрационен агент. Другата компания със същото име се намира в Израел и е притежание, изцяло на израелски бизнесмени и няма помен от споменатите “британски и испански фамилии”, нито от лице с името Дейвид Нюмън.

Биволъ отправи запитвания и към другите фирми посочени в информацията за инвеститорите, както и към управата на курорите и голф комплексите, за които съдружниците от “Ен Джи Би Консултинг” твърдят, че са изградени благодарение на техни инвестиции. До момента на публикацията не са получени отговори, но лъжливата информация предоставена от инвеститорите за Галахър баща и син е достатъчно тревожен знак, че приказките за крупната инвестиция всъщност са балон от лъжи.

А сега накъде?

Налице е очевиден опит за измама: мними инвеститори застават зад гръмки имена и се възползват от наивността на общинарите в малък град, за да подготвят и реализират една откровена кражба на 2000 декара земя с голям инвестиционен интерес.

Не е известно какви документи и доказателства за състоятелност, извън апортната вноска от 600 000 евро, са предоставили Дарио Томалети и Николас Галахър в Българската Агенция за Инвестиции, за да получат сертификат на първокласен инвеститор. Въпросът може да се зададе директно на кмета на Поморие Петър Златанов, който на 31.10.2006 е получил сертификата заедно с тях от ръцете на Стоян Сталев.

Знае се обаче, че те са били в добри отношения с властта на Тройната коалиция, защото два месеца по-късно, на 11.12.2006, успяват да заменят земеделски земи в района на Тополовград срещу 203 декара апетитни терени на морето, съседни на общинските земи апортирани в “Кабланд”. Буквално за няколко дни следата към реалните извършители на заменката се заличава чрез препродажби и дарения между бащата и тъста на Томалев и известни в Бургас и района знакови “бизнесмени”: Георги Тумпалов и синът му Никола Тумпалов, Антон Станков – Кабата и неговата майка Живка Дионисова (виж схемата).

Шест месеца по-късно заменената земя, отстъпена от държавата с подписа на Нихат Кабил срещу 25000 лв. е препродадена за 4 100 000 евро на кипърски бизнесмени! Доста добър коефициент за ефективност на бизнес сделка. Това, което е характерно за тази сделка е, че тя е типичен пример за ограбване на държавата чрез т.нар. “заменки на земи” по времето на “Тройната коалиция”!

За съжаление сегашното правителство на ГЕРБ, не подлага тези съмнителни сделки, от които вони на корупция и криминалитет на прокурор и на ревизия, а странно защо ги оставя без внимание, което на практика означава тяхното толериране и узаконяване. Ощетеният с милиарди обществен интерес се оказва по-незначителен от интереса на личности като Томалети и сие, или министрите на ДПС.

Решението на поморийските общинари е първата стъпка, за да се предотврати обсебването на още 2000 декара от групата на Томалети – Томалевски. На ход е Върховна касационна прокуратура, която по данни на Биволъ вече работи по скандалната сделка в Поморие. Да се надяваме, че разследването ще разкрие и обстоятелствата около получаването на сертификата за първокласен инвеститор, който Томалев размахваше на сесията на ОбС в Поморие като държавна индулгенция от най-високо равнище за порочната схема.

img_0419Back CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack CameraBack Cameraimg_capture18-43-16

Chief of party “The Other Bulgaria” investigated for real estate fraud

The new “Children of Lieutenant Schmidt” with first-class investor certificate from the Agency for Investment
Bivol, Friday, February 25, 2011 17:28 2997 visits

News of the Bulgarian Agency for Investments (BAI)of 10/31/2006:

The biggest golf investment project in Bulgaria was certified first class on October 31, 2006 in BAI by Dr. Stoyan Stalev – executivedirector of the agency.
Kabland OOD [=Ltd] – Pomorie will implement the project “Black Sea Golf & Country Club” in the city Kableshkovo, municipality Pomorie within three years.
Mr. Dario Tomaletti, CEO Kabland Ltd, and Mr Nicholas Gallagher received a certificate as well as the Mayor of Pomorie Mr. Peter Zlatanov.
The total investment amounts to 194,430,000 euros and will be implemented in three phases.”

In 2005 the municipality of Pomorie and the company “NGB Consulting” create a joint venture “Kabland”. The municipality contributed 2000 decares of land in Kableshkovo estimated at 277 700 leva (15 stotinki per square metre), against which it acquires a 20% stake in Kabland. “NGB” imported 1,110,800 Leva for 80% of the shares. The company promises to invest 194.43 million euros in a grandiose project for a tourist center for 10,000 people. The Golf Complex “Black Sea Golf & Country Club” with five-star hotels and apartments for sale should create 800 jobs and extend the tourist season in Pomorie from 5 to 9 months – say the investors.

Six years later on the land provided for the complex there is nothing built, but the reason for this is not the global economic crisis. Just from the very beginning, this project is a scheme to assign delicious communal lands to three international cheaters: Dario Tomaletti, Georgi Gyurkovski and Nicholas Gallagher.

Bozho “the ass” and “Clan Gallagher”

The first is also known with the name Bozhidar Tomalevski, chairman of the party “The Other Bulgaria”. At an earlier stage of his life in the late 80’s and early 90’s he is known in currency exchange circles near “Magura” nicknamed “Bozho – the ass”. His real name is Bozhidar Tomalev, and Tomalevski is something of a “political and public pseudonym”. Dario Tomaletti is a third identity of “the ass”, with which he presents himself mainly in his business affairs. On this name he has registered three Finnish passports, according to records of legal entities in which he participates.

Bozho lives from an early age in Finland with his mother, who has emigrated in the early 80’s from the country. In public space the mother is known as a prominent representative of the old Bulgarian aristocracy, a friend of Simeon II, nicknamed Lucia Osterlund. What lies behind the noble facade is that the woman is called Veselka Dimitrova, was born in Razgrad and while she lived in Bulgaria has spent part of her life in Sliven women’s prison, a conviction for theft of money. When she was released, Veselka enchants a Finnish citizen, marries him and migrates with her then infant babe – Bozhidarcho [little Bozhidar]. How exactly this emigration happened in the then socialist block to a capitalist country, and how the prisoner Veselka became Countess – for this our staff from the then first the General Directorate of State Security (or Intelligence of People’sRepBulg) may be asked. It is believed that the woman was [verbovana] and used for the purposes of State Security, this commitment was later transferred by inheritance also to her offspring

After a tour in the Czech Republic and Hungary, as an assistant in the dark works of Ivo Karamanski and other heroes of the transition, Tomalev returned to Bulgaria and opens a restaurant in the building of a famous capital cinema. The restaurant was attacked by teams of NSCOC at the end of 1993 and drugs were found inside. In 1994 Bozho gets investigated for drug trafficking, but gets rid of the prison and flees abroad.

In his next return to the country, Tomalev already appeared with the Finnish passport under the name Dario Tomaletti and with this her registeres the company “NGB Consulting” in partnership with the French citizen Georgi Andre Gyurkovski, and the UK citizen Nicholas Thomas Gallagher. This company is one of many which are led on the name of Tomaletti, but plays a particularly important role in its activities in the country.

The second of the group, Georgi Gyurkovski is a French citizen, son of the king’s advisor Andre Gyurkovski, who ran unsuccessfully for mayor of Sofia in 2003.  Tomaletti-Tomalev also manifest some time as a persn close to the Tsar, a member of the National Council of NDSV, defining himself as a “hard-royalist”. Apart frm Tsarism, Gyurkovski and Tomalev have a shared tendency to present themselves under different names. For example, owners and managers of the company “I L Properties” are the personnages Georges Andrey Gyurkovski and Georgi Andre Gurkovski, who are actually the same person.

Nicholas Gallagher is a citizen of Great Britain and is presented as “the man with the money.” In front of the municipality people he claims that he has practiced in the advocates’ office “Memery Crystal”, is a founder and Director of Powerscrout Capital, an investment fund in Dublin, Ireland, and also a representative of “Gallagher Trust “for the European Property Portfolio.

Big Vasyuki [city in a fun novel]

“Our group is represented in Bulgaria by “NGB Consulting” EOOD, has extensive experience in developing large projects in Britain, Spain and throughout all Western Europe, including golf club (Northampton Golf Club – www.northamptongolfclub.co.uk ), residential buildings, commercial buildings, facilities for leisure and business purposes.” – write the investors in the information for the project, provided to the municipality.

Apart from Nicholas Gallagher, as investors are referred to the entrepreneur David Newman and Thomas Gallagher, who allegedly has been heading for 40 years the construction company J.J. Gallagher Ltd, which has built more than 20,000 houses, commercial buildings, golf courses and recreation areas in Western Europe and Britain. Furthermore, the company had built roads, sewage plants, tunnels, bridges and other projects in civil engineering.

Investors modestly assess the total value of money invested by them in construction sites in Europe for over 1.1 billion euros. For such people the investment of 193 million euros is obviously not an insurmountable financial obstacle, concluded the municipality representatives and “hook to the fishing rod” and contributed the municipal lands to “Kabland LTD”.

The decision of the Municipal Council and the conclusion of the contract for Kabland are dated March 29, 2005 At this time the municipality representatives are not notified by NGB, that exactly 12 days earlier, on March 17, 2005 the company “NGB Consulting” is sold entirely on the Maltese offshore company “Darnik Limited”. So the relationship with the real owners are cut, but not quite. Detailed examination in the Commercial Register shows that Darnik Limited is represented by attorney Elizaveta Sokolova, who also today has a common business with by Dario Tomaletti in the company “3K Bulgaria”.

Without golf, but with 2000 decares along the sea for sale

Six years later, the reality proved quite different. After the pompous, groundbreaking for the media in 2007, the investors do not pay a dime in the project. The groundbreaking itself is entirely parvenu PR event attended by journalists specially brought by helicopter from Sofia. There is no plan, no construction visa for golf site nor hotels, but instead, starting in 2006, Gyurkovski and Tomalev begin to make claims against the municipality of Pomorie. The aim of the attacks is to exclude the municipality, that is a minority stakeholder, from the company. In this way the people behind “NGB” will remain the only owners of 2000 decares of land n the sea shore and can easily resell it.

Fortunately this did not happen. In 2006-2007 the first media reports come out that cast doubt on the real intentions of Tomaletti and co  and highlight their true identity. The Prosecutor’s Office opened an investigation and hearing, which was later withdrawn to Sofia, as the regional prosecutor’s office and police in Pomorie do not show enthusiasm to investigate the deal.

Doubts come up among the Pomorian municipality representatives, who repeatedly raise the issue of missing investment and about the real owners of the Maltese offshore company “Darnik Limited. In 2007 the then President of the Municipal Council in Pomorie, Stoyan Stoyanov, wrote anxious letters to the Interior Ministry, the Prosecutor’s Office, Ministry of Foreign Affairs and the British Embassy in Sofia. The municipality asks the institutions for assistance on the real character of the so-called “Investors” and the companies that they have indicated as a guarantee of their intentions. Response does not come from nowhere and local councilors face a total disinterest and lack of assistance to obtain at least basic information to dispel or confirm their suspicions. Instead of that, Tomaletti continually waves the Certificate for “First class investor” in front of them, given to them by Stoyan Stalev.

”Kabland” and Tomaletti, however, have the important support of the Mayor Peter Zlatanov, who was reelected in 2007 on promises of rivers of honey and butter after the realization of the golf project. In the next four years, nothing happens, except rising costs accordingn to documents by Kabland, which force the municipality. On average, about 1 million each year accounts Tomaletti, and together with Gyurkovski he continues to press the public partner to take its share, i.e. 20%. The costs are usually about the design, blueprints for amelioration and infrastructure plans. As the municipality has no option, nor the will to pay the accounts of the managers of Kabland, they continue to insist that the municipality abandon its shares. This means automatically the land of 2000 decares (which is the only real capital of the company) at one of the most enchanting places on the Black Sea to become 100% owned by the offshore company. Miraculously on a few sessions of the municipal council this does not pass, despite pressure from Tomaletti and the gangsters he usually brings to intimidate the delegates. Ultimately, on 28 Feb. Municipal Council of Pomorie voted unanimously for the memorandum of President of the Municipal Council Yancho Slavov to review the participation of the municipality in Kabland LTD.

“Gallagher Clan” or “The Children of Lieutenant Schmidt” ? [Schmidt was a cheater in Bulgarian literature]

The doubts of the municipality are justified detects Bivol in its investigations. A check of business records of Ireland and Great Britain shows that the “Gallagher clan” is rather an organization such as “The children of Lieutenant Schmidt” of a man with the many names Ostap-Suleiman-Berta-Maria-Bender-Bey and his crew from “wildebeest”:

– The person Nicholas Gallagher is not founder and has never been director of the renowned investment fund Powerscourt Capital, the Fund responded to a request by Bivol.

– A check of the records show that Nicholas Thomas Gallagher created in 2000 a company with a similar name: Powerscourt Investments. In 2004 (one year before the offer of NGB Consulting about the golf complex) this company was renamed Farben Investments, and on 14.10.2010 has been removed from the corporate records of the Republic of Ireland.

– In the company records of Ireland and Britain there is not no trace of the so-called Gallagher Trust, whose agent Nicholas Gallagher claims to be.

– Under the name J.J. Gallagher we find a company that is registered in Ireland, which was founded in 1976 and closed in 2002. In the list of Directors there is no person named Thomas Gallagher.

– Another company with the same name J.J. Gallagher is registered in the UK in 1995 and is still operational. As its director is indicated Anthony Christopher Gallagher.

The conclusion is that there is no such a powerful construction company with 40 years history, that built 20,000 houses, roads, bridges, golf courses, named J.J. Gallagher and with a Director Thomas Gallagher.

[Scan of a paper with which the persons and NGB presented themselves in the municipality]

The other major investor is officially referred to as David Newman. He is presented in the investment proposal, as “President of Eurofund Group”, which belongs to a few wealthy British and Spanish families with investments in Germany, Britain, Ireland, America and Spain.”

Interestingly, the never is specify the country where they are registered the “powerful” companies of the investors, nor are any contact details of their businesses indicated. Gallagher and Newman themselves in numerous visits to Pomorie never give to the local councilors their business cards with a specified contact for communication.

A check for such a company called “Eurofund Group” reveals two similar companies. One is an offshore company registered in Florida, for which however gets clear that it has not been active for several years (i.e. we have a fictitious registration). The company is represented by a certain Andy Lipton as its registered agent. The other company with the same name is located in Israel and is owned entirely by Israeli businessmen, and no trace of these “British and Spanish families”, nor by a person named David Newman.

Bivol made inquiries to the other companies mentioned in the information about the investors, as well as the management of the spa resorts and golf resorts about which the members of the “NGB Consulting” claim that they were built thanks to their investments. To the moment of this publication there are no answers yet received, but the lying information provided by investors about Gallagher, father and son, is a sufficiently worrisome sign that the fairytales about the large investment are actually a bubble of lies.

Now what?

There is an obvious attempt of fraud: bogus investors stand behind loud names and take advantage of the naivety of the municipality people in a small town to prepare and implement a blatant theft of 2000 decares of land with a large investment interest.

It is not known what documents and evidence of solvency, apart from the initial contribution of 600,000 euros, Dario Tomaletti Nicholas Gallagher had provided to the Bulgarian Agency for Investments, to obtain a certificate of first-class investor. The question can be asked directly to the mayor of Pomorie, Petar Zlatanov, who received the certificate on 31/10/2006 together with them from the hands of Stoyan Stalev.

It is known however that they were on good terms with the power of the ruling coalition, because two months later, on 12/11/2006, manage to change agricultural land in the area of Topolovgrad for 203 decares of attractive areas on the sea, adjacent to the municipal land apported in Kabland. Literally within a few days the real perpetrators of the land change are deleted through purchases and donations between father and father-in-law of Tomalev and marked “businessmen” known in the Burgas region: Georgi Tumpalov and his son Nicola Tumpalov, Anton Stankov – aka the Flabby – and his mother Zhivka Dionysova (see diagram).

Six months later the replaced land ceded by the state with the signature of Nihat Kabil against BGN 25,000 was resold for 4.1 million euros to Cypriot businessmen! A pretty good rate of efficiency for a business transaction. What is characteristic of this transaction is that it is a typical example of the plundering of the state through the so-called. “Land swaps” at the time of the triple coalition!

Unfortunately the current government of GERB do not submit these suspicious transactions, which stink of corruption and crime, to a prosecutor and a revision, but strangely why leave them without attention, which in practise means their tolerance and legalization. The public interest, damnified by the billions, appears to be of less interest than the interests of individuals like Tomaletti and Co., or the ministers of the DPS.

The decision of the Pomorian municipality officials is the first step to prevent the misappropriation of another 2000 decares by the group of Tomaletti – Tomalevski. Underway is the Supreme Cassation Prosecution Office, which according to information available to Bivol is already working on the scandalous deal in Pomorie. Let’s hope that the investigation will reveal also the circumstances surrounding the receipt of the certificate as first class investor that Tomalev waved in the session of the Municipal Council in Pomorie, as State indulgence of the highest level for the vicious scheme.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d